Young Asian woman carrying a shopping basket, grocery shopping in supermarket, close up of her hand choosing a pack of organic pasta along the aisle. Healthy eating lifestyle

Csúnya év várhat a magyar gazdaságra: lassan kifogy az emberek tartaléka

2022. július 22. 10:31

A belső fogyasztás csökkenése ellenére reális lehet jövőre a 7100 milliárd forintos forrás az általános forgalmi adóból, de a személyi jövedelemadóból és a társasági adóból származó bevétel is nagyot nőhet – írta meg a Világgazdaság.

Bagdi Lajos, a Niveus Consultung Group adótanácsadási partnere szerint a lakosság jelenleg inkább a megtakarításait költi el a jövőre, és csak ezután fog belekezdeni jelentősebb spórolásba. Emiatt pedig jövőre még nem fog megjelenni a belső fogyasztás csökkenése a 2023-as adóbevételekben.

A rezsicsökkentés és a KATA átalakítása viszont jelentős változásokat fog hozni az áfabevételekben. Az előbbi esetben a szakértő kiemelte, hogy a rezsiköltségek átlagfogyasztáson felüli részének piaci áron történő elszámolásából 1000 milliárd forint pluszbevételt vár a kormány, aminek hatása lesz az általános forgalmi adó tekintetében is. Ráadásul a háború miatti infláció tartósan velünk fog maradni, ami szintén növeli az áfából származó forrást.

A KATA eltörlése esetében még korábban Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője mondta azt, hogy abszolút reálisnak tartja a 7000 milliárd feletti áfát, ráadásul a kabinet többször is alábecsülte már a bevételeket. Ezt Kovács Árpád. a Költségvetési Tanács elnöke is megerősítette: megalapozottnak tartja a büdzsé stabilitással összefüggő számait, de a jelenlegi körülmények között mindenkit figyelmeztetett a fokozott alkalmazkodási kényszerre.

A személyi jövedelemadóból az ideinél 30 százalékkal több folyhat be, ez feltételezhetően az infláció miatt szükségszerű béremelésekből és a kata módosításából fakadó szja-befizetésekből adódhat

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– egészítette ki Bagdi Lajos a fentieket a jövő évi előirányzatokkal kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 17:59
Elkészült a promóvideó is, amellyel a leend szereplket ösztönzik a tévéshow-ba való jelentkezésre.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 30. 14:21
Szinte már közhely, hogy pénzügyi tartalék nélkül kötéltánc az élet, mégpedig biztosítókötél vagy vé...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 30. 13:22
Másnak érezzük ezt a válságot, mint amilyenek az eddigiek voltak, és részben igazunk is van. Mert ez...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 30. 13:21
Az elmúlt másfél hétben három olyan ügyfél is volt, aki úgynevezett strukturált termékekkel volt gaz...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?