12 °C Budapest
:Szechenyis mansion at Nagycenk from Hungarian money - Forint

Megérkeztek az elemzői kommentárok: meglepte a szakértőket a gyenge hazai teljesítmény

2023. február 14. 15:43

Mivel a hazai gazdaságot az átlagosnál nagyobb mértékben sújtotta az energiaválság és a tavalyi szélsőséges aszály, negyedéves alapon tizennyolcadik, éves alapon a tizenötödik volt az uniós tagállamok rangsorában az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint. A gazdasági aktivitás a mélypont közelében lehet jelenleg. A korábban megszokotthoz képest továbbra is megnövekedett energiaárak és a vágtázó infláció együttesen szorítják vissza a fizetőképes keresletet - állapították meg az elemzők.

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4%-kal csökkent. 2022-ben a GDP volumene 4,6%-kal növekedett - áll a KSH közleményében - az adatokat már a szektor fontosabb elemzői is véleményezték.

Viszonylag gyengébb hazai teljesítmény

Mivel a hazai gazdaságot az átlagosnál nagyobb mértékben sújtotta az energiaválság és a tavalyi szélsőséges aszály, negyedéves alapon tizennyolcadik, éves alapon a tizenötödik volt az uniós tagállamok rangsorában az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint - állapította meg Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője Negyedéves alapon a legjobb teljesítményt az ír gazdaság nyújtotta, ami azonban a speciális adókörnyezetnek köszönhető, így valójában Dánia, Románia és Ciprus 1,1%-os növekedése volt a legnagyobb. Messze a legrosszabb teljesítményt a lengyel gazdaság 2,4%-os negyedéves alapú visszaesése mutatta, de jelentősen csökkent a litván, az osztrák és a svéd gazdaság is. Éves alapon szintén kiemelkedő volt a – torzított – ír növekedés, ezt leszámítva az élen a román, a ciprusi és a holland gazdaság végzett. Éves alapon a svéd és a litván gazdaság zsugorodott, stagnált a finn, valamint igen szerény növekedést mutatott a lett, a lengyel és a cseh gazdaság is - látja a szakértő.

Átfogóbb képet ad a tavalyi teljesítményekről, ha a tavalyi négy negyedév átlagát vesszük figyelembe, aminek alapján az ír adatokat figyelmen kívül hagyva a legjobb növekedést a máltai, a horvát, a portugál, a görög, a szlovén, a ciprusi és a spanyol gazdaság mutatta, döntően a turizmus folytatódó helyreállása és a kedvező klíma miatt jóval kisebb energiaigény hatására. Kifejezetten szerény volt a növekedés a szlovák, a finn, a lett, és a német gazdaságban. Tavaly a hazai növekedés a tizenegyedik volt az uniós rangsorban (ami kissé módosulhat a még nem jelentett adatok hatására), mivel a hazai GDP növekedése több mint egy százalékponttal meghaladta az uniós átlagot, folytatódhatott a hazai gazdaság felzárkózása - összegez Suppan Gergely.

Technikai recesszió, viszont derűsebb jövőkép

Közzétette a KSH ma reggel a tavalyi negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését. A gazdaság éves szinten 0,4%-kal nőtt, voltaképpen stagnált október-decemberben. Negyedéves alapon 0,4%-kal csökkent a GDP, ezzel a második negyedévben technikai recesszióba süllyedt a gazdaság. A KSH jelentős revíziót hajtott végre a múltbéli adatokon. A részletek egyelőre nem ismertek, a hivatal rövid kommentárja szerint a növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten. A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte. Az év egészét tekintve 4,6%-kal bővült a bruttó hazai termék - sorolja az adatok alapján Nagy János, az ERSTE vezető makrogazdasági elemzője.

A negyedév során korábban közzétett havi termelési adatok már mutatták, hogy az ipar viszonylag ellenállónak bizonyult, köszönhetően a járműiparnak és a kiépülő, jelentős akkumulátorkapacitásoknak. Emellett a szolgáltatások jelenthették még a húzóerőt, elsősorban a szállítások, a turizmus és a szabadidős tevékenységek - állapítja meg az elemző.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gazdasági aktivitás a mélypont közelében lehet jelenleg. A korábban megszokotthoz képest továbbra is megnövekedett energiaárak és a vágtázó infláció együttesen szorítják vissza a fizetőképes keresletet. A rendkívül kedvezőtlenné váló kamatkörnyezet és a kormányzati halasztások a beruházási aktivitás lassulását eredményezik. Mindemellett a globálisan kedvezőbbé váló kilátások, kiegészülve a jelentős hazai kapacitásbővítésekkel (elsősorban az akkumulátorgyártás terén) az export érdemi bővülését vetíthetik előre, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet visszafogott teljesítményét. Az árdinamika mérséklődésével párhuzamosan a második negyedévtől számíthatunk a gazdaság meglódulására, melyet főként majd az év második felében már érdemben javuló világgazdasági konjunktúra is támogat majd - összegez Nagy János.

d

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm