13 °C Budapest
Asian woman are sitting at their desks at home trading stocks or cryptocurrency. In the living room at home. People handling various aspects of their finances from home. Depicts TradingView financial market chart.

Ezek a részvények mennek most a legjobban a magyar tőzsdén: nagyon kapós lett az OTP

2022. szeptember 1. 18:01

A továbbra is fennálló, globális gazdasági bizonytalanság ellenére a BÉT vezető részvényindexe, a BUX index az előző hónaphoz hasonlóan tartani tudta pozícióját, így 41 877,2 pontos értékkel zárta az augusztust. A részvénypiacot továbbra is nyárias forgalom jellemezte, az összforgalom 209 milliárd forintot tett ki, amely napi 9 milliárd forintnak felelt meg. A blue chipek közül az OTP Bank kurzusában zajlott a legélénkebb kereskedés, a bankpapír forgalma 111 milliárd forint volt. Az OTP-t sorrendben a MOL és a Richter Gedeon követte 49,6-41,3 milliárd forintnyi forgalommal. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood&Company zárt az élen, a második-harmadik helyen pedig a Concorde és az Erste Bank végzett.

Továbbra is borús hangulat mellett zajlik a kereskedés a világ tőkepiacain, amely elsősorban az immár több mint fél éve tartó orosz-ukrán háborúra és az ebből fakadó globális energiakrízisre, illetve az elszabadult inflációs környezetre vezethető vissza. A hónap során kiemelt figyelem övezte a befektetők részéről az amerikai jegybank, a Fed Jackson Hole-ban megrendezett konferenciáját, amelyen a jegybank elnöke, Jerome Powell is beszédet tartott a világgazdasági helyzet kapcsán. A beszéd elmaradt a befektetők várakozásaitól, a hatására további esés következett az amerikai piacokon.

A Budapesti Értéktőzsde első számú részvénymutatója, a BUX index az előző hónap záróértékéhez képest 0,2 százalékos pozitív elmozdulást követően, 41 877,2 ponton zárta az augusztust. Az index a legmagasabb értéket augusztus 11-én érte el, ekkor 44 149 ponton fejezte be a napot.

A hazai blue chipek forgalmi rangsorát augusztusban is az OTP Bank zárta az élen, a bankpapír a részvényszekció összforgalmának 53,1 százalékát adta, 111 milliárdos forgalommal, jelentős, 4,6 százalékos árfolyam-növekedés kíséretében. A második helyen a MOL végzett 49,6 milliárdos forgalommal, míg a harmadik helyet a Richter Gedeon szerezte meg, a gyógyszeripari társaság 41,3 milliárdos forgalmat produkált. A mid-capek között a 4iG és az ALTEO emelkedett ki a kibocsátói mezőnyből – míg az informatikai-távközlési társaság árfolyama 18,7, az energetikai vállalat árfolyama 10,8 százalékkal növekedett. Az azonnali részvénypiacon augusztusban 209 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés, amely átlagosan napi 9 milliárd forintnak felelt meg. A befektetési szolgáltatók közül újfent a Wood&Company került fel az első helyre, a brókercég 120,5 milliárdos forgalmat produkált a hónapban. A második helyen a Concorde végzett 100,7 milliárdos forgalommal, míg a harmadik helyet az Erste Bank szerezte meg 66,3 milliárd forinttal.

Az árupiac forgalma augusztusban újra átlépte az 1 milliárd forintot – ez a csendesebb júliushoz képest 152 százalékos emelkedést jelent. A forgalom nagy részét, 52,7 százalékát a nagy olajtartalmú napraforgómag tette ki, míg a fenntartható takarmánybúza X33,7 százalékkal, míg az euró búza és a takarmánykukorica 8,9 és 4,8 százalékkal részesült a szegmens összforgalmából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm