A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulón, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. Most ti is...
Ez most komoly? Hamarosan légylárvákkal, algákkal táplált csirkét is vehetünk a boltokban
Habár a szójaalapú táplálékok viszonylag olcsó megoldást jelentenek, a környezetre nincsenek túl jó hatással. Van néhány környezetbarát alternatíva, de ezek jellemzően drágák, egy kutatás szerint azonban nem sokat változtatnak a hús ízén.
A világ húsfogyasztásában és ehhez kapcsolódóan a baromfitartásban is évtizedek óta óriási mértékű fellendülés tapasztalható. A fehérjében gazdag, zsírban szegény szárnyasokból egyre többet eszünk, az összes húsfogyasztáshoz viszonyítva kétévenként 1%-kal többet, írják a Baromfi Termék Tanács oldalán. Magyarországon a \'60-as években kezdődött el a hagyományos baromfitenyésztés fejlesztése, a nemzetközi együttműködésbe való bekapcsolódás. A baromfitenyésztés szempontjából a kalászos gabona és a kukoricatermelés mind mennyiségben, mind minőségben és árban kedvező alapot nyújt a baromfitartás számára.
A hazai fogyasztók főleg a sárga bőrű csirkét kedvelik. A kukoricával etetett állatoknak alakul ki ilyen bőrszínük, ugyanis a kukoricában levő színanyag kiválóan színezi a csirkék bőrét. Magyarországon baromfi-takarmányozásra a kukorica mellett búzát, árpát és olyan növényi fehérjetakarmányokat, jellemzően szóját használnak fel, amik kedvezően hatnak a csirkehús ízére - az elfogyasztott takarmány minősége és fajtája ugyanis nemcsak a baromfibőr színét, de a baromfihús ízét is nagymértékben befolyásolja. Az Agrárszektor 2019-ben írta meg, hogy Magyarország átlagos takarmánymérlegét tekintve évente 1,4 millió tonna kukorica fogy, 565 ezer tonna szója, 562 ezer tonna búza és 277 ezer tonna napraforgó. Ha állatfajonként nézzük, akkor
Magyarországon szójadarából a baromfitakarmányok részesülnek a legnagyobb mennyiségben, ez 300 ezer tonnát jelent.
Az Európai Unióba egyébként főleg az USA importál szóját. Habár a szójaalapú táplálékok viszonylag olcsó megoldást jelentenek, a környezetre nincsenek túl jó hatással. Van néhány környezetbarát alternatíva, de ezek jellemzően drágák, és az is felvet kérdéseket, hogy vajon befolyásolják-e a csirkehús ízét, minőségét, és ha igen, mégis hogyan. Nem véletlen, hogy egy német tudósok által végzett új kutatás is erre kereste a választ.
A göttingeni egyetemen folyó kutatásban, amiről a Modern Farmer számolt be, háromféle csirkehúst vizsgáltak. Az egyik csoport olyan csirkéktől származott, amiket fekete katonalégy-lárvákkal etettek, a másik csoportot spirulina-algákkal, a harmadikat pedig a jól bevált szójababbal. Az összehasonlítás alapját a húsok íze, textúrája, illata és színe képezte. A vizsgálat során azt találták, hogy a környezetbarát módon etetett csirkék húsa szinte semmiben nem különbözik a hagyományosan tartottakétól, főleg ízre nem. A kutatók ugyanakkor megjegyzik: a légylárvákkal etetett csirkék húsának kevésbé volt „ragadós” a textúrája, de ízben nem igazán mutatkozott különbség. Az algával etetett baromfihúsnak pedig markánsabb „csirkeíze” volt.
„Gondoljunk arra, hogyan szólnak a borospalackokon olvasható leírások – mi pont ezt tettük, csak épp húsokkal. Teljesen leírtuk az elfogyasztás során szerzett tapasztalatokat”, mondta el Brianne Altmann, a tanulmány vezető szerzője.
A jó hír, hogy a tápanyagforrás csak marginálisan változtatja meg a profilt, ráadásul ha meg is változik, csak jó irányba.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A húsok külsejét tekintve azt találták, hogy a környezettudatosan táplált csirkék húsa nyers állapotában különbözött a boltokban kapható, előre csomagolt csirkehústól. A lárvákkal etetett csirkék húsa enyhén sárgás árnyalatú volt, az algákkal etetetteké pedig világos narancssárga színezetű.
A kóstolóknak ez nem tűnt fel, mert a jellegzetes szín eltűnik főzés közben, de a kutatók szerint a különbségnek visszatartó ereje lehet, ami a vásárlási kedvben is megmutatkozhat. A lárvákkal etetett csirkék húsának emellett magasabb volt a zsírsavtartalma is, mint a másik két fajtának.
Van értelme!
A globális húsfogyasztás mutatói egyre csak nőnek. Az állattenyésztésben felhasznált fehérjemennyiség legnagyobb részét a szójababból nyerik, főleg csirkéket, teheneket és disznókat etetnek vele, ugyanakkor a kutatók azt mondják, környezetvédelmi szempontból hasznos lehetne a hagyományostól eltérő táplálási módokat alkalmazni az állattenyésztésben, így olyan tápanyagokat is használni, amiket nem a szántóföldön kell megtermelni. Jelenleg a világ mezőgazdasági területeinek nagyjából harmadát az állattenyésztés fenntartása miatt művelik.
Egy nemzetközi jelentésben publikált adatok szerint az állattenyésztők nagy mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátásért felelősek, emellett egy másik tanulmány arról szólt, hogy a a Brazíliában termesztett és onnan exportált szójabab 5 év alatt 223 millió millió tonna széndioxid-kibocsátást eredményezett. Problémát jelent ugyanakkor, hogy a fenntarthatóbb megoldások, például az algatenyésztés jóval költségesebb lehet, ennek a megfizetéséhez érthető módon a legtöbb baromfitenyésztőnek nem fűlne a foga. Habár ezek az alternatívák egyelőre nem terjedtek el széles körben az agráriumban, Amerikában már vannak gazdaságok, amik már légylárva alapú fehérjeforrást alkalmaznak.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








