6 °C Budapest
Various crops of fresh green and red lettuce

Ismét meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet a kormány: mutatjuk, mivel járhat mindez

2021. november 24. 15:10

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott új salátatörvény többek között 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet. A javaslat elfogadásához kétharmados többség szükséges. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Újabb salátatörvényt nyújtott be a parlamentnek , a módosítások legfontosabb intézkedése az, hogy a kormány 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet - szúrta ki a Telex. A rendkívüli jogrend arra adja meg a lehetőséget a kormánynak, hogy rendkívüli helyzetekben gyorsan reagáljon. Az ilyen helyzetben kiadott rendeletek – kétharmados törvényben meghatározottak szerint – felfüggeszthetik egyes törvények alkalmazását, a törvényi rendelkezésektől eltérhetnek, és a kormány egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

Mindez azt is jelentené, hogy egy sor folyamat, intézkedés vagy kötelezettség határideje is tolódhat. Ilyen például a 219 ezer forintos egyszeri támogatás igénylése azok számára, akik az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradtak.

  • A veszélyhelyzet végétől számítják jelenleg a lejárt okmányok pótlásának kötelezettségét, ezek az okmányok ugyanis a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, azaz, ha ha most a veszélyhelzyet meghosszabbodik január 1-ig, akkor onnantól még 60 nap, azaz kb. két hónapig érvényesek lesznek még az okmányok. (Érintett főbb okmányok: személyi igazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély)
  • A veszélyhelyzet végével véget érne az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók ingyenes utazása. Így ha a veszélyhelyzetet kitolják, akkor az eü-dolgozók még jövő nyárig ingyen utazhatnak.
  • A veszélyhelyzet végét követően 90 nappal újra emelhetők lennének az állami és önkormányzati bérleti díjak, a lakásbérletiek is. Erre idén már biztosan nem kerülne sor, viszont így lehet, hogy a jövő év második félévéig sem.
  • A jelenlegi rendelet szerint a veszélyhelyzet alatt a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásának és igazolása, azaz a táppénzes papír elektronikusan továbbítható a betegnek. Ez is kitolódna a veszélyhelyzet hosszabításával.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a max. 6 lakás, max. 1000 m2 hasznos alapterülető lakóépületek egyszerű építkezési bejelentése. Ha a veszélyhelyzetet kitolják, marad az egyszerű építkezési bejelentés.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a háziorvosok oltásért kapott díjazása is.
  • Akinek lejárt a foglalkozás-egészségügyi alkalmasságija, annak a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napig meghosszabbítják az alkalmasságát. A 90. napra viszont újból be kell szereznie az alkalmassági papírt. Ez a határidő is kitolódhat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?