Stock market falling by coronavirus COVID-19.

Ezen nincs mit szépíteni: keményen megütötte a világ vezető országait a Covid 4. hulláma

2021. december 15. 19:02

Lassult az OECD tagállamainak együttes gazdasági növekedése az idei harmadik negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján szereplő adatok szerint a GDP-növekedés 1,1 százalék volt a szeptember végével záródott három hónapban, kisebb a három hónappal korábbi 1,7 százalék bővülésnél. A növekedés lassulását az okozta, hogy számos OECD országban a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt ismét korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni, ami fékezte a gazdaság bővülését.

A húsz legfejlettebb ország (G20) hazai összterméke (GDP) 1,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi szerényebb, 0,4 százalékos bővülés után, de az egyes országok gazdasági teljesítménye között hatalmas különbségek voltak.

India gazdasági teljesítménye a második negyedévi 11,6 százalék csökkenés után a harmadik negyedévben már 12,7 százalékkal nőtt elsősorban a tőkebefektetések és a lakossági kiadások emelkedésére. Jelentősebben nőtt ugyancsak negyedéves összevetésben Szaúd-Arábia GDP-je, 1,1 százalékról 5,8 százalékra és Törökországé 1,5 százalékról 2,7 százalékra. Kanada gazdasága 1,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi  0,8 százalékos csökkenést követően, és jelentősen nőtt Franciaország és Olaszország gazdasága, 3, illetve 2,6 százalékkal.

Eközben egyes országokban lassult a GDP növekedése a harmadik negyedévben, sőt, volt ahol csökkent negyedéves összehasonlításban. Így például Kína gazdasági teljesítménynövekedése 1,2 százalékról 0,2 százalékra, Dél-Koreáé 0,8 százalékról 0,3 százalékra mérséklődött, míg Ausztrália GDP-je 1,9 százalékkal, Dél-Afrikáé 1,5 százalékkal, Japáné 0,9 százalékkal, Indonéziáé 0,6 százalékkal, Mexikóé pedig 0,4 százalékkal csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Brazíliát recesszió sújtja, a második negyedévi 0,4 százalék után a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a GDP. Az Egyesült Államok GDP-növekedése 1,6 százalékról 0,5 százalékra, Nagy-Britanniáé 5,5 százalékról 1,3 százalékra, Németországé pedig 2 százalékról 1,7 százalékra mérséklődött.  

A G20-ak GDP-növekedése az idei harmadik negyedévben 2,3 százalékkal múlta felül a koronavírus-járvány által még nem érintett, utolsó bázisnak tekinthető 2019 negyedik negyedévit. Az OECD gazdasági teljesítménye 4,9 százalékkal csökkent tavaly a 2019. évi 1,7 százalék növekedés után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25