11 °C Budapest
Angry Hispanic businessman working with laptop computer in office, losing patience. Anxious executive man under stress at work for technology problems and software pc virus.

Záporoznak a panaszok a hivatalhoz: ezzel a szolgáltatással akadt a legtöbb magyarnak gondja

2022. augusztus 4. 17:32

A Gazdasági Versenyhivatal 2022. első félévében is nagy hangsúlyt fektetett a magyar emberek védelmére, valamint a verseny tisztaságának biztosítására a nemzetgazdaság jelentős ágazataiban. A nemzeti versenyhatóság ágazati gyorsvizsgálataival biztosította a koronavírus-járvány alat­ti reklámok tisztességességét, valamint hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jótékony hatásainak köszönhetően közel felére csökkenjen az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára. Az építőipar területén tavaly megkezdett gyorsvizsgálatok sorozata is folytatódott, amely szintén az áremelkedések mérséklését szolgálja a versenytorzulások felszámolásával.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli a fogyasztók tájékozott döntéseinek elősegítését az online és a hagyományos felületeken egyaránt. Az elmúlt félév középpontjában az influenszer-marketing gyakorlatai mellett az e-kereskedelem és az adatvagyon összefüggései álltak, amelynek kapcsán a versenyhatóság előremutató javaslatokkal élt a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a hazai kkv-k fejlesztése érdekében. Az összefonódások ellenőrzése kapcsán a hatóság továbbra is a gyors ügyintézést tartotta szem előtt, melynek köszönhetően a GVH hatékonysága Európában továbbra is az élmezőnybe tartozik.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közzétette 2022 első félévének eredményeit összegző Gyorsjelentését a magyar piaci versenyről. A jelentés szerint 2022-ben beérkezett panaszok a legkülönbözőbb ágazatokat érintően érkeztek a versenyhatósághoz: 22%-a az internetes kereskedelem, 12%-a kiskereskedelem, míg 11%-a távközlési szolgáltatásokat érintően érkezett. Az első félévben 608 panaszt és 55 bejelentést nyújtottak be állampolgárok és vállalkozások. Ez nagyságrendileg megfelel az előző évek adatainak

Az elmúlt félévben 2 gyorsított ágazati vizsgálatot zárt le a GVH és 1 vizsgálat megindítására került sor: átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a verseny élénkítésére és a fennálló piaci problémák kezelésére, legfőbb eredmény: Covid antigén gyorstesztek – gyors beavatkozás, azonnali jogszabálymódosítás

Először a GVH működésében a vizsgálat integrálta egy fogyasztóvédelmi sweep eredményeit a gyorsított ágazati vizsgálati jelentésbe, és javaslatok megfogalmazására került sor a helyes kereskedelmi gyakorlatok kialakítására

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • antigén és antitest gyorsvizsgálatok lefolytatásával a GVH hozzájárult a pandémia alatti reklámok tisztességes közléséhez: a jogalkotó egy külön veszélyhelyzeti kormányrendeletben, a gyógyászatisegédeszköz-ellátás egyes veszélyhelyzeti szabályairól szóló 34/2022. (II. 8.) Korm. rendeletben fogadta el a GVH azon javaslatát, amely az értékesítési pontok bővítésére vonatkozott, így a fogyasztók több értékesítési helyen (pl. kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutatknál) jutnak hozzá a tesztekhez
  • míg a gyorsított ágazati vizsgálat lefolytatása előtt a Magyarországon kapható antigén gyorstesztek ára európai viszonylatban is magas volt, a GVH javaslata folytán tett kormányzati lépések miatt jelentősen bővült az értékesítési helyek száma, és közel felére csökkent az antigén gyorstesztek hazai kiskereskedelmi ára
  • az antitest gyorstesztek piacának vizsgálata eredményeként a GVH felhívta a kereskedők figyelmét arra, hogy kerüljék az antitest-termelődés és a védettség fennállása közötti öszszefüggésekre való utalásokat, valamint a GVH általában véve is javasolja az antitest gyorstesztekkel kapcsolatban a „védettség” kifejezés használatának mellőzését a fogyasztói tájékoztatást végzők, vagyis pl. a gyógyszertárak szakszemélyzete, illetve a hatóságok részéről.

A GVH továbbra is kiemelt feladatként kezeli az utóbbi időszakban tapasztalható drasztikus építőipari
alapanyag-áremelkedéshez kötődő, esetleges piaci torzulások vagy jogsértések feltárását. Ezért 2022 júniusában gyorsított ágazati vizsgálatot indított a hőszigetelő anyagok hazai piacán is, mivel a piaci jelzések alapján a verseny torzulhatott az áremelkedéssel küzdő szektorban. A GVH szerint a szektorban mutatkozó áremelkedés a verseny torzulásával függhet össze, ezért indokolt a problémák mielőbbi feltárása és a sürgős beavatkozás - írja a jelentés.

„A kötelezően ellátandó alapfeladataink mellett három olyan képessége is van a nemzeti versenyhatóságunknak, amely után nemzetközi szakmai érdeklődés mutatkozik. Az egyik az Európában is egyedülálló - a magyar Kormánytól kapott - felhatalmazás a gyorsított ágazati vizsgálatok lefolytatására. A másik a környezetvédelem és versenyjog kapcsolatának kutatása, míg a harmadik a fogyasztói jóléti hasznok számszerűsítése, közgazdasági elemzése.” – értékelte az első félév munkáját Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem