4 °C Budapest
Golden yellow oil rig energy industry machine oil crude In the sunset backlighting

Csökken a kőolaj világpiaci ára: mi folyik a piacokon?

MTI
2021. november 18. 19:05

Hatheti mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára csütörtökön azokra a hírekre, hogy az amerikai kormányzat az összes nagy olajfogyasztó országot megkereste azzal a kéréssel, hogy szabadítsa fel stratégiai készleteit az olajárak emelkedési ütemének mérséklése végett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csütörtök délután fél kettő körül a januári határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 36 centes, 0,45 százalékos mínuszban, 79,92 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A New York-i árupiacon a WTI amerikai könnyűolajfajta decemberi szállításra hordónként 77,60 dollárba került, 76 centtel, 0,97 százalékkal csökkent az ára.

Az eddigi csütörtöki kerekedésben a Brent ára a 79,28 és a 80,35 dollár közötti, míg a WTI-é a 77,08 és a 78,44 dollár közötti sávban mozgott. Három héttel ezelőtt a Brent 86,70 dolláron hároméves, a WTI pedig 85,41 dolláron hétéves csúcson is járt.

A Biden-kormányzat Kínától, Indiától és Japántól is kérte, hogy fontolja meg nyersolaj-készletei felszabadítását, amely segíthetne az árak csökkentésében. Dél-Korea közölte, hogy vizsgálja a stratégiai olajtartalékok felszabadításának lehetőségét. Kína ugyancsak jelezte, hogy az állami nyersolajkészletek felszabadításán dolgozik. 

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az Egyesült Államok és szövetségesei már korábban is összehangolták lépéseiket a stratégiai készletek felszabadítását illetően, például 2011-ben az OPEC-tagállam Líbiában kitört háború idején. Az amerikai kormány most először kérte Kínát, hogy csatlakozzon egy összehangolt akcióhoz. A Nemzetközi Energiaügynökség és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az utóbbi hetekben azt mondta, hogy a következő hónapokban bővülni fog a kínálat, több készlet áll majd rendelkezésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26