A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulón, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. Most ti is...
Mi az a sólet, mi a különbség a sólet és a babfőzelék között? Az eredeti sólet recept jó sok hússal és tojással készül, eláruljuk azt is, a sólet hány fokon és milyen edényben sül.
Ha egy igazán laktató ebédre vágyunk, érdemes megismerkednünk a sólet recept rejtelmeivel. Ez egy hagyományos, zsidó eredetű étel, amit leggyakrabban marhából, libából, és sokszor disznóhúsból készítenek; a magyarok kifejezetten kedvelik a sóletet füstölt csülökkel, de akár pulykacombot is tehetünk bele, mert az is illik a babhoz. A sólet recept lényege, hogy akkor kapunk igazán finom ételt, ha legalább kétféle húst kombinálunk: az egyik lehetőleg füstölt legyen, hogy átadhassa sósságát ennek a laktató egytálételnek.
Mi a sólet története?
A zsidó hagyományok szerint a szombat az a nap, amikor az Úr is megpihent, így a vallási hagyományokat tiszteletben tartva, ezen a napon semmilyen munkát nem végezhetnek. Mi számít munkának? Bármi olyan cselekvés, ami nem a pihenést szolgálja, mint például a kertészkedés, a mosás, a borotválkozás vagy az utazás, sőt, még a szerszámok megmozdítása is tilos. Szabad szombaton főzni? De nem ám! A sólet recept pont ezért lett kitalálva. A zsidó háziasszonyok megoldották, hogy ne dolgozzanak szombaton, mégis meleg ételt tehessenek az asztalra.
A sólet mi az? Igazából egy gyűjtőnév, ami lassú tűzön készült ételt jelent. Mivel szombaton hagyományosan tüzet gyújtani sem szabad, így a sóletet készítése péntekre esik: egy tűzálló edényben sül az étel péntek estétől szombatig, míg a család el nem zárja a lángot, hogy elfogyaszthassa az ételt.
Mi a különbség a sólet és a babfőzelék között?
Sok mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a sólet és a babfőzelék között? Valójában két teljesen más ételről van szó, annyi benne a közös, hogy mindkettő babból készül és a babfőzelékhez is illik a füstölt hús. Míg a babfőzeléket főzik, a sóletet sütik, a babfőzelékhez a végén rántást adunk, habarhatjuk tejföllel is.
Miben készül a sólet?
A sólet készítése mindenképpen egy erős, tűzálló tálat igényel; ez lehet római tál vagy vasedény is, de ha nincsenek otthon ilyen konyhai eszközök, egy jóminőségű fazékban is elkészíthetjük. A lényeg, hogy megfelelően le tudjuk fedni az ételt.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A sólet hány fokon sül?
Régen a sólet készítése nagyon alacsony lángon történt, akár egy egész éjszakán keresztül is sülhetett, de nekünk nem kell vele ennyit bajlódnunk. Római tálban 160°-on 3 óra alatt elkészül. Ha meg akarjuk gyorsítani a folyamatot a sólet hány fokon süljön? 2 óra alatt is végezhetünk 180-200°-ra előmelegített sütővel.
Sólet recept
Hozzávalók
- 1,5 kg füstölt csülök
- 1 libacomb (0.5 kg)
- 800 g tarkabab (száraz)
- 200 g árpagyöngy
- 3 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek liszt
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 3 db babérlevél
- 2 ek zsír vagy olaj
- 6 db tojás
- bors
- víz
A sólet készítése
- A sólet recept előkészületeként éjszakára beáztatjuk a babot és a füstölthúst.
- Egy nagyobb római tálat veszünk elő, amit kizsírozunk vagy kiolajozunk. A babról, húsról leöntjük a vizet. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A füstölt csülök húsát levágjuk a húsról, a libacombot egyben hagyjuk. A tojásokat alaposan megmossuk!
- A hagymát és a fokhagymát olajon vagy zsíron megdinszteljük, majd liszttel és pirospaprikával megszórjuk. Kevergetve pirítjuk, majd a római tál aljára borítjuk. Ezután a sólet készítése a következő: rétegezzük egymásra a babot, a hússzeleteket, az árpagyöngyöt, a libacombot pedig tegyük a közepére, ízlés szerint borsozzunk, de sót ne használjunk, mert a füstölt hús sós!
- Tegyük bele a babérlevelet és a megmosott tojásokat (héjastól). Öntsük fel annyi vízzel, akár a bab áztatóvizével, amennyi éppen ellepi és tetővel lefedve mehet is a sütőbe!
- A sólet tálalása egyszerű: vegyük ki a tojásokat, pucoljuk meg, majd félbevágva helyezzük őket a sólet tetejére. Remekül kiegészíti a húsok és a bab ízét!
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








