1 °C Budapest
Airplane early take off at sunrise, Budapest airport

Körvonalazódnak a részletek: így vásárolná meg az állam a ferihegyi repteret

2021. október 19. 08:26

Újabb részletek derültek ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér állami megvásárlásáról: állítólag a felek 4,44 milliárd eurós vételárban egyeztek meg, és az állam mellett az Indotek és a Mol is érdekelt az ügyletben. Orbán Viktor miniszterelnök még hétfőn jelentette ki, hogy a visszavásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának hétfőn, mint hozzátette: az ügylet bármelyik pillanatban lezárulhat.

A Világgazdaság forrása kizárta annak a lehetőségét, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető vállalat kizárólag magánbefektetőkhöz kerüljön. A lap szerint ha a kormány nem vállal szerepet a tranzakcióban, akkor a piaci érdekeltségek is elállnak.

Úgy tudni, további magánszereplők bevonására a projektben nincs lehetőség, ha az Indotek és a Mol benne marad a konzorciumban, a kormány meg fog egyezni velük a tulajdonosi arányokról. Annyi biztos, hogy a magyar államnak minimum 51 százalékos részesedése lesz, de a végső szám ennél jóval magasabb lehet. Annak van realitása, hogy az állami részhez képest a piaci jóval elmarad majd. A kormánynak viszont az is belefér, hogy önállóan szerezzen százszázalékos tulajdont.

A lap szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalt és tárgyal az ügyben, az állam, az Indotek és a Mol konzorciuma néhány hónappal ezelőtt nem kötelező érvényű ajánlatot tett 4 milliárd euróról, ám ezt a nemzetközi tulajdonosok alacsonynak, de mindenképpen alkalmas tárgyalási alapnak értékelték. A második, a közelmúltban benyújtott nem kötelező érvényű ajánlat már 4,44 milliárd euróról szólt - ez lehet az az összeg, amiben megállapodhatnak a felek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?