16 °C Budapest
Orbán Viktor évértékelője: reagált a pedofil-botrányba belebukott Novák Katalin lemondására a miniszterelnök

Orbán Viktor évértékelője: reagált a pedofil-botrányba belebukott Novák Katalin lemondására a miniszterelnök

2024. február 17. 15:22

2024. február 17-én, szombaton megtartotta szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor. A nagyjából egy órás beszédben a miniszterelnök röviden kitért a pedofil-botrányba belebukott Novák Katalin és Varga Judit távozására, és természetesen szót ejtett arról is, milyen politikai- és gazdaságpolitikai utakon kíván elindulni a kormány. Orbán Viktor évértékelő beszédét a Pénzcentrum élőben közvetítette.

Orbán Viktor évértékelő beszédét a pedofil-botrányba belebukott Novák Katalin és Varga Judit távozásával kezdte. Mint azt az államfő lemondása kapcsán elmondta, "olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel." Majd hozzátette, hogy a távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarországnak. Hozzátette, hogy az új elnök elsőleges feladata a nemzeti egység megteremtése lesz. 

Orbán Viktor a botrány kapcsán részletekbe nem bocsátkozott ugyanakkor, így a kegyelmi döntés háttere sem kapott említést. Szóba került viszont az ügy kapcsán Varga Judit távozása, amely kapcsán elmondta, hogy "a jó emberek is hoznak rossz döntéseket", illetve, hogy

távozása az államélet törvényeinek elkerülhetetlen és azt hiszem igazságtalan következménye.

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy ha mást nem lehet tenni ebben a helyzetben, akkor legalább tanuljunk a hibáinkból. Szerinte "a lemondás elégtétel és példa az ország számára, esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerüljünk ki."

Ezért - mint mondta - új gyermekvédelmi törvényt hoznak. Mint fogalmazott, hamarosan benyújtásra kerül egy gyermekvédelmi törvénycsomag. Ehhez kapcsolódva elmondta azt is, hogy sürgetni fogja a kormánypártokat, hogy az új köztársasági elnök személyének kiválasztását Novák Katalin hivatali idejének utolsó napján kezdjék el.

13. havi nyugdíj, költségvetési hiány és külkereskedelem

A pedofil-botrány után Orbán Viktor beszédében rátért a gazdasági helyzet értékelésére is. Mint azt a miniszterelnök elmondta, még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most – de a foglalkoztatási ráta 75 százalékos arányát 85 százalékosra akarja emelni a kormány. Számításaik szerint

még mintegy 300 ezer embert be lehetne vonni a munkába.

Orbán Viktor a nyugdíjrendszer állapota kapcsán megjegyezte, hogy ugyan sikerült megvédeni a 13. havi juttatásokat, ugyanakkor ez Varga Mihány pénzügyminisztertől költségvetési kötéltáncot követel. Az államháztartás kapcsán megjegyezte, hogy ugyan sikerült megtartani az export és a külkereskedelem magas értékét (itt gratulált Szijjártó Péternek), a költségvetési hiányt viszont nem sikerült javítani.

A Covid előtti útra kell visszakapaszkodni 2024-re

- jelölte ki az utat Orbán, és sok sikert is kívánt ehhez a feladathoz Nagy Márton miniszternek.

Zöld-Energia-Stratégia

Mindezek után áttért az energia-gazdálkodás kérdéseire évértékelő beszédében Orbán Viktor. Mint azt a miniszterelnök elmondta, a jövő a zöld energiáé. "A zöld energiával tisztább, élhetőbb lesz az ország és megszabadulhatunk az energiafüggőségtől" - vélekedett és hozzátette, hogy éppen ezért

Paks élettartamát meghosszabbítjuk, Paks II-t megépítjük, és jönnek a naperőművek, ez utóbbi szektorban minden eddigi rekordot megdöntött az ország.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Orbán Viktor hozzátette, hogy hamarosan felépülnek a tartalékerőművek, szerinte mindössze néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség korszakától. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az már keményebb dió, hogy hogyan tároljuk a megtermelt energiát, de már csak néhány év kérdése, és a személyes életterünkben mindenhol ott lesznek az energiatároló-eszközök,

erre a kormány több száz milliárd forintot fordít.

Az akkumulátorgyárak természetvédelmi kérdéseire kitérve Orbán Viktor kifejtette, hogy a biztonsági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni és csak az európai előírásoknak megfelelő üzemeket szabad engedélyezni, miközben a gyárak építése terén más országokkal is versenyezni kell. A vízgazdálkodás kérdéskörét, külpolitikai eszmeként is értelmezhetően leszögezte, hogy

a folyók vize beömlik az országba, de csak rajtunk múlik, hogy mennyit tartunk itt.

Muszáj, hogy itt maradjanak az autógyárak

Ezután kitért a miniszterelnök Magyarországon működő autógyárak helyzetére is. Mint azt Orbán Viktor elmondta, el kell kerülni, hogy bezárják az autógyárakat és áthelyezzék máshova. Győr, Kecskemét, Debrecen, Szeged, Szentgotthárd – hozott példákat, mennyire kitett a hazai gazdaság az iparágnak, itt kitért arra is, hogy több mint 13 ezer milliárd forintot termel az autógyártás Magyarországon. Vélhetően a Debrecenbe érkező BYD kínai autógyárra utalva pedig hozzátette, hogy

a magyarországi zöld autótechnológiai átállás hatalmas gazdasági és politikai siker.

Magyarország Európa legjobbja kell, hogy legyen

A miniszterelnök a gazdaság jövője kapcsán leszögezte, hogy "azt akarjuk, hogy Magyarország Európa egyik legjobb országa legyenÍ!" Orbán Viktor meglátása szerint ehhez a következő 5 lépésre van szükség:

  • gyorsan átlátjuk a világ átalakulását
  • gyorsan alkalmazkodunk
  • kimaradunk a háborús és szankciós politikából
  • nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk
  • a külföldre terjeszkedő magyar vállalkozásokat segítjük és átvesszük a világszerte új technológiákat

Orosz-ukrán háború, Svédország NATO-tagsága, és Donald Trump

Orbán Viktor évértékelő beszédének végén még kitért a külpolitikai helyzetre is. Szót ejtett többek között Svédország NATO-csatlakozásáról, ami kapcsán leszögezte, hogy már csak néhány lépés hiányzik ehhez. A közelgő amerikai elnökválasztás kapcsán pedig abban reménykedik, hogy Donald Trump térjen vissza.

Beszélt arról is, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódása Európa gazdaságára is nagy terheket ró. Itt kiemelte, hogy meglátása szerint "az európai versenyképesség megroggyant, és ennek következménye a középosztály lecsúszása lesz".

Címlapkép forrása: MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem