szijjártó

Szijjártó Péter: Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik

2022. február 24. 14:27

A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bahreinben.

Szijjártó Péter első magyar külügyi vezetőként tett hivatalos látogatást a Bahreini Királyságban. Manámában partnerével, Abdullatif bin Rashid Al Zayanival tárgyalt, ezt követően közösen tartottak sajtótájékoztatót. Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik, aggódunk a fejlemények miatt, kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett - jelentette ki a tárcavezető. Hangsúlyozta: szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból.

Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát

- jelentette ki. Szijjártó Péter hozzátette: vannak olyan kezdeményezések, amelyek általában a politika bal oldaláról érkeznek, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba.

A miniszter ezt rendkívül felelőtlennek nevezte és kijelentette: a kormány ezeket nem támogatja és nem tesz ilyet, mert meg kell védenünk magunkat attól, hogy belesodródjunk ebbe és nem is engedjük, hogy bárki belesodorja Magyarországot, a magyar embereket bármilyen háborús konfliktusba.

Folyamatosak az egyeztetések arról, hogy a NATO és az Európai Unió milyen közös válaszokat adjon erre a válságos helyzetre. Mi is részei vagyunk a közös válasz előkészítésének, az Európai Tanács csütörtök esti ülésen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumba csütörtökön délelőtt berendeltük az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét és vele is közöltük a magyar kormány álláspontját

- jelentette ki Szijjártó Péter. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: rendkívüli módon sajnálja, hogy a világ legerősebb és legnagyobb országainak diplomáciai erőfeszítései sem voltak elegendőek a háború elkerüléséhez.

Arra kérem az Ukrajna középső és keleti területén tartózkodó magyar állampolgárokat, használják ki a kijevi magyar nagykövetség által nyújtott biztonságot

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- fogalmazott. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a Közel-Kelet, az Öböl-térség biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával és Magyarország nagyra becsüli azt a stabilizáló szerepet, amelyet a Bahreini Királyság játszik a térségében. "Azt is nagyra tartjuk, hogy a Bahreini Királyság aláírta az Ábrahám-megállapodásokat, és ezzel megkezdte kapcsolatai rendezését Izrael Állammal". A tárcavezető közölte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 40 százalékkal nőtt, tavaly meghaladta a 20 millió dollárt. Nagy magyar vállalati érdeklődés van a bahreini piac iránt, ezt bizonyítja, hogy 48 magyar vállalat vezetője vett részt a bahreini az üzleti fórumon.

"Hogy ők sikeresek lehessenek, az Eximbank 56 millió dolláros hitelkeretet nyitott" - szögezte le Szijjártó Péter. Elhangzott, hogy bíztató tárgyalások zajlanak a kibervédelem és az informatika terén és mérföldkő lehet a legnagyobb magyar vállalat bahreini piacra lépése: a Mol a helyi olajkitermelés hatékonyabbá tétele érdekében folytat tárgyalásokat. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: Magyarország manámai képviseletnyitása után Bahrein is tiszteletbeli konzuli képviseletet hoz létre Magyarországon.

Csütörtökön első alkalommal ülésezett a bahreini-magyar gazdasági vegyes bizottság, amelyet Abdullatif bin Rashid Al Zayani gyümölcsözőnek nevezett. A bahreini külügyek irányítója elmondta: magyar kollégájával megállapodtak arról, hogy elmélyítik a kapcsolatokat a megújuló energia, a vízminőség javítása, az egészségügy területén, az orvosi technológiák fejlesztésében. Szó volt az oktatási együttműködés fejlesztéséről, a kulturális és sportkapcsolatok lehetőségeiről. A felek egy közös munkatervet rögzítettek, és előkészítik a befektetések ösztönzését, a kettős adóztatás elkerülését erősítő megállapodást. A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a diplomáciai képzésről a Magyar Diplomáciai Akadémia és a Mohamed bin Mubarak Al Khalifa Diplomáciai Akadémia között.

Címlapkép: Facebook

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?