-2 °C Budapest
Budapest, 2021. július 6.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnökkel, miután a kormányfõ a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által õrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. A jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bõvítésrõl döntöttek, így jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék.MTI/Koszticsák Szilárd

Őszinte vallomás Matolcsy Györgytől: a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

2022. december 5. 13:05

Nekiment a kormány gazdaságpolitikájának a jegybank elnöke. Elmondta, hogy az ország a válság legszélén táncol, az ársapkákat azonnal ki kell vezetni, és szólt a 2023-as inflációról is.

Nagyon súlyos kritikával illette a magyar kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György jegybankelnök - írja összefoglalójában az rtl.hu. Mint a portál írja, Matolcsy ma a parlament Gazdasági Bizottságának ülésén számolt be a jegybank 2021-es eredményeiről, ekkor hangzottak el a jelentős kritikák.

A jegybankelnök elmondta: az ország válság közeli helyzetben van. A portál emellett megjegyzi: Matolcsy szokatlan élességgel bírálta a gazdaságpolitikát. A bizottság ülésén Matolcsy György arról is beszélt, hogy jelenleg Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa.

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

- fogalmazott Matolcsy. Hozzátette azt is, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez pedig sokba kerül. Matolcsy azt mondta, szerinte helytelen a kormány válságkezelési stratégiája,

az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

Az MNB elnöke szerint Magyarországon a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után, jövőre a legmagasabb lesz - írja Tordai. Matolcsy arról is beszélt, hogy jövőre 15-18% lesz az infláció, ennek okaiként az energiaár-robbanást és az élelmiszer-inflációt jelölte meg.

A szokatlan hangon előadott beszámolóban a jegybank elnöke azt is mondta: kimondottan rossz döntéseket hozott a magyar kormány.

2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány. Úgy számolunk a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni. Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme

- szögezte le a jegybankelnök. Matolcsy azt is hozzátette ehhez, hogy a 25, illetve 50 milliárdos energiahatékonysági programok semmit nem érnek: több ezer milliárdos programok kellenének, hogy valami értelme is legyen az egésznek.

A jegybankelnök kitért arra, hogy a magyar családok megtakarítása jelenleg 20 ezer milliárd forint összesen, ezek reaálértéke azonban folyamatosan csökken az infláció miatt. Nagyjából ugyanekkora összeg van a cégeknél likviditási tartelékként, és szerinte valamilyen kormányzati programmal ezt meg is lehetne mozgatni. Matolcsy azt is elmondta, hogy a kormány jövőre

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

jelentős méretű külföldi hitelfelvételt tervez, és szerinte annak a pénznek az energiahatékonyságra kellene mennie.

 

Matolcsy szerint a kormány válságkezelése az utóbbi hat hónapban hibás volt, ez pedig annak az az oka, hogy 2013 óta a jegybank támogatásával a kormány minden válságot sikeresen kezelt, és mostanra elbízta magát.

Kifutottunk úgy a pályára, hogy eddig mindent megnyertünk, azt gondoltuk, hogy automatikusan megnyerjük ezt az energiaárrobbanásos, inflációs válságot is. A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopokról meg a mindenfajta hasonló, jónak tűnő ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. Összeomlott a rendszer

- fűzte még hozzá a jegybankelnök.

címlapi fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 05:00
Óriási gazdasági és geopolitikai lehetőséget jelenthet India számára, hogy az amerikai-kínai viszony...
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?