35 °C Budapest
The concept of Russias invasion of the territory of Ukraine

Kitört a háború Ukrajnában: veszélyben a magyarok megtakarítása, mibe érdemes most fektetni?

2022. február 22. 16:57

Nagyon úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen lesz a komolyabb konfliktus Oroszország és Ukrajna között, hiszen az oroszok már bevonultak a kelet-ukrajnai szakadár területekre. A helyzet szinte percről percre változik, de a piacon már látszanak a negatív hatások.

Január utolsó hetében hirtelen ébredtek rá a befektetők, hogy bármelyik pillanatban kirobbanhat egy háború azok után, hogy Oroszország több mint százezer katonát vont össze az ukrán határon. A felek sokáig próbálták diplomáciai úton rendezni a konfliktust, február 21-én este azonban már úgy tűnt, hogy elkerülhetetlen lesz a konfliktus, hiszen Oroszország elismerte függetlennek a kelet-ukrajnai tartományokat, illetve csapatokat is küldött a régióba.

Az orosz lépés után másnap rögtön látszott az ijedtség a piacokon, a vezető európai részvényindexek reggel jelentős eséssel kezdtek, aztán kicsit megnyugodtak a befektetők. Azonban a hangulat továbbra is törékeny, a percről percre érkező hírek függvényében gyorsan változhat a helyzet - hívja fel a figyelmet a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában az Aegon Alapkezelő. A befektetési szekemberek szerint ez pedig rögtön rávilágít a mostani helyzet legfontosabb piaci következményére:

A szokásosnál nagyobb kilengések lehetnek, növekedhet a volatilitás a hírek függvényében. Vagyis sokkal nagyobb elővigyázatosságra van szükség a befektetők részéről a piacon.

Befektetői stratégiák

"Ilyen esetekben ugyanis felerősödik az úgynevezett kockázatkerülés a befektetők részéről, ami abban csapódik le, hogy elkezdenek menekülni a kockázatosnak tekintett eszközökből és helyettük biztos menedéket keresnek" - összegzik az alapkezelő szakemberei. Mint írják, ebben a helyzetben pedig keveset számítanak egy-egy ország fundamentumai, gazdasági növekedése, államadóssága, jellemzően a teljes feltörekvő piacon végigsöpör az eladási hullám.

A leginkább persze az érintett országok eszközei, az orosz és ukrán részvények, kötvények és devizák érzik meg a helyzet eszkalálódását, a két ország esetében ugyanis kézzelfogható, dollármilliárdokban mérhető gazdasági károkra és költségekre lehet számítani. Persze sok múlik azon, mennyire lesz elhúzódó a válság, egyelőre továbbra sem lehet kizárni a tárgyalásos megoldást

- teszik hozzá.

Megváltozott politikai környezet

Néhány elemző a mostani helyzetet a Krím-félsziget 2014-es lerohanásához hasonlítja: akkor az orosz akció nem okozott komolyabb megrázkódtatást a piacokon, viszont érezhetően növelte a volatilitást. A mostani szituáció talán annyiban más, hogy nyolc éve nem volt realitása annak, hogy a Nyugat kiáll Ukrajna mellett. Az Európai Unió és az USA becsukta a szemét a Krím elcsatolásakor. Most viszont az eddigi kommunikáció alapján sokkal keményebb ellenlépésekre számíthat Oroszország.

Mibe érdemes ilyenkor fektetni?

Említettük, hogy a mostanihoz hasonló háborús feszültségek esetén a befektetők a kockázatos eszközök helyett az úgynevezett menekülőeszközöket keresik.Vannak ugyanis a piacon olyan befektetési lehetőségek, melyek akár profitálni is tudnak ebből a helyzetből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A devizapiacon ilyen lehet a dollár, mely az utóbbi években talán a legnépszerűbb menedék lett, átvéve a svájci frank korábbi szerepét. Hasonlónak tekintik a befektetők a japán jent is, vagyis ezek erősödhetnek, ha elhúzódik a háború

fogalmaznak az Aegon Alapkezelő szakértői, viszont azt is hozzáteszik, hogy a dollár eddig sokak meglepetésére nem erősödött.

A szakemberek hozzáteszik, hogy a menekülődevizák mellett a nyersanyagpiacokra érdemes figyelni. Ha ugyanis nem oldódik a feszültség, az rövidtávon valószínűleg további emelkedést hoz majd elsősorban a földgáz világpiaci árában, mivel fennakadások keletkezhetnek az Európába irányuló szállításokban. Emellett évszázadok óta az arany az egyik legbiztosabb befektetés ilyen esetekben, a nemesfém gyakran tud profitálni a hirtelen kockázatkerülésből.

Aki tehát be akarja biztosítani magát, annak elsősorban olyan befektetésekben érdemes gondolkodni, melyek dolláralapúak, illetve az energiaárak emelkedéséből profitálnak. Emellett érdemesebb sokkal körültekintőbben szelektálni a piacokon, hiszen még egy általánosan romló hangulatban is meg lehet találni azokat a befektetéseket, melyek képesek jól teljesíteni

- zárják gondolataikat a befektetési szakemberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 17. 10:53
A Párizsi Olimpia megnyitója július 26-án pénteken lesz, de már július 24-én, szerdától elkezdődik a...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Bankmonitor  |  2024. július 17. 06:31
Augusztus elsejétől emelkedni fog a tranzakciós illeték hazánkban, vagyis a bankoknak több adót kell...
Kiszámoló  |  2024. július 16. 17:48
A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés fol...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm