3 °C Budapest
Young woman in disposable face mask taking dairy products from shelf in the supermarket, holding bottle and smartphone, scanning bar code on product through mobile phone, walking with trolley cart

Túl a csúcson? Tovább folytatódhat az áremelkedés idén, csak a mértéke kérdéses

2022. január 13. 09:31

Túljuthatott a csúcson a hazai infláció: decemberben már lassulhatott az áremelkedés a novemberi 7,4 százalékhoz képest. De mi lesz idén?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lassulásban az elemzők szerint nagymértékben az üzemanyagárak játszottak szerepet. Egyrészt a 2020. év végi drágulás, a tavaly novemberi 480 forinton történő befagyasztás, illetve az olaj világpiaci árának csökkenése együttesen, ha csak kismértékben is, de mérsékelte az inflációt, amely 2021-ben egész évben 5,1 százalék körül alakulhatott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közli a decemberi és 2021-re vonatkozó inflációs adatait - számol be a vg.hu.

Ugyanakkor elemző szerint a fokozott árnyomás mellett emelkedhet a kockázata annak, hogy a vállalkozások jelentős része a korákbbi években tapasztalt dinamikánál nagyobb mértékben emeli az árait. Ez pedig jelentős kockázat az inflációs várakozások magas szinten való beragadása szempontjából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?