Coins of Hungary. Hungarian two hundred forint coin.

Ennyit a béremelésekről: brutális, hogy ezen mennyit buknak a magyarok 2022-ben

2022. április 11. 10:01

2022 elején sokaknak emelkedett a bére itthon, azonban nagyon valószínű, hogy a reálbérek növekedése nem lesz túl nagy. Ennek oka, hogy az infláció is növekedő tendenciát mutat, a mostani várakozások szerint akár 9% is lehet az átlagos drágulás idén. Emiatt sokan nem fogják érezni, hogy valóban nőtt volna a bérük, és lesz, akinek érdemben csökkeni fog a fizetésének reálértéke – írja a Portfolio.

2022 elején az átlagkereslet 13-24%-kal nőtt, a minimálbér és a garantált bérminimum 20%-kal lett több, és jelentős béremelkedések volt az állami-és a magánszférában is. A tavalyi várakozás még az volt, hogy idén 10% felett lesz az átlagkeresetek növekedése, azonban akkor még 3-4% körül volt a 2022-es inflációs előrejelzés. A béremeléseknek, a 13. havi nyugdíjnek és a családosok szja-visszatérítésének köszönhetően viszont tovább nőtt a kereslet, így a drágulást mértéke is. Ezt pedig csak tetézte a globális környezet: az energiaárak emelkedése, a koronavírus okozta válság utáni gazdasági kilábalás miatt megint csak magasabb lett az idei inflációs prognózis. Aztán február végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, és az előbb említett problémák csak súlyosabbak lettek. Ezen kívül az orosz és az ukrán mezőgazdasági export kiesésével kell számolni, ami világszintű élelmiszer-drágulást okoz majd – ez szintén csökkenteni fogja itthon a reálbérek vásárlóerejét.

Jelenleg ott tartunk, hogy idén lehetnek akár olyan hónapok is, amikor 10% felett lesz az infláció, éves szinten pedig 9% körül mozoghat a drágulás átlaga mostani várakozások szerint. Emiatt nagyon sokan nem fogják igazán érezni az idei béremelések és egyéb juttatások hatását: tavaly év elején 10%-os átlagbér-emelkedést vártak, ez viszont olyan sok a 9%-os dráguláshoz viszonyítva. Ugyan az alacsony keresetűeknek jelentősen nőtt a keresete a minimálbér-emelés miatt, a béremelések azonban nem általánosak – biztosan lesznek olyanok, akik ugyanannyit fognak keresni, mint tavaly. Egy felmérés szerint a munkaadók 17%-a nem tervezi emelni a fizetéseket 2022-ben, úgyhogy valószínű, hogy ezeken a munkahelyek csökkeni fog a fizetések reálértéke a magas infláció miatt. Ez azt is jelentheti, hogy 2022-ben az alacsonykeresetűek járnak jól, míg a magasabb fizetések veszítenek a vásárlóerejükből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Holdblog  |  2022. július 5. 15:59
Oroszország 1918 óta először csődöl be külföldi adóssága miatt. Az orosz pénzügyminiszter szerint cs...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?