Businessman reading documents while sitting on chair in hotel room

Súlyos számok jöttek a magyar iparról: ez már tényleg a válság előszobája?

2022. december 14. 10:13

2022 októberében az ipari termelés volumene 5,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,1%-kal bővült. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. szeptemberinél 3,5%-kal kisebb volt.

2022. októberben az ipari termelés volumene 5,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt októberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz képest 3,5%-kal csökkent.

Az ipari export volumene 13,9%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át képviselő járműgyártás kivitele 37, a 15%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 16,1%-kal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 3,3, a feldolgozóiparé 9,1%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 3,3%-kal nőtt, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,7%-kal csökkent. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás 32%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása és a közúti jármű alkatrészeinek gyártása egyaránt 33%- kal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 20%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 18,9, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 10,6%-kal emelkedett. A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,1%-kal mérséklődött, mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése következtében. Ebben az alágban 2021 februárjában mértünk legutóbb visszaesést. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 57%-kal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 128, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 60%-kal bővült. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 6,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 16,3%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Folytatódott a növekedés a kisebb súlyú gyógyszergyártásban, a termelés volumene 12,5%-kal nagyobb volt a 2021. októberinél, mindkét értékesítési irányban bővültek az eladások. Az előző hónaphoz hasonlóan a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása októberben is jelentősen, 28%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 31%-kal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag- és a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás számottevő visszaesése miatt.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban

Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 19,3%-os volumenbővülést Pest régióban, a legjelentősebb, 4,3%-os visszaesést Budapesten regisztráltuk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18,9%-kal nagyobb volt a 2021. októberinél. Az új belföldi rendelések 9,7%-kal visszaestek, az új exportrendelések 25%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány október végén 19,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–októberben az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 6,6%-kal nőtt. Az összes értékesítés 60%-át adó külpiaci eladások volumene 8,5, a 40%-ot képviselő hazai értékesítésé 6,4%-kal emelkedett. Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 13,6%-kal Pest régióban, a legkevésbé, 0,2%-kal Dél-Dunántúlon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18