18 °C Budapest
Asian woman are sitting at their desks at home trading stocks or cryptocurrency. In the living room at home. People handling various aspects of their finances from home. Depicts TradingView financial market chart.

Ezek a részvények mennek most a legjobban a magyar tőzsdén: nagyon kapós lett az OTP

2022. szeptember 1. 18:01

A továbbra is fennálló, globális gazdasági bizonytalanság ellenére a BÉT vezető részvényindexe, a BUX index az előző hónaphoz hasonlóan tartani tudta pozícióját, így 41 877,2 pontos értékkel zárta az augusztust. A részvénypiacot továbbra is nyárias forgalom jellemezte, az összforgalom 209 milliárd forintot tett ki, amely napi 9 milliárd forintnak felelt meg. A blue chipek közül az OTP Bank kurzusában zajlott a legélénkebb kereskedés, a bankpapír forgalma 111 milliárd forint volt. Az OTP-t sorrendben a MOL és a Richter Gedeon követte 49,6-41,3 milliárd forintnyi forgalommal. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood&Company zárt az élen, a második-harmadik helyen pedig a Concorde és az Erste Bank végzett.

Továbbra is borús hangulat mellett zajlik a kereskedés a világ tőkepiacain, amely elsősorban az immár több mint fél éve tartó orosz-ukrán háborúra és az ebből fakadó globális energiakrízisre, illetve az elszabadult inflációs környezetre vezethető vissza. A hónap során kiemelt figyelem övezte a befektetők részéről az amerikai jegybank, a Fed Jackson Hole-ban megrendezett konferenciáját, amelyen a jegybank elnöke, Jerome Powell is beszédet tartott a világgazdasági helyzet kapcsán. A beszéd elmaradt a befektetők várakozásaitól, a hatására további esés következett az amerikai piacokon.

A Budapesti Értéktőzsde első számú részvénymutatója, a BUX index az előző hónap záróértékéhez képest 0,2 százalékos pozitív elmozdulást követően, 41 877,2 ponton zárta az augusztust. Az index a legmagasabb értéket augusztus 11-én érte el, ekkor 44 149 ponton fejezte be a napot.

A hazai blue chipek forgalmi rangsorát augusztusban is az OTP Bank zárta az élen, a bankpapír a részvényszekció összforgalmának 53,1 százalékát adta, 111 milliárdos forgalommal, jelentős, 4,6 százalékos árfolyam-növekedés kíséretében. A második helyen a MOL végzett 49,6 milliárdos forgalommal, míg a harmadik helyet a Richter Gedeon szerezte meg, a gyógyszeripari társaság 41,3 milliárdos forgalmat produkált. A mid-capek között a 4iG és az ALTEO emelkedett ki a kibocsátói mezőnyből – míg az informatikai-távközlési társaság árfolyama 18,7, az energetikai vállalat árfolyama 10,8 százalékkal növekedett. Az azonnali részvénypiacon augusztusban 209 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés, amely átlagosan napi 9 milliárd forintnak felelt meg. A befektetési szolgáltatók közül újfent a Wood&Company került fel az első helyre, a brókercég 120,5 milliárdos forgalmat produkált a hónapban. A második helyen a Concorde végzett 100,7 milliárdos forgalommal, míg a harmadik helyet az Erste Bank szerezte meg 66,3 milliárd forinttal.

Az árupiac forgalma augusztusban újra átlépte az 1 milliárd forintot – ez a csendesebb júliushoz képest 152 százalékos emelkedést jelent. A forgalom nagy részét, 52,7 százalékát a nagy olajtartalmú napraforgómag tette ki, míg a fenntartható takarmánybúza X33,7 százalékkal, míg az euró búza és a takarmánykukorica 8,9 és 4,8 százalékkal részesült a szegmens összforgalmából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 14:22
A PestiSrácok tulajdonosváltása után több külss munkatárs távozott.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 28. 09:59
Sokan most komoly bajban vannak, mert évtizedeken át halogatták az ingatlanuk energetikai felújításá...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?