35 °C Budapest
szijjártó

Szijjártó Péter: Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik

2022. február 24. 14:27

A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bahreinben.

Szijjártó Péter első magyar külügyi vezetőként tett hivatalos látogatást a Bahreini Királyságban. Manámában partnerével, Abdullatif bin Rashid Al Zayanival tárgyalt, ezt követően közösen tartottak sajtótájékoztatót. Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik, aggódunk a fejlemények miatt, kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett - jelentette ki a tárcavezető. Hangsúlyozta: szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból.

Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát

- jelentette ki. Szijjártó Péter hozzátette: vannak olyan kezdeményezések, amelyek általában a politika bal oldaláról érkeznek, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba.

A miniszter ezt rendkívül felelőtlennek nevezte és kijelentette: a kormány ezeket nem támogatja és nem tesz ilyet, mert meg kell védenünk magunkat attól, hogy belesodródjunk ebbe és nem is engedjük, hogy bárki belesodorja Magyarországot, a magyar embereket bármilyen háborús konfliktusba.

Folyamatosak az egyeztetések arról, hogy a NATO és az Európai Unió milyen közös válaszokat adjon erre a válságos helyzetre. Mi is részei vagyunk a közös válasz előkészítésének, az Európai Tanács csütörtök esti ülésen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumba csütörtökön délelőtt berendeltük az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét és vele is közöltük a magyar kormány álláspontját

- jelentette ki Szijjártó Péter. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: rendkívüli módon sajnálja, hogy a világ legerősebb és legnagyobb országainak diplomáciai erőfeszítései sem voltak elegendőek a háború elkerüléséhez.

Arra kérem az Ukrajna középső és keleti területén tartózkodó magyar állampolgárokat, használják ki a kijevi magyar nagykövetség által nyújtott biztonságot

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- fogalmazott. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a Közel-Kelet, az Öböl-térség biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával és Magyarország nagyra becsüli azt a stabilizáló szerepet, amelyet a Bahreini Királyság játszik a térségében. "Azt is nagyra tartjuk, hogy a Bahreini Királyság aláírta az Ábrahám-megállapodásokat, és ezzel megkezdte kapcsolatai rendezését Izrael Állammal". A tárcavezető közölte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom 40 százalékkal nőtt, tavaly meghaladta a 20 millió dollárt. Nagy magyar vállalati érdeklődés van a bahreini piac iránt, ezt bizonyítja, hogy 48 magyar vállalat vezetője vett részt a bahreini az üzleti fórumon.

"Hogy ők sikeresek lehessenek, az Eximbank 56 millió dolláros hitelkeretet nyitott" - szögezte le Szijjártó Péter. Elhangzott, hogy bíztató tárgyalások zajlanak a kibervédelem és az informatika terén és mérföldkő lehet a legnagyobb magyar vállalat bahreini piacra lépése: a Mol a helyi olajkitermelés hatékonyabbá tétele érdekében folytat tárgyalásokat. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: Magyarország manámai képviseletnyitása után Bahrein is tiszteletbeli konzuli képviseletet hoz létre Magyarországon.

Csütörtökön első alkalommal ülésezett a bahreini-magyar gazdasági vegyes bizottság, amelyet Abdullatif bin Rashid Al Zayani gyümölcsözőnek nevezett. A bahreini külügyek irányítója elmondta: magyar kollégájával megállapodtak arról, hogy elmélyítik a kapcsolatokat a megújuló energia, a vízminőség javítása, az egészségügy területén, az orvosi technológiák fejlesztésében. Szó volt az oktatási együttműködés fejlesztéséről, a kulturális és sportkapcsolatok lehetőségeiről. A felek egy közös munkatervet rögzítettek, és előkészítik a befektetések ösztönzését, a kettős adóztatás elkerülését erősítő megállapodást. A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a diplomáciai képzésről a Magyar Diplomáciai Akadémia és a Mohamed bin Mubarak Al Khalifa Diplomáciai Akadémia között.

Címlapkép: Facebook

NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 17. 11:27
Kritikus hangvételű nyilatkozattal reagált Mandula Viktor, a Nyugati Fény alapító-tulajdonosa Fábián...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Bankmonitor  |  2024. július 17. 06:31
Augusztus elsejétől emelkedni fog a tranzakciós illeték hazánkban, vagyis a bankoknak több adót kell...
Kiszámoló  |  2024. július 16. 17:48
A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés fol...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem