6 °C Budapest
forints

Valóban államcsőd jöhet Magyarországon? Itt a szakértők válasza

2022. október 6. 09:32

A gazdasági elemzők nem látják az államcsőd veszélyét, mint mondták, továbbra is finanszírozható az államadósság, miközben a CDS-felárunk messze van még a 2011–2012-es szintektől, és akkor sem lett fizetésképtelen az ország.

Török Lajos, az Equilor Befektetés Zrt. elemzője szerint nem valószínű a magyar államcsőd bekövetkezése, mivel Magyarország eddig mindig sikeresen finanszírozta az adósságát. A szakértőket azután kérdezte a Világgazdaság a hazai gazdaság fizetésképtelenségének esélyéről, hogy az elmúlt időszakban több közgazdász, sajtóorgánum pendítette meg ennek lehetőségét.

A szakember szerint azonban nem igazolja semmi ezeket az állításokat a magyar államadósság finanszírozása stabil. Egyrészt az adósság jelentős része forintalapú, másrészt a lakosság szerepe a meghatározó a finanszírozásban, márpedig nem valószínű, hogy ők gyorsan kivonnák a megtakarításaikat ebből a formából. Megemelkedett ugyan a CDS-felárunk, de továbbra is 250 pont alatt van, az elemző szerint ez nem egy egészen elképesztő szint, főleg, hogy 2011–12-es euróválság alatt ez a mutató 700 pont felett is volt, és az sem járt fizetésképtelenséggel.

A jelenlegi helyzetben nem indokolt és nem szerencsés államcsődről beszélni

– szögezte le Török Lajos. A hozamok ugyan emelkednek – tette hozzá –, de ezzel együtt az államkötvények iránti kereslet továbbra is erőteljes, a magyar papírokat rendszeresen túljegyzik.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is elmondta, hogy kicsi az esélye a magyar gazdaság fizetésképtelenné válásának, egy esetleges államcsődnek. A szakember arra hívta fel a figyelmet, az államnak továbbra is vannak tartalékai, a kormányzat jegybanknál vezetett számláján van elég pénz. Idén egy nagyobb lejárat van az államkötvényeknél, amelyet ki kell fizetni, de arra bőven megvan a fedezet az elemző szerint.

Egyedül az energiaszámla tud problémát okozni, azon kattog mindenki, hogy tudjuk-e fizetni, vagy sem

– mutatott rá az elemző, ugyanakkor hozzátette.Az elemzők többsége a folyó fizetési mérleg problémáit tartja a magyar gazdaság egyik legfőbb bajának, az energiaárak felrobbanása miatt óriási hiány keletkezett a külkereskedelemben, aminek kezelése most talán az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai kihívás. Az elemzők a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékjának szintjéről is beszéltek, amely jelenleg 36 milliárt euró. Németh Dávid elmondta, hogy bár szerinte itt sincs probléma, ennek mértékét mindenképpen növelni kellene, míg Török Lajos kiemelte, hogy bár a magyar devizatartalék nem kevés, a probléma inkább az, hogy a környező országokban ez magasabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?