32 °C Budapest
Electric car charging stations in the streets

Most már biztos: brutális vámokat vetnek ki egyes kínai autókra, mit lép erre a BYD, MG?

2024. június 21. 18:15

Az Európai Bizottság tervei szerint július 4-től ideiglenes vámokat vetnek ki a Kínából származó elektromos járművekre, amelyek mértéke a szokásos 10%-os gépkocsiimport-vámon felül 17,4% és 38,1% között mozog, céljuk az uniós ipar védelme és a tisztességes verseny biztosítása.

Az Európai Bizottság terveket készít elő, arra vonatkozólag, hogy Kínából származó elektromos járművekre 17,4% és 38,1% közötti ideiglenes vámokat vessen ki – jelentette a reuters.

Nemrég írtunk arról részletesebben, hogy az EU új vámok tervezetét készítette elő a kínai elektromos autók behozatalával kapcsolatban. Bár még meg sem született a végleges határozat, Kína gazdasági válaszcsapása nem sokat váratott magára.

Az elektromos autókra vonatkozó vámok most hivatalosan is életbe léptek, a gépkocsik importjára vonatkozó megszokott 10%-os vámon felül fognak érvényesülni. Az intézkedések alkalmazásának kezdete 2023. július 4-re van tervezve.

Ideiglenes vámok bevezetésére akkor kerül sor, ha az uniós szubvencióellenes vizsgálatot követő kilenc hónapon belül a bizottság úgy ítéli meg, hogy szükséges az uniós ipar védelme. Ezek a vámok legfeljebb négy hónapig maradhatnak érvényben, amíg a Bizottság döntést nem hoz arról, hogy bevezessen-e végleges vámokat. Az ideiglenes intézkedések esetén november 3-a jelenti a határidőt.

Az ideiglenes vámok csak akkor válnak behajthatóvá, ha a vizsgálat lezárultával végleges döntés születik a vámok kivetéséről. Ha ezek alacsonyabbak lesznek vagy elmaradnak, az ideiglenesen kivetett összegeket ennek megfelelően módosítják.

A folyamat következő lépéseiben július 4-ig a Bizottság részletes dokumentumot tesz közzé az EU hivatalos lapjában, amely bemutatja a vizsgálat eddigi eredményeit és megfigyeléseit. Az érintett feleknek, mint például Kína és az elektromos járművek gyártóinak lehetőségük nyílik észrevételeik benyújtására július 18-ig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Tesla külön vámtétel alkalmazását kéri maga számára, mivel alacsonyabb díjat szeretne elérni, mint amit jelenleg az együttműködő vállalatokra vonatkozóan meghatároztak. Az exportálók alternatív megoldásként vállalhatják termékeik minimális áron történő értékesítését is, bár ez autók esetén nehezen kivitelezhető.

Az ideiglenes intézkedésekről való döntés jogköre teljes mértékben az Európai Bizottság kezében van, bár konzultálnak az EU-tagországokkal is. A tagországoknak állásfoglalásaik benyújtására július 15-ig van lehetőségük. A vizsgálat lezárulta után olyan vállalatok mint a BYD, Geely és SAIC "gyorsított felülvizsgálatot" igényelhetnek az egyedi vámteher csökkentése érdekében.

A Bizottság további feladatai között szerepel annak vizsgálata is, hogy a gyártók nem kerülik-e meg illetéktelen módon a vámteher alól való kibújást. Az EU-ban ez akkor áll fenn, ha az importált alkatrészek legalább 60%-a adott országból származik és az összeszerelés során hozzáadott érték nem haladja meg a 25%-ot.

Végül a vállalatok és Kína is jogi úton támadhatja meg az intézkedéseket Európai Bíróság előtt vagy a Kereskedelmi Világszervezetnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 12:46
A bíróság nem jogerős ítélete szerint Lánczi Tamás hivatalának ki kell adnia minden, másokkal idén t...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm