Tombol a megújuló energia Magyarországon: ez lenne az orosz gáz végének a kezdete?

Tombol a megújuló energia Magyarországon: ez lenne az orosz gáz végének a kezdete?

2022. június 9. 17:27

Márciusban az országos primerenergia-felhasználás 114,77 PJ volt, amely 6,38 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest, az országos primerenergia-termelés pedig 43,69 PJ volt, amely 0,66 PJ-lal magasabb, mint tavaly márciusban. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 21%-kal magasabb volt.

Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,84 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,06 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó termelés 0,01 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. március hónapban 114,77 PJ volt, amely 6,38 PJ-lal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 5,62 PJ-lal, a megújuló energiaforrásoké 1,14 PJ-lal emelkedett, míg az egyéb nem megújuló forrásoké 0,18 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest – derül ki olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb jelentéséből.

A földgáz belföldi felhasználása 41 961 TJ volt, amely 1,5%-kal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022. márciusban a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4 355 GWh volt, amely 4,5%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 3 384 GWh volt, amely 7,6%-kal magasabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés közel azonos szinten maradt, az egyéb forrásból származó 1,9%-kal csökkent, a fosszilis alapú 11,3%-kal emelkedett az előző év márciusához képest. A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 21%-kal volt magasabb.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 65,6%-át a napenergia, 21,7%-át a biomassza forrás, 6%-át pedig a szélenergia biztosította. A megújuló energiaforrásból származó villamos energia mennyisége a napenergia és a vízenergia esetében növekedett, míg a többi megújuló energiaforrás csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A napelemek által termelt villamos energia mennyisége 53%-kal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?