27 °C Budapest
Cover crop planting over soybean stubble in Kent County.

Az őstermelői igazolvány kiváltása: Kinek és milyen esetekben szükséges?

2021. október 24. 10:01

Gyakran hallhatunk Magyarországon az őstermelők működéséről – de kik is az őstermelők és milyen tevékenységek tartoznak ebbe a körbe? Miért szükséges az őstermelői igazolvány igénylése ezekhez a tevékenységekhez és mi kell az őstermelői igazolvány kiváltásához? Miért nincs már szükség az őstermelői igazolványra?

Cikkünkben az őstermelők tevékenységi köre és az őstermelői igazolvány kiváltása kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak. Olyan őstermelői igazolvány gyakori kérdések kerülnek szóba, mint az, hogy mi az őstermelői igazolvány száma és hol helyezkedik el az őstermelői igazolvány száma, illetve hogyan történik az őstermelői igazolvány kiváltása, új őstermelői igazolvány igénylése. Mi kell az őstermelői igazolvány kiváltásához? Mikor kell őstermelői igazolvány és mikortól nem kell? Mi van az őstermelői igazolvány helyett?

Kik az őstermelők?

Magyarországon mezőgazdasági őstermelő olyan, a 16. életévüket betöltött magánszemélyek lehetnek, akik saját gazdaságukban, meghatározott tevékenységi körben, termékek előállítására irányuló feladatokat végez; bevételük 8 millió forintig terjedhet. Az őstermelők őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, illetve szerepelnek Magyarország és az Európai Unió nyilvántartásában is. Az őstermelői körbe nem csak az őstermelőnek minősülő magánszemély tartozik, hanem a családi gazdálkodás tagjai, a gazdálkodó családtagjai is.

A mezőgazdasági őstermelők a mezőgazdasági termékek előállítói – ebbe a kategóriába beletartozik minden ide sorolt növény- és állattenyésztéssel kapcsolatos tevékenység, mint például a búzatermesztés, vagy a szarvasmarha-tenyésztés -, nem bérmunka viszonyban (vagyis például a vetőmag-bérnevelés vagy az állatok bérhizlalása nem tartozik ide). Az őstermelő a saját, legfeljebb 300 hektár nagyságú termőföldjén gazdálkodik.

Magyarországon jelenleg kb. 340.000 fő rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, a kormány célja, hogy ez a létszám folyamatosan növekedjen, és hogy vonzóvá tegye a szakmát a fiatalabb korosztály számára is. Az őstermelői kör bővítése különösen a hátrányos helyzetű térségekben fontos, ahol az őstermelői tevékenység (szinte) az egyetlen lehetséges bevételi forrás.

Mikor kell őstermelői igazolvány?

Az őstermelői igazolvány kiváltása akkor szükséges, ha valaki őstermelői tevékenységet végez. A NAV-nak ellenőrzési joga van fölötte, éppen ezért kiemelt fontosságú feladat, hogy csak valódi adatokat rögzítsünk benne. Az őstermelő az őstermelői igazolvánnyal bizonyítja, hogy jogosult a tevékenységek elvégzésére és a kedvező adózási feltételek igénybevételére.

Mi szükséges az őstermelői igazolvány kiváltásához?

Az őstermelői igazolvány kiváltása kapcsán szükséges bemutatni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az adókártyát. Amennyiben az őstermelőnek van, szükséges az őstermelői igazolvány kiváltásához az adószám, az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben tárolt ügyfél-azonosító, az agrárkamarai nyilvántartási szám, a családi gazdálkodóként való nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, az élelmiszer-nyilvántartásba vételről szóló határozat száma, illetve az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben nyilvántartott azonosító szám. Szükségesek továbbá az őstermelői igazolvány igénylése szempontjából a saját gazdaságra és a termelésre vonatkozó adatok és a kérelemben szereplő egyéb adatok is.

Az őstermelői igazolvány kiváltása

Az őstermelői igazolvány kiváltása a falugazdász (a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara – NAK – ügyfél bejelentett állandó lakhelye vagy tartózkodási helye szerinti illetékes) tevékenységi körébe tartozik, aki 8 napon belül kiállítja a dokumentumot. Ugyanígy, ha valaki nem szeretné tovább folytatni őstermelői tevékenységét, szintén a falugazdászhoz kell fordulnia és 15 napon belül visszaadnia az igazolványt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közelmúltban néhány változás következett be az őstermelői igazolvány kiváltása kapcsán: az őstermelői igazolvány érvényessége 1-ről 3 évre nőtt, így az új értékesítési betétlapot is 3 évre lehet kiváltani. A 3 év alatt csak akkor kell új őstermelői igazolvány, ha a személyi adatokban ment végbe változás, vagy új termelési feladatok kerülnek bele.

Milyen adatokat tartalmaz az őstermelői igazolvány?

Az őstermelői igazolvány tartalmazza a mezőgazdasági őstermelő azonosítását szolgáló adatait, illetve minden más, kormányrendeletben meghatározott információt, amelyek szükségesek az őstermelői adókötelezettség megvalósulásához.

Az őstermelői igazolvány száma és más adatok

Az őstermelői igazolvány száma az őstermelő azonosítását szolgálja, egyszerűen leolvasható a plasztikkártyáról. Fontos, hogy ne keverjük össze az Agrárkamara nyilvántartási számával, ami szintén szerepel az őstermelői igazolvány kártyáján. Mindemellett az őstermelői igazolvány tartalmazza az őstermelő nevét, anyja nevét, születésének helyét és idejét, illetve az őstermelői igazolvány hatályát.

Őstermelői igazolvány 2021: mi változott?

A családi gazdálkodásról szóló 2020. évi CXXIII. törvény új szabályokat vezet be az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos adminisztratív feladatok elvégzése céljából – a cél, hogy az őstermelők adminisztrációs terhelését csökkentsék. 2021. január 1-től megszűnt a klasszikus értelemben vett őstermelői igazolvány, ehelyett egy egységes, közhiteles rendszerből történik az őstermelők lekérdezése, ahol minden releváns és nyilvános adat szerepel.

Annak az őstermelőnek, akinek az őstermelői igazolvány hatályossága 2020. december 31-ig tartott, őstermelői jogviszonya az őstermelői igazolvány meghosszabbítása nélkül érvényes maradt, így automatikusan őstermelőnek minősül. Amennyiben érdeklődni szeretnénk egy őstermelő jogosultsági köre iránt, vagy szeretnénk saját adatainkat ellenőrizni, használjuk az egységes és hivatalos, az őstermelői igazolvány helyett életbe lépő FELIR keresőt a Nébih oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 19. 18:49
A The Wall Street Journal (WSJ) tudósítója most olyan szigorított fegyházba kerül, amilyenben Aleksz...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm