Hungary banknote featuring Ferenc Deak de Kehida prominent Hungarian statesman is worth twenty thousand forints in cash.

Nem lehet tovább halogatni: tényleg jöhet az 50 ezer forintos bankjegy Magyarországon?

2024. április 13. 11:59

Jelenleg semmilyen zavar vagy olyan körülmény nem azonosítható a készpénzciklusban, amely indokolttá tenné a jelenlegi címletstruktúrába történő beavatkozást.

„Magyarországon 2023. folyamán a készpénzes fizetési tranzakciók átlagértéke 3597 forint volt, még a 20 000 forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége is csökkent, ezért fizetési nehézséget, azonnali címletváltási problémát vonna maga után az 50 000 forintos bankjegyek bevezetése” – olvasható Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnökének Novák Előd (Mi Hazánk) országgyűlési képviselőhöz címzett válaszában, amit a „Mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezrest pedig bevezetni?” című kérdésére adott. 

A jegybankelnök ebben kitért arra is, hogy a jegybank a forgalomban levő bankjegyek és érmék címletösszetételét a készpénzellátási lánc valamennyi szereplőjének működését figyelembe vevő, összetett szempontok alapján határozza meg, amelyben kiemelt súlyt kap a lakossági fizetési módok elemzése, illetve az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepének vizsgálata. Ennek kapcsán kijelenthető, hogy

az infláció bár hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, de a lakossági fizetési szokásokra elenyésző befolyással bírt az elmúlt közel két évben.

A jegybankelnök végül leszögezte, hogy a forgalomban lévő bankjegy-és érmecímletek megfelelően betöltik készpénzforgalmi funkciójukat, semmilyen zavar vagy olyan körülmény nem azonosítható a készpénzciklusban, amely indokolttá tenné a jelenlegi címletstruktúrába történő beavatkozást.

Mégiscsak be kellene vezetni?

Ahogyan azt korábban megírtuk, az elszabaduló infláció hatására a rendszerváltás utáni bő egy évtizeden belül három új címlet is kibocsátására került – 1991. március 25-én az 5 000 forintos, 1997. július 1-jén pedig a 10 000 forintos került forgalomba. A 20 000 forintos jogi kibocsátása már 1999-ben megtörtént, jóllehet forgalomba csak 2001. február 1-jén került. Azóta viszont hiába telt el lassan negyed évszázad, nem került sor újabb címletek bevezetésére,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

pedig a forint vásárlóereje sokat gyengült 2001 óta.

Ráadásul ha megnézzük, hogy a rendszerváltás után bevezetett legnagyobb címletek hogyan viszonyultak a forgalomba kerülésük évében mért átlagos bruttó fizetésekhez, akkor nem tűnik annyira földtől elrugaszkodott ötletnek egy új, a 20 ezresnél nagyobb értékű bankjegy bevezetése. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm