Group of young adults, photographed from above, on various painted tarmac surface, at sunrise.

Itt a pontos menetrend: ekkor lélegezhet fel Magyarország a koronavírus-válságból

2021. augusztus 18. 14:02

A pandémia nyomán kialakult válsággal az egyes országok hosszabb-rövidebb ideig küzdenek, mire visszazökkenhet a gazdaság a megszokott medrébe. Hogy a kilábalás folyamata egyes országokban meddig tart, azt befolyásolja, hogy az egyes szektorok - mint például a sokszorosan válságsújtotta turizmus - mekkora részét képezték a GDP-nek, vagy hogy mennyire volt stabil, önjáró a gazdaság eleve. Magyarország kilábalását a GDP-adatok alapján 2022-re jósolják: ezzel előbb leszünk túl a válságon, mint pl. a hollandok, de később, mint a szlovákok.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások következményei Magyarországon a gazdasági szervezetek és a háztartások szerint is súlyosak, és még hosszabb távon negatív marad a hatásuk. A gazdasági visszaesés leküzdését, az újbóli általános és egyértelmű növekedést több tényező is nehezíti. A következő években feltehetően jelentős gondot okoz majd a rendkívül magas államháztartási hiány és megnövekedett államadósság kényszerű csökkentése.

A gazdasági visszaesés mértékénél fontosabb, hogy a gazdaság és a társadalom megrendült állapotából milyen áldozatokkal jár a kilábalásunk a szakértők szerint. A korábbi tapasztalatok szerint a hiány csökkentése, a felesleges kiadások elkerülése lenne a megoldás a további évek növekedésének meglapozásához. 2021-re azt jósolták, hogy várhatóan leggyorsabban az építőipar, az ipar és a szállítás bővül, míg a turizmus-vendéglátás, az ingatlanszektor talpra állása nehezen halad.

Az MNB júniusban tartott sajtótájékoztatóján - az alapkamat emelését követően - elhangzott: a gazdasági növekedés rövid távon is dinamikus, nemcsak éves összevetésben. Ennek hátterében egyrészt a foglalkoztatás gyors helyreállása áll, mivel ez hatással van a háztartások keresletére, így a fogyasztásra is. Az áruexport V alakú kilábalást mutat, viszont, szolgáltatásexport csak 2023-ban érheti el a válság előtti szintjét. Ennek oka, hogy főként a turizmus ennek a motorja, ennek a szektornak a kilábalása viszont jóval lassabb.

Előbb, mint az osztrákok, de később, mint a szlovákok

Aszerint, hogy milyen GDP-növekedés tapasztalható az egyes országokban (/fő), lehet következtetni arra, mikorra érhet véget a járvány okozta válság. A Visual Capitalist idővonala szerint - amit OECD adatok alapján készítettek - amíg Kína, Törökország, vagy Litvánia már túl vannak a válságon, addig Argentína gazdasága csak 2026. második negyedévében fogja elérni a járvány előtti szintet. Ugyanígy sokat kell várniuk a kilábalásra a szaudiaknak, mexikóiaknak, izlandiaknak, vagy spanyoloknak.

Magyarország kilábalását 2022. első negyedévére jósolják.

Ez azt jelenti, hogy előbb leszünk túl a válságon, mint Hollandia, Csehország, Ausztria, Franciaország, Szlovénia, vagy Belgium, viszont később, mint a dánok, az észtek, a németek, a szlovákok, a svédek, vagy a finnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bizakodásra ad okot az új GDP-adat?

Magyarország bruttó hazai terméke 2021 II. negyedévében a nyers adatok szerint 17,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 2,7%-kal emelkedett - közölte tegnap a KSH. A növekedéshez leginkább az ipar járult hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a 2021. II. negyedévi GDP adat már most 0,1 százalékkal meghaladta a 2019. IV. negyedévit, vagyis a válság előtti szintet.

A 0,1 százalékos növekedés alapján tehát - ha a fenti logikát követjük - akár mondhatnánk is, hogy Magyarország kilábalt a válságból, 2020. azonos időszakához viszonyítva is kilőtt a növekedés üteme. Viszont a KSH azt is közölte, hogy 2019 azonos időszakához viszonyítva korántsem ilyen rózsás a helyzet: az így számított 2,2 százalékos GDP-növekedés sem lenne rossz, de közel sem olyan gyors, mint a korábbi években. Ha a növekedés ütemét vesszük alapul, akkor a válság még nem ért véget.

A rekordütemű gazdasági növekedésnek köszönhetően nagyot csökkent a GDP-arányos államadósság a második negyedévben: június végén az államháztartás uniós módszertan szerint névértéken számolt konszolidált bruttó adóssága 39 406 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 77,6 százaléka volt, 3,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző negyedévben, március végén - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kedden közzétett pénzügyi számlák előzetes adataiból. (Az első negyedév végén 81,0 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, ami a legmagasabb volt 2014. júniusa óta.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem