22 °C Budapest
Many of US Dollar bank notes american currency money background.

A vártnál hamarabb jöhet az orosz államcsőd? Itt vannak a friss becslések

2022. március 16. 16:33

Ma lesz esedékes az orosz devizakötvény-tulajdonosok kamatfizetése, ráadásul Oroszország ezt dollárban köteles teljesíteni. Az orosz államnak 30 napja van a kifizetésre, ha ez nem sikerül, akkor az egyet jelent az államcsőddel – írja a Portfolio.

Szerdán 117 millió dollárnyi törlesztési kamatfizetést kell teljesítenie az orosz államnak a devizakötvényesek felé. A Bloomberg hírügynökség szerint döntő fontosságú lehet a mai nap a külföldi befektetők számára, mert ezek lesznek az első törlesztések azután, hogy az orosz kormány bejelentette, hogy eltérően kezeli azokat a hitelezőket, akik az ukrán háború miatt kivetett szankciókhoz csatlakozó országokban élnek. Lehetséges, hogy ők nem, vagy más mértékben részesülnek majd a kamatfizetésből.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter ma azt nyilatkozta, hogy megvan a devizafedezet a kamatfizetéshez, a kérdés csak az, hogy ez eljut-e az elszámolási rendszeren a kötvénytulajdonosokhoz. Ez egyébként ellent mond annak, hogy Sziluanov korábban arra utalt, rubelben utalnák a kamatokat. Oroszországnak 30 napja van a devizakötvények utáni kamattörlesztés teljesítésére. Amennyiben ennyi idő alatt nem tudják dollárban kifizetni az állampapír-tulajdonosokat, hanem csak rubelben, akkor az a Fitch szerint az államcsődöt jelentené.

A dollárkifizetés azért is jelent nagy problémát, mert a szankciók részeként a zárolták az ororsz jegybank nyugati bankokban tartott devizatartalékainak jelentős részét. Egyébként április 2-ig az orosz bankoknak két és fél milliárd feletti tőke- és kamatkifizetés lesz még esedékes.  A Fitch Ratings egyébként egy héttel ezelőtt hat kategóriával rontotta Oroszország adósbesorolását, ugyanis szerintük az oroszok a fizetésképtelenség határán vannak a gazdasági szankciók következtében. A Fitch azt is kiemelte, hogy az orosz állam március 2-án már nem tudta teljesíteni a rubelben kibocsátott OFZ államkötvények utáni kifizetést.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 12:20
Közös műsorban, egyidőben, élőben lesz látható jövő héten szerdán a Televíziós Újságírók Díja Gálaes...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter, hogy Balaji Srinivasan kriptobefektető elkezdte kong...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?