21 °C Budapest
Budapest, 2021. július 6.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután a kormányfõ a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által õrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. A jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bõvítésrõl döntöttek, így jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék.MTI/Koszticsák Szilárd

Őszinte vallomás Matolcsy Györgytől: a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

2022. december 5. 13:05

Nekiment a kormány gazdaságpolitikájának a jegybank elnöke. Elmondta, hogy az ország a válság legszélén táncol, az ársapkákat azonnal ki kell vezetni, és szólt a 2023-as inflációról is.

Nagyon súlyos kritikával illette a magyar kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György jegybankelnök - írja összefoglalójában az rtl.hu. Mint a portál írja, Matolcsy ma a parlament Gazdasági Bizottságának ülésén számolt be a jegybank 2021-es eredményeiről, ekkor hangzottak el a jelentős kritikák.

A jegybankelnök elmondta: az ország válság közeli helyzetben van. A portál emellett megjegyzi: Matolcsy szokatlan élességgel bírálta a gazdaságpolitikát. A bizottság ülésén Matolcsy György arról is beszélt, hogy jelenleg Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa.

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

- fogalmazott Matolcsy. Hozzátette azt is, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez pedig sokba kerül. Matolcsy azt mondta, szerinte helytelen a kormány válságkezelési stratégiája,

az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

Az MNB elnöke szerint Magyarországon a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után, jövőre a legmagasabb lesz - írja Tordai. Matolcsy arról is beszélt, hogy jövőre 15-18% lesz az infláció, ennek okaiként az energiaár-robbanást és az élelmiszer-inflációt jelölte meg.

A szokatlan hangon előadott beszámolóban a jegybank elnöke azt is mondta: kimondottan rossz döntéseket hozott a magyar kormány.

2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány. Úgy számolunk a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni. Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme

- szögezte le a jegybankelnök. Matolcsy azt is hozzátette ehhez, hogy a 25, illetve 50 milliárdos energiahatékonysági programok semmit nem érnek: több ezer milliárdos programok kellenének, hogy valami értelme is legyen az egésznek.

A jegybankelnök kitért arra, hogy a magyar családok megtakarítása jelenleg 20 ezer milliárd forint összesen, ezek reaálértéke azonban folyamatosan csökken az infláció miatt. Nagyjából ugyanekkora összeg van a cégeknél likviditási tartelékként, és szerinte valamilyen kormányzati programmal ezt meg is lehetne mozgatni. Matolcsy azt is elmondta, hogy a kormány jövőre

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

jelentős méretű külföldi hitelfelvételt tervez, és szerinte annak a pénznek az energiahatékonyságra kellene mennie.

 

Matolcsy szerint a kormány válságkezelése az utóbbi hat hónapban hibás volt, ez pedig annak az az oka, hogy 2013 óta a jegybank támogatásával a kormány minden válságot sikeresen kezelt, és mostanra elbízta magát.

Kifutottunk úgy a pályára, hogy eddig mindent megnyertünk, azt gondoltuk, hogy automatikusan megnyerjük ezt az energiaárrobbanásos, inflációs válságot is. A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopokról meg a mindenfajta hasonló, jónak tűnő ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. Összeomlott a rendszer

- fűzte még hozzá a jegybankelnök.

címlapi fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem