27 °C Budapest
Banknotes of the Hungarian currency -Forint, close-up.

Sokkoló bejelentést tett az MNB: a vártnál is nagyobbat robbanhat még a magyar infláció

2022. február 22. 15:28

Meglepő bejelentést tett az MNB alelnöke. Hiába az árstop és a pozitív piaci várakozások, a januári 7,9 százalékos árdrágulás után az infláció februárban átlépheti a 8 százalékot, sőt a 8,5 százalékot is megközelítheti. Virág Barnabás az MNB, az alapkamatemelés okait ismertető sajtótájékoztóján beszélt erről.  

A Monetáris Tanács azzal, a januárival megegyező ütemben, ismét 50 bázisponttal emelte az alapkamatot. Ez megfelel az elemzői várakozásoknak, így várhatóan az irányadó egyhetes betéti ráta is a várt ütemben, 30 bázisponttal emelkedik majd. Ezzel és az inflációval kapcsolatban a jegybank délután háromkor tartott sajtótájékoztatót.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke beszédében arról beszélt, a helyzet nem lett egyszerűbb, és a kilátások sem lettek tisztábbak a kamatemelési ciklus kezdete óta. Tény, hogy az év eleji átárazások a korábbi éveknél erősbbek voltak, emellett a nyersanyaygárak is emelkednek. Az előző kamatdöntés óta pedig a kockázatok egyértelműen erősödtek - kezdte értékelését az MNB vezetője.

Az infláció csökkenése kitolódott, februárban várhatóan tovább emelkedik majd a ráta, meghaladhatja a 8 százalékot, sőt a 8,5 százalékot ot is megközelítheti 

- foltyatta Virág. Az alelnök szerint infláció szerkezete is átalakult. A piaci szolgáltatások árindexe általában magasabb volt, mint az iparcikkeké, de az elmúlt hónapokban ez megváltozott a nyersanyagárak elszállása és a beszállítói láncok nehézségei miatt. Emellett a járvány a fogyasztás szerkezetét is érintette, a jövedelmünk egyre nagyobb részét fordítjuk iparcikkekre.

Az MNB alelnöke az infláció emelkedésésre azt mondta, nem csak februárban, hanem a következő hónapokban is emelkedés várható. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tanács Virág szerint a januári döntésével egyértelmű irányt jelölt ki a kamatemelések gyorsításával, illetve az alapkamat fokozatos felzárkóztatásával. Most az a kulcs, hogy ezt a pályát határozottan vigyük tovább - mondta. Arra kell készülni, hogy ezt a szigorúbb alapállást hosszabb időszakon keresztül kell fenntartani - tette hozzá.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 20. 06:30
Egy szokatlan hatása az energiapiaci felfordulásnak az, amit a devizapiacokon látunk. A forint gyeng...
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?