6 °C Budapest
A young man holds onto a graph as it rises upwards indicating growth in a market and his rise with it, tracKing the financial markets

Kockázatos lehet a kilábalás: inflációs lavina indulhat be hamarosan

2021. június 21. 13:32

2020. év egészében az 5,1%-kal csökkenő GDP alacsonyabb volt a 6,1%-os uniós átlagnál, bár a kelet-közép-európai tagországokénál nagyobb lett. A gazdasági visszaesés mértékénél fontosabb, hogy a gazdaság és a társadalom megrendült állapotából milyen áldozatokkal jár a kilábalásunk. A korábbi tapasztalatok szerint a hiány csökkentése, a felesleges kiadások elkerülése lenne a megoldás a további évek növekedésének meglapozásához.

A Policy Agenda által számított 2021. II. negyedévi Gazdasági Fejlődés Indexe (0,95%) az elmúlt évi jelentős visszaesést követően kissé javul, és ez jelzi szinte valamennyi ágazat – így a leginkább kritikus idegenforgalom - lassú feléledését. Az exportunkban alapvető fontosságú ipar teljesítménye újra bővül. A helyreállítás szükségszerűen növekvő forrás-felhasználása következtében a fiskális folyamataink javulását az újraindítás jelentősen nehezíti, ráadásul a választási időszakban további kiadásnövekedés lesz. Magas marad a költségvetési hiány, és a növekvő inflációt követően a megkezdett monetáris szigorítás tovább folytatódhat.

A kedvezőbb egyensúlyi folyamataink helyreállítását ez évben a fogyasztói áremelkedés üteme mellett a forint esetleges tovább gyengülése is nehezíteni fogja. A foglalkoztatottság 2020 tavasza után bekövetkezett csökkenése, a munkanélküliség érezhető emelkedése és a nehézségeknek kitett családok jövedelem-szűkülése is jelentős életviteli gondokat okozhat. Mindezeket befolyásolhatja a járvány esetleges újabb „fellángolása”, és a társadalmi-politikai feszültségek.

A járvány alaposan megváltoztatta a korábbi terveket

2020. év egészében az 5,1%-kal csökkenő GDP alacsonyabb volt a 6,1%-os uniós átlagnál, bár a kelet-közép-európai tagországokénál nagyobb lett. A gazdasági visszaesés mértékénél fontosabb, hogy a gazdaság és a társadalom megrendült állapotából milyen áldozatokkal jár a kilábalásunk. A korábbi tapasztalatok szerint a hiány csökkentése, a felesleges kiadások elkerülése lenne a megoldás a további évek növekedésének meglapozásához.

Az idei első negyedévben a bruttó hazai termékünk 2%-kal nőtt az előző negyedévhez, és 1,6%-kal csökkent a múlt év első negyedévéhez viszonyítva. Az idei kormányzati tervek módosulnak, a korábbi 4,3%-os ez évre tervezett GDP növekedést már jóval meghaladó előrejelzésekhez igazodik a gazdaságpolitika. A 2020 évi igen alacsony bázist jelentő bruttó hazai termék bővülését most jóval magasabb – akár 7% körüli - ütem követheti. A nemzetközi gazdasági előrejelző szervezeteknek a gyorsabb kilábalásban bízó optimizmusát is mutatja, hogy 2021 évre 5% közelébe módosították a magyar bruttó hazai termék növekedését. Ez azonban még így is elmarad a Kormány több tervezett intézkedése alapjául szolgáló GDP bővüléstől.

A corona-vírus járvány miatti korlátozások következményei a gazdasági szervezetek és a háztartások szerint is súlyosak, és még hosszabb távon negatív marad a hatásuk. A gazdasági visszaesés leküzdését, az újbóli általános és egyértelmű növekedést több tényező is nehezíti. A versenyképesség hiányát nem javító folyamatok kezdődnek. Erre utal az, hogy a vállalati szféra szerint sem jó irányú a költségvetés által gerjesztett magas beruházási ráta, a korábban elhatározott beruházások folytatásának, vagy pl. a haderőfejlesztési programnak a jelentős kiadásai. A következő években feltehetően jelentős gondot okoz majd a rendkívül magas államháztartási hiány és megnövekedett államadósság kényszerű csökkentése.

A beruházások volumene 2021 első negyedévében 0,5%-kal emelkedett az előző negyedévhez, és 2,5%-kal az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építési beruházások volumene 0,9%-kal csökkent az előző negyedévhez, és 1%-kal az egy évvel korábbihoz képest. A gépberuházásoké 1,5%-kal nőtt az előző negyedévhez, és 7%-kal az előző év azonos időszakához viszonyítva. A beruházási teljesítmény egynegyedét képviselő feldolgozóipari fejlesztések 10,1%-kal visszaestek; a legtöbb ágazatban a megvalósuló fejlesztések volumene számottevően csökkent.

Amíg 2020-ban a kormányzati szektor deficitje a GDP 8,1%-ára emelkedett, az idei évben feltehetően csak 7,5%-ra csökken, és még 2022-re is rendkívül magas, 5,9%-os hiányt tervez a kormány. A költségvetési folyamatok nehézségeit jelzi, hogy az államháztartásnak – a gazdasági ciklus hatásával is számoló – strukturális hiánya a 2020 évi 6%-ról ebben az évben emelkedni fog, várhatóan 6,3%-ra, és még a jövő évben is 5,5%-os hiány várható a kormány terve alapján. A megvalósuló 27%-os beruházási ráta, az ígért adókönnyítések-visszatérítések, nyugdíj kiegészítések, és támogatások pedig a költségvetésnek a tervezettnél is magasabb hiányát valószínűsíti.

A vállalkozások megsegítése alapvető fontosságú

A GFI indexünkben a vállalati gazdálkodás mutatói az egy évvel ezelőttihez viszonyítva most értelemszerűen javulnak. A cégek beruházásait viszonylag nagyobb összegű, olcsó források támogatják, de a jövőbeli kereslet nagysága és struktúrája bizonytalan. Sok vállalkozás nem indítja korábban tervezett beruházását.

Az ipari termelés ez év márciusban 0,4%-kal emelkedett az előző hónaphoz, és 16,2%-kal 2020 azonos időszakához képest. Az első negyedévben 4%-kal bővült a termelés. Az ipari export márciusban 0,8%-kal visszaesett az előző hónaphoz, de már 22%- kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az első negyedévben 6%-kal emelkedett a kivitel volumene.

A feldolgozóipari kibocsátás 3,9%-kal, az energetikai iparé 6,7%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez mérten. Évkezdettől a feldolgozóipar közel egyharmadát adó járműgyártás termelése 3,6%-kal mérséklődött, az ipari termelés volumenében harmadik helyen álló élelmiszeripar kibocsátása 1,9%-kal visszaesett, viszont a második legnagyobb súlyú alágat jelentő számítógép-, elektronikai- és optikai-termék gyártásé 9,3%-kal nőtt.

Az ipari termelői árak 2021 márciusra egy év alatt összességében a feldolgozóiparban 8,3%-kal, az energetikai szakágazatokban 17,7%-kal nőttek. Az ipari export értékesítési árai márciusban 10,2%-kal, a kiviteli árak az első negyedévben 9,4%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A mezőgazdasági termékek felvásárlásának volumene 2021 első negyedévében 5,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A turistaforgalomban ez év első negyedében 181 ezer vendég 579 ezer éjszakát töltött el magyarországi szálláshelyeken. A vendégek száma 89,9%-kal, a vendégéjszakáké 86,2%-kal elmaradt a 2020 évi forgalomtól. A külföldi-vendég éjszakák száma 90,4%-kal visszaesett, de a belföldi vendégeké is még 81,8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 2021 első negyedévében 11 milliárd forintot tett ki, 86,6%-kal kevesebbet, mint 2020 azonos időszakában.

Az építőipari kibocsátás 2021 első negyedévében 2%-kal mérséklődött. Az épületek építése 1,5%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 4,6%-kal visszaesett. Az építőipari vállalkozások új szerződéseinek volumene márciusban 41,9%-kal, ezen belül az épületek építésére 53,4%-kal, az egyéb építmények létrehozására 32,4%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építőipari termelés 2021. márciusban 11,5%-kal nőtt az előző hónaphoz, és 4,3%-kal az egy évvel korábbihoz képest.

2021-ben várhatóan leggyorsabban az építőipar, az ipar és a szállítás bővül, míg a turizmus-vendéglátás, az ingatlanszektor talpra állása nehezen halad.

Magas infláció és jelentős fiskális bővítés

A GFI pénzügyi mutatói a válságból történő kilábalást segítő intézkedések miatt - a gazdasági visszaesés okozta problémákon túl – nem javulnak, az előző negyedévihez képest változatlan bizonytalanságokkal terhelt fiskális és monetáris helyzetet jeleznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A folyó fizetési mérlegben enyhe romlás várható, de a magyar finanszírozási képesség - az eu-transzferek következtében - pozitív maradhat. A jelentősen megemelkedett adósságráta nem romlik tovább, lassú csökkenése valószínű.  A hitelminősítők 2021 elején változatlanul hagyták a magyar besorolást. 2020 tavasza óta mintegy 1600 milliárd Ft maradt a vállalkozásoknál a be nem fizetett törlesztőrészletekből. Ezek nagy részét a működési költségek fedezéséére használták. A hiteltörlesztési moratórium várható szeptemberi feloldása után a hitel-törlesztési mutatók romlására számíthatunk, és a gyengülő hitel-felvételi képesség miatt a növekvő hitelállomány minősége is romlani fog.

2021 első negyedévben az export volumene 7,6%-kal, az importé 5,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 729 millió euróval nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. A külkereskedelmi kivitelünk és behozatalunk forint-árszínvonala egyaránt 5,5%-kal nőtt, a cserearány nem változott. A forint az euróhoz képest 6,5%-kal gyengült. A külkereskedelmi termékforgalom felét képviselő gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene az első negyedévben nyers adatok szerint 10,6%-kal, a behozatalé 8,9%-kal emelkedett.

Az államháztartás konszolidált – önkormányzatok nélküli pénzforgalmi szemléletű - hiánya április végén az éves hiánycél 43,5%-a volt. A központi költségvetés hiánya 890 milliárd forint, az éves előirányzat 64,1%-a.

A gazdálkodó szervezetek az első négy hónapban 589 milliárd forint adót fizettek, 16%-kal többet, mint a múlt év azonos időszakában. A lakosság a negyedik hónap végéig 1 015 milliárd forint adót fizetett, 9,6%-kal többet, mint a múlt év azonos időszakában. Személyi jövedelemadóból 8,9%-kal, gépjárműadóból 27,2%- kal, illetékekből 10,1%-kal több állami bevétel keletkezett az egy évvel azelőttinél.

A laza monetáris politika, a 0,6%-os alapkamat az év közepén már nem lesz fenntartható. A forint esetleges további gyengülése is a betéti tenderek során kínált kamatok emelését okozza.

Áprilisban és májusban az 5,2%-os magyar infláció az Európai Unió tagországai között a legmagasabb értéket mutatta. Jelentős volt az emelkedés az élelmiszerek és élvezeti cikkek, valamint a szolgáltatások fogyasztói árában, gyorsan nő egyes alapvető élelmiszerek ára és drágultak a tartós fogyasztási cikkek, személyautók is. 2021 éves átlagában 4% körüli infláció és tovább gyengülő forint árfolyam valószínűsíthető.

Jelentős különbségek a háztartások helyzetében

A KSH mintavételes lakossági felmérése szerint a február és április közötti három hónap átlagában a foglalkoztatottak száma 4 millió 575 ezer fő volt, 9 ezer fővel, 0,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak átlagos száma a pandémia harmadik hulláma alatt 85 ezer fő, 11,7%-kal kevesebb volt az egy évvel azelőttinél.

Az aktív munkanélküliek száma április végén 206 ezer fő volt, 18,4%-kal több mint egy évvel korábban. A munkaerő-felvétel alapján számított munkanélküliségi ráta az április előtti három hónap átlagában 4,3% volt, 0,6 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A 25 éven aluliak munkanélkülisége 12,5%-os.  A járvány kitörése után több mint kétszázezren vesztették el a munkajövedelmüket, vagy csökkent jelentősen bérük, és 2021 közepén változatlanul bizonytalanok jövőjükben. Megtakarításaikat a háztartások felélték, ezzel elvesztették az anyagi biztonságukat. Segítséget jelentett ugyan a banki hitelekkel kapcsolatos moratórium, de ez most a visszájára fordul.  

A nemzetgazdaságban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 2021 első negyedévében átlagosan 408 ezer forint volt, 9,4%-kal több mint egy évvel azelőtt. A 321 ezer forintos bruttó medián kereset 8,5%-kal meghaladja ugyan az egy évvel korábbit, de ez a medián kereset 21,3%-kal kisebb az átlagkeresetnél.

A GFI mutató alapján a fogyasztás bővülése elmarad majd a korábbi évekétől. Kérdéses a további dinamikus béremelkedés lehetősége. A járványhelyzet megszűnésével még ez évben várható az adott kedvezmények-könnyítések visszarendezése. A családvédelmi programmal megalapozott korábbi magas fogyasztói bizalom az egyre jobban beszűkülő költségvetési források miatt csökkenni fog. Már az eddigi növekedést is lassították a növekvő lakásépítési-, karbantartási költségek, a lakásbérlés magas szintje és a meglóduló inflációs folyamat. 2020 tavaszától a hitelezési moratórium a lakossági hitelek 54%-át érintette és bár ezek kétharmada kikerült ez év januárjától a kedvezmény alól, de a moratóriumban maradt háztartások számára a végleges megszűnés elhúzódó gondokat jelent majd. Az alapkamat várható emelése pedig szűkíti majd a hitelezési expanziót.

A családok 2021 elején 470 ezer forintot jelöltek meg a számukra biztonságot jelentő tartalékként. A 2020. májusi adathoz képest ez 100 ezer forinttal több. Legnagyobb összeg a 40-59 éves korosztály szerint szükséges mintegy kb. 500 ezer forint, míg a legkevesebb a 60 év feletti munkavállalók által becsült 277 ezer forint. A 2020. májusi 48%-kal szemben most a családoknak 44,8%-a rendelkezik ezzel az összeggel, a fővárosban pedig a válaszadóknak csak 41%-a.  Érezhető a bizonytalanság a pénzforgalmat vizsgálva is. Nagymértékben emelkedik a készpénztartás. A készpénzállomány 7.443 milliárdra, májusban például 51 milliárddal nőtt.

2021-ben a fogyasztás növekedése megközelítheti a 3,5%-ot, a reálkereset 2% körüli növekedése mellett. A második félévtől a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése, és a minimálbér februári 4%-os emelése utáni további 1 százalékpontos emelése éves átlagban a bruttó átlagkeresetet 6%-kal növelheti. A nyugdíjak reálértéke - a 13. havi nyugdíj visszarendezése, valamint a gazdasági növekedés és az infláció emelkedése miatti nyugdíjprémium hatására mintegy 3%-kal emelkedhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm