27 °C Budapest
Macro close-up

Kijöttek a friss adatok: nagyon érik a kamatemelés Magyarországon

2021. június 9. 15:03

Kismértékben emelkedtek az MNB inflációs mutatói májusban, az adószűrt maginfláció, a keresletérzékeny infláció és a ritkán változó árú termékek inflációja is feljebb kúszott – olvasható a jegybank friss kiadványában. Ezt alátámasztja az utóbbi hetek kamatemeléssel kapcsolatos jegybanki kommunikációját.

Az inflációs ráta májusban 5,1%-on stagnált, azonban az alapfolyamatok további emelkedést jeleznek, legalábbis erre utalnak az MNB alapmutatói. Az adószűrt maginfláció az áprilisi 3,1%-ról 3,4%-ra emelkedett, a keresletérzékeny infláció 3-ról 3,3 százalékra emelkedett, míg a ritkán változó árú termékek esetében az áprilisi 4,2% után 4,4%-os rátát mért a jegybank.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb, áprilisban és májusban ugyanakkor a 2020-asnál magasabb átárazás valósult meg. Az összehasonlítást statisztikai hatások (tavalyi árfelírási nehézségek) továbbra is torzítják. Jelenleg az infláció alakulását leginkább az üzemanyagok magas – több, mint 35 százalékos – árnövekedése határozza meg – olvasható az MNB értékelésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?