13 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman relaxing at home, sitting on the sofa in the living room, managing online banking with mobile app on smartphone. Transferring money, paying bills, checking balance. Technology makes life so much easier

Radikális változás a bankolásban: egyre több magyar intézi így a pénzügyeit

2022. július 4. 14:02

A 18 év feletti magyarok kétharmada használ valamilyen mobilfizetési megoldást vagy pénzügyi alkalmazást a telefonján – derült ki egy friss, reprezentatív felmérésből A mobillal fizetők egyértelműen élelmiszerre költenek a leggyakrabban, de háztartásban használatos eszközöket, sportfelszereléseket, szórakozást, illetve vendéglátást is finanszíroznak ily módon. 

Úgy tűnik, egyre többen jönnek rá, mennyivel egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb mobilon keresztül intézni az ügyeket, ugyanis már a magyarok kétharmada használ valamilyen mobilfizetési megoldást vagy pénzügyi alkalmazást a telefonján. A reprezentatív felmérésben résztvevő megkérdezettek 39 százaléka használja a Simple by OTP-t fizetéshez, még a Google Pay-t 21 százalékuk, az Apple Payt pedig 12 százalék.

A felmérésből kiderült, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál jellemzőbb, hogy használja a mobilját fizetésre: az alapfokú végzettségűek 60%-a, míg a középfokú és felsőfokú végzettségűek 74%-a fizet rendszeresen a telefonjával. Az egyetemet vagy főiskolát végzettek inkább a Simple by OTP-t vagy az Apple Pay-t használják. Az IOS operációs rendszert használók az átlagnál lényegesen magasabb arányban – majdhogynem mindenki – fizetnek mobillal (96 százalék). A telefonnal történő fizetésre a városban élők közel háromnegyede nyitott, a községekben élőkre ez kevésbé jellemző. 

Az OTP Bank által megrendelt felmérés azt mutatta, hogy a felhasználók döntő többsége az egyszerű és gyors használat miatt preferálja a mobilfizetési megoldásokat vagy pénzügyi alkalmazásokat. Biztonságosnak tartják, megbíznak a banki applikációkban. Az OTP Bank-nál elérhető Apple Pay szolgáltatás keretében, pár egyszerű lépésben elvégezhető a kártya digitalizációja. Ezzel az innovációval rengeteg Apple telefonnal rendelkező ügyfelünk hétköznapjait könnyítjük meg, hiszen a mobilunk gyakorlatilag mindig a kezünk ügyében van. Egyre szűkülő körben, de van egy olyan csoport is, amely attól tart, hogy ellopják a személyes adatait, vagy bonyolultabbnak gondolják a mobilosfizetést, ezért választják a készpénzt vagy a kártyás vásárlást.

 - nyilatkozta Farkas Tamás, az OTP Bank bankkártyakibocsátás terület menedzsere.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Talán nem meglepő, hogy a 18-39 éves korosztály körében a mobilfizetés igazán népszerű, míg a 60 év felettiek bonyolultnak, nehézkesnek érzik a megoldást, ezért meg sem próbálkoznak vele. Az életkori sajátosságok azt is befolyásolják, kik és mit vásárolnak mobilon vagy pénzügyi appokon keresztül. A 60 év felettiek jellemzően élelmiszerre, míg a 18-39 évesek ruházatra, sportfelszerelésekre, szórakozásra és vendéglátásra költenek ilyen módon. A mobillal fizetők általában élelmiszerre költenek a leggyakrabban – a válaszadók 58 százaléka mondta ezt. A túlköltekezés azonban egyik korosztályban sem jellemző, a válaszadók 81 százaléka önbevallása szerint nem költ többet amióta mobillal fizet.

A kutatásból az is kiderült, hogy az okosórák megjelenése egyelőre nem hozott jelentős változást a mobilfizetési szokásokban. Mindössze a válaszadók 5%-a fizet gyakrabban az órájával, mint a telefonjával, és csupán 4% szereti jobban az órás fizetést, mint a telefonos megoldást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm