26 °C Budapest
The concept of Russias invasion of the territory of Ukraine

Kitört a háború Ukrajnában: veszélyben a magyarok megtakarítása, mibe érdemes most fektetni?

2022. február 22. 16:57

Nagyon úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen lesz a komolyabb konfliktus Oroszország és Ukrajna között, hiszen az oroszok már bevonultak a kelet-ukrajnai szakadár területekre. A helyzet szinte percről percre változik, de a piacon már látszanak a negatív hatások.

Január utolsó hetében hirtelen ébredtek rá a befektetők, hogy bármelyik pillanatban kirobbanhat egy háború azok után, hogy Oroszország több mint százezer katonát vont össze az ukrán határon. A felek sokáig próbálták diplomáciai úton rendezni a konfliktust, február 21-én este azonban már úgy tűnt, hogy elkerülhetetlen lesz a konfliktus, hiszen Oroszország elismerte függetlennek a kelet-ukrajnai tartományokat, illetve csapatokat is küldött a régióba.

Az orosz lépés után másnap rögtön látszott az ijedtség a piacokon, a vezető európai részvényindexek reggel jelentős eséssel kezdtek, aztán kicsit megnyugodtak a befektetők. Azonban a hangulat továbbra is törékeny, a percről percre érkező hírek függvényében gyorsan változhat a helyzet - hívja fel a figyelmet a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában az Aegon Alapkezelő. A befektetési szekemberek szerint ez pedig rögtön rávilágít a mostani helyzet legfontosabb piaci következményére:

A szokásosnál nagyobb kilengések lehetnek, növekedhet a volatilitás a hírek függvényében. Vagyis sokkal nagyobb elővigyázatosságra van szükség a befektetők részéről a piacon.

Befektetői stratégiák

"Ilyen esetekben ugyanis felerősödik az úgynevezett kockázatkerülés a befektetők részéről, ami abban csapódik le, hogy elkezdenek menekülni a kockázatosnak tekintett eszközökből és helyettük biztos menedéket keresnek" - összegzik az alapkezelő szakemberei. Mint írják, ebben a helyzetben pedig keveset számítanak egy-egy ország fundamentumai, gazdasági növekedése, államadóssága, jellemzően a teljes feltörekvő piacon végigsöpör az eladási hullám.

A leginkább persze az érintett országok eszközei, az orosz és ukrán részvények, kötvények és devizák érzik meg a helyzet eszkalálódását, a két ország esetében ugyanis kézzelfogható, dollármilliárdokban mérhető gazdasági károkra és költségekre lehet számítani. Persze sok múlik azon, mennyire lesz elhúzódó a válság, egyelőre továbbra sem lehet kizárni a tárgyalásos megoldást

- teszik hozzá.

Megváltozott politikai környezet

Néhány elemző a mostani helyzetet a Krím-félsziget 2014-es lerohanásához hasonlítja: akkor az orosz akció nem okozott komolyabb megrázkódtatást a piacokon, viszont érezhetően növelte a volatilitást. A mostani szituáció talán annyiban más, hogy nyolc éve nem volt realitása annak, hogy a Nyugat kiáll Ukrajna mellett. Az Európai Unió és az USA becsukta a szemét a Krím elcsatolásakor. Most viszont az eddigi kommunikáció alapján sokkal keményebb ellenlépésekre számíthat Oroszország.

Mibe érdemes ilyenkor fektetni?

Említettük, hogy a mostanihoz hasonló háborús feszültségek esetén a befektetők a kockázatos eszközök helyett az úgynevezett menekülőeszközöket keresik.Vannak ugyanis a piacon olyan befektetési lehetőségek, melyek akár profitálni is tudnak ebből a helyzetből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A devizapiacon ilyen lehet a dollár, mely az utóbbi években talán a legnépszerűbb menedék lett, átvéve a svájci frank korábbi szerepét. Hasonlónak tekintik a befektetők a japán jent is, vagyis ezek erősödhetnek, ha elhúzódik a háború

fogalmaznak az Aegon Alapkezelő szakértői, viszont azt is hozzáteszik, hogy a dollár eddig sokak meglepetésére nem erősödött.

A szakemberek hozzáteszik, hogy a menekülődevizák mellett a nyersanyagpiacokra érdemes figyelni. Ha ugyanis nem oldódik a feszültség, az rövidtávon valószínűleg további emelkedést hoz majd elsősorban a földgáz világpiaci árában, mivel fennakadások keletkezhetnek az Európába irányuló szállításokban. Emellett évszázadok óta az arany az egyik legbiztosabb befektetés ilyen esetekben, a nemesfém gyakran tud profitálni a hirtelen kockázatkerülésből.

Aki tehát be akarja biztosítani magát, annak elsősorban olyan befektetésekben érdemes gondolkodni, melyek dolláralapúak, illetve az energiaárak emelkedéséből profitálnak. Emellett érdemesebb sokkal körültekintőbben szelektálni a piacokon, hiszen még egy általánosan romló hangulatban is meg lehet találni azokat a befektetéseket, melyek képesek jól teljesíteni

- zárják gondolataikat a befektetési szakemberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?