22 °C Budapest
Cropped shot of a woman holding a basket while shopping at a grocery store

Mégsem múltak el a viharfelhők: tavasszal még csökken az infláció, aztán újra emelkedni kezd

2024. április 10. 11:32

Holnap 3,6 százalékos márciusi inflációt jelenthet a KSH, ezzel a 14. egymást követő hónapban mérséklődhet az éves alapú drágulási ütem Magyarországon - ezt ígéri a Portfolio által megkérdezett szakértők előrejelzéseinek átlaga. A tavasz folyamán lassú emelkedésbe vált az infláció.  

Februárban 3,7%-os volt a fogyasztói árindex, és ha a szakértők előrejelzése pontos, akkor tovább folytatódhatott a dezinfláció Magyarországon. A Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek középértéke (mediánja) szerint márciusban 3,6 százalékos lehetett az infláció. A prognózisok egyébként meglehetősen széles sávban, 3,4 és 3,9 százalék között szóródnak, de emelkedést csak egy szakértő vár.

Az infláció további kis visszaesése nem feltétlenül jelent nagy okot az örömre. Virovácz Péter úgy számol, hogy immáron zsinórban a harmadik hónapban lesz 0,7 százalékos havi alapú drágulás. Mivel azonban tavaly márciusban, a durva infláció idején ennél egy hajszállal még magasabb volt a havi áremelkedési ütem, ez is elég ahhoz, hogy most minimálisan csökkenhessen az éves alapú mutató. Az ING közgazdásza az erős havi átárazás mögött egyértelműen a szolgáltatások felhajtó erejét látja. Ez érinti a szabadidős szolgáltatásokat, az üdülést, az egyéb szolgáltatásokat (itt elsősorban a pénzügyi szolgáltatásra kell gondolnunk), valamint a telefon, internet szolgáltatásokat. Ez utóbbiak esetében a legnagyobb kérdés, hogy az áremelések mekkora aránya jelenik meg már a márciusi határidős számlákban és mekkora részük tolódik át áprilisra. Ezen múlhat ugyanis, hogy mikorra datálhatjuk a markáns, kétszámjegyű áremelések megjelenését az inflációs mutatóban.

Az ilyen típusú átárazási döntések egy része a szezonális termékek esetében a nyári szezon kezdetére tolódhat - ezt már Balog-Béki Márta, az MBH Bank elemzője teszi hozzá, kiemelve, hogy ezen felül a bizonytalansági faktorok közé tartozik a közösségi közlekedés tarifarendszerének átalakítása is.

Mindezek mellett a márciusi inflációs adatot az üzemanyagok drágulása, valamint a háztartási energia áremelkedése húzhatta, illetve elképzelhető, hogy a forint árfolyamgyengülése is már szerepet játszott a drágulásban - mondja Árokszállási Zoltán, az Equilor elemzője.

További fontos kérdés , hogy az erős bérkiáramlás mennyiben befolyásolja a szolgáltató szektor árazási magatartását - említ még egy viszonylag új, a januári kereseti statisztika után élesedő kockázati faktort Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető elemzője összességében úgy látja, hogy a márciusi adatot még mindig körbeveszi az év elejére jellemző nagyobb bizonytalanság, és magasabb előrejelzési kockázat.

A fentiek alapján a márciusi inflációcsökkenéssel kapcsolatban érezhetően kicsit más a képük a szakértőknek, mint a megelőző hónapokban volt – különösen a tavalyi év második felében látott gyors dezinfláció esetén. A tavasz elején ugyanis már nem kellene feltétlenül nagy átárazási hatásokkal számolni, ezért az egy évvel ezelőtti erős drágulás (az úgynevezett bázishatás) miatt akár lehetne gyorsabb is az inflációcsökkenés. A többség azonban úgy gondolja, hogy a szolgáltató szektorban megfigyelhető visszatekintő árazási gyakorlat (a múltbeli infláció alapján történő árindexálás) és néhány egyedi sokk miatt lassan a végéhez közelít az árdinamika csökkenő trendje.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A elemzők többsége úgy gondolja, hogy vagy már a márciusi adattal, de legkésőbb áprilisban látni fogjuk az idei infláció alját. Tavaly a második negyedévtől egyre erőteljesebbé vált a recesszió árfékező hatása, ami miatt - főleg, ha az idén a gazdaság elkezd élénkülni - elakad a dezinfláció, és az áremelkedési tempó visszatér a 4% feletti (tehát a jegybanki toleranciasávon kívüli) tartományba.

Összességében az infláció szerintünk a 4-5 százalékos sáv közepén alakulhat idén, de az idei tisztánlátást az április szolgáltatói átárazások fogják csak megalapozni, így korai verdiktet hirdetni - mondja Becsey Zsolt, az Unicredit szakértője. Annál is inkább, mert a bérek vártnál magasabb alakulása, valamint további elfojtott költségek (pl. fuvarozói díjak) csak fokozatosan gyűrűznek majd be az árakba. A nyári választások után a költségvetés várhatóan továbbra is ingatag helyzetéből fakadóan nem elképzelhetetlen több adminisztratív árkategóriába való beavatkozás sem. Bőven találni tehát felfelé mutató kockázatokat, de a gyenge lakossági kereslet miatt jelenleg még dezinflációs az összkép, ami támogatja a monetáris politikai mozgásterét.

Koncz Péter, a Századvég Konjunktúrakutató elemzője is úgy látja, hogy egyelőre van dezinflációs erő a gazdaságban, az alapvető élelmiszerek területén erős az árverseny, továbbá a jelentős reálbérnövekedés ellenére a kiskereskedelmi forgalom csak lassan indul be.

Ezek ellenére a decemberi inflációra vonatkozó előrejelzések lassan, óvatosan emelkednek, jelenleg 5,4%-nál jár a konszenzus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 30. 07:44
Konkrét példákon keresztül mutatjuk meg, hogyan álcázza híradós riportnak az M1 az uniós és önkormán...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem