-3 °C Budapest
Cover crop planting over soybean stubble in Kent County.

Az őstermelői igazolvány kiváltása: Kinek és milyen esetekben szükséges?

2021. október 24. 10:01

Gyakran hallhatunk Magyarországon az őstermelők működéséről – de kik is az őstermelők és milyen tevékenységek tartoznak ebbe a körbe? Miért szükséges az őstermelői igazolvány igénylése ezekhez a tevékenységekhez és mi kell az őstermelői igazolvány kiváltásához? Miért nincs már szükség az őstermelői igazolványra?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Cikkünkben az őstermelők tevékenységi köre és az őstermelői igazolvány kiváltása kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak. Olyan őstermelői igazolvány gyakori kérdések kerülnek szóba, mint az, hogy mi az őstermelői igazolvány száma és hol helyezkedik el az őstermelői igazolvány száma, illetve hogyan történik az őstermelői igazolvány kiváltása, új őstermelői igazolvány igénylése. Mi kell az őstermelői igazolvány kiváltásához? Mikor kell őstermelői igazolvány és mikortól nem kell? Mi van az őstermelői igazolvány helyett?

Kik az őstermelők?

Magyarországon mezőgazdasági őstermelő olyan, a 16. életévüket betöltött magánszemélyek lehetnek, akik saját gazdaságukban, meghatározott tevékenységi körben, termékek előállítására irányuló feladatokat végez; bevételük 8 millió forintig terjedhet. Az őstermelők őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, illetve szerepelnek Magyarország és az Európai Unió nyilvántartásában is. Az őstermelői körbe nem csak az őstermelőnek minősülő magánszemély tartozik, hanem a családi gazdálkodás tagjai, a gazdálkodó családtagjai is.

A mezőgazdasági őstermelők a mezőgazdasági termékek előállítói – ebbe a kategóriába beletartozik minden ide sorolt növény- és állattenyésztéssel kapcsolatos tevékenység, mint például a búzatermesztés, vagy a szarvasmarha-tenyésztés -, nem bérmunka viszonyban (vagyis például a vetőmag-bérnevelés vagy az állatok bérhizlalása nem tartozik ide). Az őstermelő a saját, legfeljebb 300 hektár nagyságú termőföldjén gazdálkodik.

Magyarországon jelenleg kb. 340.000 fő rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, a kormány célja, hogy ez a létszám folyamatosan növekedjen, és hogy vonzóvá tegye a szakmát a fiatalabb korosztály számára is. Az őstermelői kör bővítése különösen a hátrányos helyzetű térségekben fontos, ahol az őstermelői tevékenység (szinte) az egyetlen lehetséges bevételi forrás.

Mikor kell őstermelői igazolvány?

Az őstermelői igazolvány kiváltása akkor szükséges, ha valaki őstermelői tevékenységet végez. A NAV-nak ellenőrzési joga van fölötte, éppen ezért kiemelt fontosságú feladat, hogy csak valódi adatokat rögzítsünk benne. Az őstermelő az őstermelői igazolvánnyal bizonyítja, hogy jogosult a tevékenységek elvégzésére és a kedvező adózási feltételek igénybevételére.

Mi szükséges az őstermelői igazolvány kiváltásához?

Az őstermelői igazolvány kiváltása kapcsán szükséges bemutatni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az adókártyát. Amennyiben az őstermelőnek van, szükséges az őstermelői igazolvány kiváltásához az adószám, az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben tárolt ügyfél-azonosító, az agrárkamarai nyilvántartási szám, a családi gazdálkodóként való nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, az élelmiszer-nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, illetve az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartott azonosító szám. Szükségesek továbbá az őstermelői igazolvány igénylése szempontjából a saját gazdaságra és a termelésre vonatkozó adatok és a kérelemben szereplő egyéb adatok is.

Az őstermelői igazolvány kiváltása

Az őstermelői igazolvány kiváltása a falugazdász (a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara – NAK – ügyfél bejelentett állandó lakhelye vagy tartózkodási helye szerinti illetékes) tevékenységi körébe tartozik, aki 8 napon belül kiállítja a dokumentumot. Ugyanígy, ha valaki nem szeretné tovább folytatni őstermelői tevékenységét, szintén a falugazdászhoz kell fordulnia és 15 napon belül visszaadnia az igazolványt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A közelmúltban néhány változás következett be az őstermelői igazolvány kiváltása kapcsán: az őstermelői igazolvány érvényessége 1-ről 3 évre nőtt, így az új értékesítési betétlapot is 3 évre lehet kiváltani. A 3 év alatt csak akkor kell új őstermelői igazolvány, ha a személyi adatokban ment végbe változás, vagy új termelési feladatok kerülnek bele.

Milyen adatokat tartalmaz az őstermelői igazolvány?

Az őstermelői igazolvány tartalmazza a mezőgazdasági őstermelő azonosítását szolgáló adatait, illetve minden más, kormányrendeletben meghatározott információt, amelyek szükségesek az őstermelői adókötelezettség megvalósulásához.

Az őstermelői igazolvány száma és más adatok

Az őstermelői igazolvány száma az őstermelő azonosítását szolgálja, egyszerűen leolvasható a plasztikkártyáról. Fontos, hogy ne keverjük össze az Agrárkamara nyilvántartási számával, ami szintén szerepel az őstermelői igazolvány kártyáján. Mindemellett az őstermelői igazolvány tartalmazza az őstermelő nevét, anyja nevét, születésének helyét és idejét, illetve az őstermelői igazolvány hatályát.

Őstermelői igazolvány 2021: mi változott?

A családi gazdálkodásról szóló 2020. évi CXXIII. törvény új szabályokat vezet be az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos adminisztratív feladatok elvégzése céljából – a cél, hogy az őstermelők adminisztrációs terhelését csökkentsék. 2021. január 1-től megszűnt a klasszikus értelemben vett őstermelői igazolvány, ehelyett egy egységes, közhiteles rendszerből történik az őstermelők lekérdezése, ahol minden releváns és nyilvános adat szerepel.

Annak az őstermelőnek, akinek az őstermelői igazolvány hatályossága 2020. december 31-ig tartott, őstermelői jogviszonya az őstermelői igazolvány meghosszabbítása nélkül érvényes maradt, így automatikusan őstermelőnek minősül. Amennyiben érdeklődni szeretnénk egy őstermelő jogosultsági köre iránt, vagy szeretnénk saját adatainkat ellenőrizni, használjuk az egységes és hivatalos, az őstermelői igazolvány helyett életbe lépő FELIR keresőt a Nébih oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?