Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

43 millió forintos bírságot szabott ki az MNB: ennyit ér az engedély nélküli alkuszi státusz

2022. november 14. 12:33

Az MNB 43 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a CreditLure Kft.-re, mivel az engedély nélkül gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket az ügyfeleitől, emellett jogosulatlan pénzügyi közvetítői (alkuszi) tevékenységet is végzett. A társaság – amellyel szemben már korábban is fellépett a jegybank – törvénysértő tevékenységeit „mediációnak”, illetve „pénzkezelésnek” nevezte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a kiskunfélegyházi CreditLure Kft. végzett-e jegybanki engedély nélkül, üzletszerűen, a hitelintézeti törvényben nevesített pénzügyi szolgáltatás közvetítése, illetve betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszközök nyilvánosságtól való elfogadása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Az MNB a feltárt bizonyítékok alapján megállapította, hogy a CreditLure Kft. (általa „adósságrendezésnek, mediációnak” nevezett tevékenysége során) pénzügyi szolgáltatás közvetítése tevékenységet végzett, amelyet saját honlapján is népszerűsített. A társaság a pénzügyi intézmények által felmondott szerződések kapcsán az ügyfelek megbízásából, díjazás fejében végzett alkuszi tevékenységet a tartozások csökkentése, részletfizetése tárgyában. A társaság emellett üzletszerűen – azaz rendszeresen, nyereségszerzési célzattal és előre meg nem határozott ügyfélkörtől – pénzeszközöket vett át, úgynevezett „pénzkezelési szerződéseket” kötve. A forrásgyűjtés egyetlen célja a CreditLure Kft. működésének fenntartása, likviditásának biztosítása volt.

A vizsgált társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel. Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában összesen 43 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a CreditLure Kft.-re, s azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen. A történtek miatt az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt feljelentést is tesz az illetékes ügyészségnél.

A piacfelügyeleti bírság mértékének meghatározása kapcsán súlyosbító körülménynek minősült, hogy a társaság jogsértő tevékenységét hosszabb időn át végezte, közvetítői tevékenysége során professzionális intézmény látszatát keltette (az ügyfeleknek azt jelezve, hogy „engedéllyel rendelkező Pénzügyi Szolgáltató”). A CreditLure Kft. forrásgyűjtése alkalmas volt arra, hogy a pénzösszegeket átadó ügyfelek jelentős károkat szenvedjenek. Jogosulatlan tevékenységeit a társaság ráadásul az MNB azokra vonatkozó korábbi tiltásai ellenére végezte.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárást lezáró határozatában arra hívta fel a CreditLure Kft.-t, hogy a honlapján szereplő, a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzését elősegítő elektronikus adatokat tegye hozzáférhetetlenné, aminek a társaság eleget tett. Az MNB ugyanis idén januártól akár egyes honlapok elérhetetlenné tételét is elrendelheti, amennyiben az a fogyasztók érdekeinek megóvása érdekében szükséges. Erre a társaság önkéntes jogkövetése miatt jelen esetben végül nem volt szükség. A jegybank ezt megelőzően már 2017-ben is intézkedést hozott és piacfelügyeleti bírságot szabott ki a CreditLure Kft.-re.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?