6 °C Budapest
Satisfied man reading paper documents, letters, receiving pleasant news, working with laptop at workplace, sitting on desk, successful businessman, freelancer looking at contract with good offer cimlapi

Minimálbér emelés 2022: kétszámjegyű lehet az átlagbérek növekedése is

2021. november 19. 13:01

Rövidesen a versenyszférában is elkezdődnek a bértárgyalások azt követően, hogy a hét elején hivatalosan is megkötötték a minimálbér és bérminimum 2022-es emeléséről szóló megállapodást. A versenyszféra legtöbb vállalata ugyanakkor az új üzleti évhez köti a bérrendezést, vagyis helyben március közepéig kell egyezséget elérni. A jelentősen emelkedő bérminimum és a munkaerőhiány jövőre ismét komoly fizetésrendezést jelez. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Miután a minimálbér és a garantált bérminimum ügyében egyezség született, a versenyszférában is megkezdődnek a bértárgyalások - írja a Magyar Nemzet. Azonban a határidő itt nem a naptári, hanem az üzleti évhez lesz köthető, tehát akár márciusig is elnyúlhat a folyamat, és áprilistól lehetnek új bérek.

Fejtörést ezekben a hónapokban a legalacsonyabb fizetések jelentős emelkedése okozhat, ráadásul felütötte fejét a munkaerőhiány, ebből kifolyólag újraindult a verseny a képzett, tapasztalt munkavállalók felvételéért, megtartásáért; az nyer, aki többet fizet, jobb körülmények közt dolgoztat. A magyar munkavállalók pedig elsősorban a fizetés, azon belül is az alapbér összege alapján mérlegelnek. Ha a konkurencia többet ajánl, akkor a munkavállalók gyorsan továbbállhatnak. - írja a lap.

Várakozások szerint a folyamatok két számjegyű átlagbér-emelkedéshez vezetnek majd.

Az érdekképviseletek elsődleges célja az alapbérek emelése. Fontos szerep juthat az egyéb rendszeres vagy egyszeri kifizetéseknek és a nem bérjellegű, úgynevezett munkavállalói jóllétet növelő intézkedéseknek is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?