20 °C Budapest
Curing Burley Tobacco in a Barn, Tabacco thai

Lebukott az illegális házi dohánygyár Szabolcsban: durva mértékben ment a jövedéki csalás

2024. február 15. 13:37

Dohánylevelek szárításával, aprításával és értékesítésével foglalkozó Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei családra csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói.

A NAV az MTI-hez eljutatott közleményben azt írta, hogy az elkövetők több mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek. A vámhivatal ismertetése szerint az elkövetők házilag készített dohányvágó gépek segítségével aprították, darálták a kiszárított dohányleveleket, majd az így előállított dohányt értékesítették a fogyasztóknak. A gyártási és értékesítési folyamat megszakításáért a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a NAV Bevetési Igazgatóságával közösen tartottak több helyszínen kutatást.

A vámhivatal lefoglalt több mint 140 kilogramm különböző dohányterméket - szárított dohánylevelet, fogyasztási dohányt, dohánytörmeléket -, adózás alól elvont külföldi, illetve zárjegy nélküli cigarettát, ismeretlen eredetű alkoholtermékeket, valamint a dohánylevelek feldolgozásához használt darabológépeket. Kiemelték: a nyomozás során beszerzett adatok alapján az elkövetők több, mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek, amelynek biztosításáért a nyomozóhatóság ingatlanokat vett zár alá, illetve egy gépjárművet is lefoglalt.

A dohánygyártást végző elkövetőt költségvetési csalás, az értékesítést végző embereket pedig pénzmosás bűntett elkövetésének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók. Mivel a jövedéki termékek olyan ingatlanban voltak, ahol egy 2 éves kisgyermek is élt, és e termékekkel egy helyiségben is tartózkodott, a gyermek védelméért az illetékes szervnél eljárást kezdeményeztek a pénzügyőrök. A közleményben kitértek arra is, hogy a kutatások során a nyomozók elhullott agancsokat is találtak, emiatt a rendőrség vizsgálatot indított.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem