European Union flags at Berlaymont building of the European Commission in Brussels, Belgium

Ideje volt: forradalmi változást hoz az EU-s minimálbér bevezetése a magyar munkahelyeken

2022. június 10. 18:45

Jelentős lépésnek és a munkavállalók képviselőjeként az érdekvédelem sikerének is tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség az Európai minimálbér keretrendszeréről szóló, június 7-én született előzetes uniós megállapodást. A MASZSZ a kezdetek óta támogatta a javaslatot, s azt reméli, hogy ez a kollektív szerződések elterjedését, a szakszervezetek megerősödését és a dolgozók biztonságos béremelési rendszerének kialakítását is tartalmazó előírás forradalmi változást eredményez a magyar mozgalomban, a dolgozói érdekvédelemben.

A Szociális Jogok Európai Pillérének egyértelmű megerősödését jelzi az európai minimálbér keretrendszeréről született előzetes megállapodás, ami kétségkívül a hazai munkavállalók érdeke is – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Zlati Róbert szerint – is – érdemes tisztázni, hogy az európai minimálbér nem minden országra érvényes azonos minimális bért jelent, hanem egy egységes, állandó rendszer szerinti meghatározást. Kiszámítható, biztonságos, garantált, európai – ez a tervezet lényege, amit a MASZSZ már a kezdetben felismert és támogatott – szögezte le Zlati Róbert.

A munkavállalók érdekében a szakszervezetek arra szólítanak fel, hogy a végső jóváhagyásra, a jelen szöveggel mielőbb kerüljön sor és ezzel nyíljon meg a tagállami átvétel, és a keretrendszer alkalmazása

– idézte az elnök az Európai Szakszervezeti Szövetség álláspontját. A MASZSZ elnöke szerint a magyar munkavállalók csak nyerhetnek az uniós keretrendszer bevezetéssel, hiszen a majdani direktíva a biztonságos, kiszámítható és igazságos minimálbér emelés mellett a szakszervezetek jogainak megerősítését is tartalmazza, ami jelentős védelmet nyújt a munkahelyeken dolgozóknak. Ez Magyarországon forradalmi változást fog hozni.

Erre példaként az elnök a kollektív alkut, mint a szakszervezeti oldal kulcsfontosságú követelését emeli ki.  A kollektív alku ugyanis a megfelelő bérek, és munkakörülmények elérésének eszköze – magyarázza az elnök. Zlati szerint egyértelműen pozitív változás lesz, hogy a tagállamoknak olyan rendszereket, és így a magyar kormánynak is akcióprogramokat jogszabályokat kell működtetni, amelyek támogatják a szakszervezeteket, a kollektív alkuhoz, és a szervezkedéshez való jogot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tervezet értelmében csak szakszervezetek jogosultak kollektív szerződést kötni, erre a „munkavállalói képviseleteknek” a jövőben nem lesz lehetőségük. A majdani direktíva egyértelmű célja a kollektív alku előmozdítása, az országos lefedettség arányának emelése és ehhez a szakszervezetek megerősítése, a mozgalomban résztvevők védelme. Az ezekhez szükséges feltételek megteremtése a kormányok hatásköre lesz.

A kollektív szerződéses lefedettség országos arányának a jövőben el kell érni a 80 százalékot, ami hazánkban jelenleg nagyjából 20 százalékos. E szerint Magyarországon a kormánynak a szociális partnerekkel közösen akciótervet kell készítenie, szakszervezeteket és a munkáltatói szervezeteket erősítő kereteket kell kialakítania – idézte az elnök a szakszervezetek számára legfontosabb kitételt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07