33 °C Budapest
Szintet lépett a tőzsdén, már a nagyokkal versenyez a magyar gépkereskedő

Szintet lépett a tőzsdén, már a nagyokkal versenyez a magyar gépkereskedő

2022. március 25. 13:45

A DM-KER másodikként lépett át a BÉT középvállalati igényekre szabott platformjáról, az Xtendről a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájába, a fő piacra. Ennek apropóján kérdeztük a cég vezérigazgatóját, Kocsy Barnabást, a tőzsdei szintlépés várható hatásairól, a háború árnyékában a jelenlegi bizonytalan piaci környezetről, a beszállítói láncokhoz kapcsolódó kihívásokról, de a kifejezetten magas idei osztalékról, és a cég növekedési terveiről is.

Mennyire érinti a jelenleg is zajló háború a DM-KER napi működését?

A termékeink jelentős része importból érkezik, így az EUR árfolyam emelkedése közvetlenül emeli a beszerzési és természetesen az eladási árakat is, és a hosszabb megrendelési idejű, nagy értékű gépek esetén nehezebb tervezni a várható árfolyamot, de ez a piac minden szereplőjénél hasonlóan jelentkezik. Emellett a gyártói láncban lehetnek még fennakadások, amennyiben egy-egy alkatrész beszállítása hosszabb távon akadozik. Sok gépgyártó már most elkezdett új beszállítókat felkutatni az orosz vagy ukrán gyártók helyett.

Érzékelhető keresletcsökkenés a háború miatt a mezőgazdasági és építőipari gépek piacán?

A piacon alapvetően nagy a bizonytalanság, ami hatással van a nagyértékű eszközök beszerzésére. Szélsőséges esetben akár egyes beszerzések elhalasztása is felmerülhet ilyenkor. Ezzel együtt, az élet nem áll meg, a már megkezdett beruházások, a megrendelt munkák további gépbeszerzéseket igényelnek mind az építőiparban, mind a mezőgazdaságban. Jelentős kereslet-visszaesésre nem számítunk.

Több iparágban egyébként is akadoztak a beszállítói láncok, a helyzetet a háború csak tovább fokozta. Mit érzékelnek ebből?

Az értékesítési lehetőségeket a gyártói kapacitások szűkössége határozza meg jelenleg, és ez a helyzet még az elkövetkező egy-két évben is fennmaradhat.

Az említett fegyveres konfliktus tovább növeli a gyártók problémáit, hiszen a beszállítói kapacitások egy része ukrán cégek termeléséből származik.

A gyártói kapacitás problémák kezelésére a DM-KER jelentős árukészlet felhalmozással reagált már a COVID járvány kezdetétől. Ezt a készletszintet egyelőre minimálisan csökkentjük, de a háborús helyzet miatt, a további üzleti eredmény érdekében jelentősen nem szűkíthetjük. Az a tapasztalat, hogy ma a kereskedő cégek eredménye attól függ, van-e elég termékük készleten, mert a megnövekedett rendelési időt sok esetben nem tudják vagy nem akarják kivárni. Persze a készletezéshez sok pénz kell, ami főként a kisebb szereplőket érinti hátrányosan.

Az autóipartól kezdve a mobiltelefon-gyártásig számos ágazatot érint a chiphiány. A mezőgazdasági és építőipari gépek piacán ez mennyire okoz problémákat?

Az építőipari és mezőgazdasági gépek piacán is érzékelhető a chiphiány, ami miatt több esetben jelentősen megnövekedett a gépek szállítási ideje. De megfelelő készletezéssel, vagy átmeneti megoldások alkalmazásával, például bérgépek felajánlásával ebből a vevőink csak nagyon keveset érzékelnek. Az elmúlt két évben jelentősen megnöveltük a bérgép flottánkat, hogy mindig legyen rendelkezésre álló eszköz, amivel a vevőink dolgozhatnak. A DM-KER által forgalmazott termékek teljes egészében munkagépek, munkaeszközök.

A vevőket elsősorban az érdekli, hogy adott időponttól dolgozni tudjanak vele és csak másodsorban számít, hogy az a saját eszköze vagy átmenetileg bérelt gép.

A bérgép flotta nemcsak egy önálló üzletág, de a szervízzel együtt az értékesítés egyik fő támogatója is.

Milyen iparági környezetre számítanak a következő hónapokban?

A gép értékesítés piaca továbbra is a keresleti piac jellemzőit mutatja. A különböző országok gazdaságélénkítő intézkedései megerősítik a vevői oldalt, amit a gyártás még mindig nem tud lekövetni. Vásárlói oldalon további felhajtó erő a munkaerő költségének folyamatos növekedése. Az munkaerő kiváltása tovább fokozza a kis gépek iránti érdeklődést, így mi is azon dolgozunk, hogy folyamatosan bővítsük a kínálatot, akár új termékek, újabb márkák portfóliónkba emelésével. De arra is számítunk, hogy tovább folyik a piacon belüli átrendeződés, ami elsősorban a nagyobb cégek további erősödését jelenti a kisebb szereplők kiszorításával vagy felvásárlásával.

Kocsy Barnabás, a DM-KER vezérigazgatója.
Kocsy Barnabás, a DM-KER vezérigazgatója.

A vállalat közgyűlése úgy döntött, hogy az eredmény legalább 50 százalékát kifizeti osztalékként. Hogyan áll összhangban a relatíve magas kifizetési hányad a DM-KER növekedési terveivel?

A DM-KER továbbra is növekedés orientált, a növekedéshez pedig elengedhetetlen a finanszírozás. A társaság vezetése ugyanakkor úgy látja, hogy a tevékenységből adódó pozitív pénzáram lehetőséget teremt a részvényeseknek történő tőkevisszajuttatásra is.

A világban zajló tőkepiaci tendenciák is azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben elengedhetetlen egyfajta „vegyes modell” alkalmazása, ami megfontolt és lépésről lépésre történő növekedést, valamint annak finanszírozását jelenti és ugyanakkor a részvényesek számára pedig pénzt enged vissza a megtermelt éves eredményből.

Miután a DM-KER egyik legfontosabb törekvése egy stabil részvényesi tőkeszerkezet kialakítása, így a vegyes modell, ami leginkább szolgálja a tőkepiaci építkezést.

A DM-Ker részvényesei saját részvények visszavásárlásáról is döntöttek, mi ezzel a céljuk?

A vállalat célja, hogy a növekedését több formában is képes legyen finanszírozni. Nagyon fontos stratégiai pont, hogy a jövőben határozott akvizíciós célpontok keresésébe kezdünk, aminek egyik finanszírozási formája a saját részvényekkel fizetés. A potenciális akvizíciós célpontok eladóit nagyobb sikerrel lehet a DM-KER közelében tartani, további munkájukat eredményorientáltan elvárni, ha a cégük eladása után is érdekeltek a DM-KER sikeres működésében. Ugyanezt a célt szolgálja az MRP (dologozói-részvény) programunk is – amihez szintén szükséges sajátrészvény szerzés – aminek keretében a vezető munkatársainkat javadalmazzuk részvény juttatás formájában, ami a vezetői érdekeltségükön túl tulajdonosi szemléletet is kialakít bennük.

Mik a vállalat növekedési tervei a következő időszakban, organikusan és az akvizíciókat tekintve?

A cég stratégiájának mindig is része volt az organikus és az akvizíciókon keresztül megvalósuló növekedés. Az elmúlt évek adatai jól támasztják alá ennek a stratégiának a megvalósulását, elég csak az árbevétel adatokra nézni. A napokban közzétett vezetőségi jelentés alapján

az elmúlt tíz évben 2 milliárd forintról, 2021-re közel 17 milliárd forintra nőtt a cég árbevétele, de 2020/2021 vonatkozásában is közel 40 százalékos növekedést láthatunk.

Bízunk abban, hogy az organikus növekedés fenntartása mellett a stratégiában szereplő piaci terjeszkedést - mint például a Doosan képviselet elindítása Szlovákiában, - a jövőben akvizíciókkal is támogatni tudjuk.

A vállalat részvényei bekerültek a BÉT standard kategóriájába. Milyen hatásokra számítanak a befektetői érdeklődésben, részvénypiaci forgalomban?

A DM-KER második Xtendes cégként tette meg azt a jelentős lépést, hogy a részvényeit bevezesse a BÉT Standard kategóriájába. A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben indította a BÉT Xtend platformját, melynek célja, a közepes méretű vállalkozások tőzsdei bevezetésének támogatása, így az ide való bekerülésehez például kevesebb szabályozásnak kellett megfelelni. A DM-KER ugyanakkor hosszú távon is elkötelezett a tőzsdei transzparenciát illetően – ez a lépés is ezt támasztja alá. Számítunk arra, hogy ezt a váltást a befektetők – a meglévők és a jövőbeliek is – pozitívan értékelik és bővülni fog a magán, valamint az intézményi befektetők köre, ezáltal pedig tovább bővül a részvényeink forgalma és likviditása. Mindezek együttes megvalósulása pedig valószínűsíthetően jó hatással lesz az árfolyam emelkedésére is.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 11:59
Az orosz aranyra vonatkozó nyugati importtilalom bejelentését követően nem lehetett érdemi piaci rea...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?