15 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Tőzsdei felfordulást hozhat a legújabb szankció: megsínylik az oroszok a SWIFT-kitiltást

2022. február 27. 12:34

Megszületett a nemzetközi döntés az Oroszország elleni újabb gazdasági szankciókról. Ursula von der Leyen bejelentette, levágják az oroszokat a SWIFT rendszerről. A gazdasági elemzők szerint felfordulásra lehet számítani a tőzsdén, és a rubel is zuhanni fog, derült ki a Portfolio által összegyűjtött elemzői kommentárokból.

Mohamed El-Erian, az Allianz elemzője szerint, ha a szankciót átfogóan hajtják végre, nem pedig darabonként, Oroszország kizárása a SWIFT rendszeréből képes lehet a gazdaságát megbénítani. Elkerülhetetlenül lesznek ennek visszaható hatásai és buktatói, többek között a globális gazdaságot a stagfláció irányába vezetheti a lépés, illetve magasabb esélye lehet emiatt annak, hogy az oroszok késlekedve fizetnek a nyugati hitelezőiknek, vállalatoknak

Michael Rosen, az Angeles Investment Advisors szakértője szerint Európai ezt a lépést, a legdurvább, utolsó megoldásként tartotta számon. Ha megteszik, akkor olyan hatása lesz, mintha egy dárdát hajítanánk egy tanknak.

Ha Európa nem fizet Oroszországnak az olajért és a gázért, akkor az orosz ellátást vagy felfüggesztik, vagy Oroszország kiállít egy számlát, amit majd később kell befizetni

– vélekedett Rosen. Oroszország méretes devizatartalékkal rendelkezik, és úgy is tud bevételeket szerezni, ha megkerüli a SWIFT-et Kínán vagy más partnerein keresztül.

Tom Martin (Global Investments) úgy véli, a SWIF-szankció fájdalmas lesz, és a piacok ezt hamarosan fel fogják ismerni.

Amit ebből látni fogunk, az a volatilitás, illetve a szereplők a kockázatkeresési attitűdjüket igazítják majd ahhoz, hogy mit gondolnak a helyzetről. Én úgy képzelem, az emberek az arany felé fognak fordulni, mert az arany a hagyományos menekülőeszköz ilyen helyzetekben. Úgy gondolom, az amerikai állampapírok bármilyen lejáraton szintén menekülőeszközökké válhatnak. És minden más eszköznél nagy volatilitást tapasztalunk majd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Karl Schamotta, a Corpay elemzője szerint a rubel esni fog, a szankciók meg fogják bénítani az orosz gazdaságot és tönkre teszi minden olyan eszköz vonzóságát, aminek köze lehet Moszkvához. A befektetők tömegesen hagyják el a hajót. A jegybank várható súlyosan megsínyli a devizaintervenciókat.

Edward Moya (Oanda) szerint a lépés a korábban Iránnal szemben bevezetett szankciókhoz hasonlóan most is bénító hatással lesz a gazdaságra, ami pedig jelentős zavarokat okozhat a globális pénzügyi piacokon.

Azt gondolom, sok részvénypiaci kereskedő úgy gondolta, hogy az EU és az Egyesült Államok nem fog ilyen kemény lépéseket felvállalni, és arra fókuszálnak, a gazdasági helyzetüket megvédjék, és ne kockáztassanak egy jelentős sokkot a globális pénzügy rendszerrel szemben.

A piacok meglepetésekre várnak Michael Farr, a Miller & Washington szakértője szerint, és ez egy olyan meglepetés lehet, amit nem túl jól fognak fogadni, ha ez a nemzetközi kereskedelem lassulását hozza. A SWIFT-szankció elzárja Oroszországot a nemzetközi tranzakcióktól a legtöbb ország esetében, ez tehát egy súlyos lépés. Problémát jelenthet az ezáltal gerjesztett infláció, és az, hogy ez mennyire fogja lassítani az európai gazdaságokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm