18 °C Budapest
Full Frame 100 Euro Banknotes Overhead View

Kemény bejelentést tett IMF: csak így kerülhető el a közelgő világválság

2022. szeptember 5. 21:01

Nagyon gyorsan lépni kell, leginkább a kötvénykibocsátások terén, hogy el lehessen kerülni egy súlyos gazdasági recessziót - ezt javasolja az IMF legfrissebb jelentésében.

Figyelmeztetve arra, hogy az Unió jelenlegi gazdasági kerete "kudarcot vallott" a költségvetési kockázatok megfékezésének alapvető feladatában, az IMF azt javasolja, hogy az EU-nak új "költségvetési kapacitást" kell létrehoznia, amelyet közös adósságkibocsátásból és új bevételi forrásokból finanszíroznak, a Covid-19 ideiglenes, 800 milliárd eurós gazdaságélénkítési alap tapasztalataira építve - szemlézi a jelentést a Financial Times.

Ezt kellene tenni

Az IMF javaslata szerint ez az EU költségvetési szabályainak felülvizsgálatát egészítené ki annak érdekében, hogy a gazdasági válságok kezeléséhez szükséges nagyobb rugalmasság mellett szilárdabb államháztartást biztosítson. Hozzátették, hogy már most is magas adósságszint mellett többszörös, példátlan sokkhatás nehezíti a költségvetési politika végrehajtását. A kamatlábak emelkednek, a monetáris politika normalizálása pedig gyors ütemben folytatódik.

Mivel az EU az energiaválság miatt potenciális recesszió felé tart, és a magas adósságterhek mellett a kamatlábak megugrottak, a költségvetési politika reformja egyre sürgősebbé válik az EU napirendjén. A háztartások jövedelmeit fenyegető sokk valószínűleg újabb közös uniós hitelfelvételre készteti az EU-t a gazdaságok tompítására - a meglévő gazdaságélénkítési alapon felül.

Az elképzelések között szerepelhetnének a háztartásoknak a megugró energiaárakkal szembeni védelmet szolgáló közös programok, illetve az energiaipari beruházási projektek támogatására irányuló új közös hitelfelvétel. Az EU északi tagállamai azonban a világjárvány okozta visszaesés idején ugyan támogatták a NextGenerationEU gazdaságélénkítő alapot, mivel az egyszeri eszköz volt, de nem mutattak nagy hajlandóságot egy állandó új uniós költségvetési kapacitás létrehozására. Néhány déli politikusnak az év elején tett erőfeszítései, hogy vitát kezdeményezzen a további hitelfelvételről, kudarcba fulladtak.

Jó költségvetés kell

Mindazonáltal az IMF szerint az EU-nak most "jól megtervezett uniós költségvetési kapacitást" kell létrehoznia a gazdaságok stabilizálása érdekében, különösen akkor, amikor a központi bankok kevés monetáris politikai tűzerővel rendelkeznek, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az energiabiztonság fokozása érdekében szükséges beruházások megvalósítása érdekében.

Mindez az EU stabilitási és növekedési paktumának felülvizsgálatával párhuzamosan történne, amely előírja a tagállamok számára, hogy a GDP 3 százalékában meghatározott hiányplafont és ennek 60 százalékában meghatározott adósságlimitet tartsanak be. Az Európai Bizottság javaslatcsomagot készít a paktum felülvizsgálatára, hogy az egyértelműbbé, jobban végrehajthatóvá váljon, és jobban reagáljon a Covid-19-járvány következtében kialakult magas államadósság-terhekre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tagállamokra szabott megoldás

Az IMF jelentése szerint a paktum jelenlegi formájában nem teljesítette "legalapvetőbb célját", a költségvetési kockázatok megbízható megfékezését. A jelentés nem javasolta a 3 százalékos vagy 60 százalékos korlátok megszüntetését, de azt javasolta, hogy a végrehajtás tagállamok adósságuk fenntarthatóságának elemzésétől függjön, milyen gyorsan kell javítaniuk költségvetési helyzetüket.

Az Európai Uniónak olyan megújított költségvetési szabályokra van szüksége, amelyek szükség esetén rugalmasságot biztosítanak a határozott és gyors politikákhoz, de nem veszélyeztetik az államháztartás fenntarthatóságát

- véli az IMF. "Rendkívül fontos, hogy elkerüljük az adósságválságokat, amelyeknek nagy destabilizáló hatásai lehetnek, és magát az EU-t is veszélybe sodorhatják. Ehhez nagyobb költségvetési pufferek kiépítésére lesz szükség a normális időkben" - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 09:56
Harry herceg pert indít az Associated Newspapers, a Daily Mail, a The Mail on Sunday és a MailOnline...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?