3d abstract architecture bank, finance

Elképesztően kritikus helyzetben a világgazdaság: gyülekeznek a viharfelhők, összeomolhat minden

2024. június 10. 15:47

A világgazdaság kritikus fordulóponton áll, ahol a globális piacok stabilitása és a recesszió elkerülése érdekében a központi bankoknak összehangoltan kell cselekedniük. Eközben az infláció elleni küzdelem és a kamatlábak szabályozása közötti finom egyensúlyt kell megtalálniuk - összegezte a Business Insider.

A világgazdaság jelenleg kritikus fordulóponton áll, ahol minden egyes lépésnek helyesnek kell lennie annak érdekében, hogy elkerüljük a globális piacok destabilizálódását. Az elmúlt négy év során a világ közösen igyekezett enyhíteni a világjárvány gazdasági hatásait, majd megküzdeni az azt követő inflációs hullámmal. A központi bankok válasza a kamatlábak drasztikus csökkentése volt a járvány kitörésekor, majd az infláció felgyorsulása miatt gyors kamatemelések sorozatát hajtották végre.

Az Európai Központi Bank (EKB) nemrégiben 0,25 százalékponttal csökkentette az irányadó kamatlábat, jelezve ezzel, hogy az eurózóna talán túljutott az inflációs küzdelem legnehezebb szakaszán. Ez a lépés arra utal, hogy bár az inflációval való harc még nem ért véget, szükség van egy kis ösztönzésre a gazdaság további növekedéséhez. A befektetők és közgazdászok most arra számítanak, hogy a Federal Reserve (Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere; [Fed]) is hasonló lépéseket fog tenni.

Azonban 2023 elején a Wall Street még arra számított, hogy az infláció mérséklődik és lassabb gazdasági növekedés következik be, ami akár hat kamatcsökkentést is eredményezhetett volna a Fed részéről. Ehelyett az inflációs adatok magasak maradtak és az amerikai gazdaság erősebbnek bizonyult a vártnál. Ez azt jelenti, hogy lehetséges, hogy a várt szeptemberi kamatcsökkentés nem fog megtörténni.

A magas amerikai kamatlábak és a többi országban alacsonyabb kamatlábak közötti eltérés lehetőségét teremtett arra, amit "carry trade"-nek nevezünk: befektetők alacsony kamatozású országokból kölcsönveszik a pénzt és magasabb hozamot kínáló országokba fektetik be. Ez jelentős pénzáramlást generált Amerika felé.

Ez az áramlás viszont ellentmond annak, amit a Fed el szeretne érni: miközben próbálja csökkenteni a likviditást és kontrollálni az inflációt, ezek a pénzáramlások növelik azt. Ha ez folytatódik, akkor még nehezebb lesz Amerika számára lazítani anélkül, hogy tovább távolodna más országok monetáris politikájától.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A globális pénzáramlások és kamatlábpolitikák eltérései zavarokat okozhatnak nem csak Amerikában, hanem Európában és Ázsiában is. Például Japán és Dél-Korea nehézségekkel nézhet szembe monetáris politikai egyensúlyuk fenntartása során.

Végül pedig ha Amerika nem tudja csökkenteni a kamatlábait olyan gyorsan mint más országok vagy ha továbbra is forróak maradnak az inflációs adatok, akkor ez folyamatosan táplálhatja ezt az ördögi kört. Ez pedig nagyobb volatilitást okozhat egy már így is ingadozó piaci környezetben.

Linette Lopez szerint bár van remény arra, hogy ezek csak átmeneti eltérések lesznek és végül sikerül koordinálnunk politikánkat globális partnereinkkel, addig is fennmaradnak bizonytalanságok. Ezek pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nehezebben láthassuk előre gazdaságunk jövőbeli irányát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem