23 °C Budapest
Currency, Coin, European Currency, Financial Item, Hungarian

MNB: már a következő hónapban alapkamatemelés jöhet az infláció ellen

2021. május 17. 11:29

A Magyar Nemzeti Bank egyes vészhelyzeti eszközeit gyorsan kivezetheti a monetáris politikából, és az inflációs kockázatok növekedése miatt fel kell készülni az alapkamat emelésére - nyilatkozta a Reutersnek Virág Barnabás. Az MNB-alelnök szavai szerint a gazdaság teljes újranyitásával járó inflációs kockázatok miatt már júniusban, megelőző jelleggel alapkamatot emelhet az MNB és közben az egyhetes betéti ráta emelésével is kezelheti a piaci helyzetet. Az eszközvásárlási program pedig egyelőre megmarad, hogy a kötvényhozamokat alacsonyan tartsák. A forint a monetáris politikai fordulat hatására erősödni kezdett.

Nem szabad alulbecsülni az inflációs kockázatokat - mondta Virág Barnabás, aki leszögezte, hogy az MNB célja továbbra is az árstabilitás fenntartása. A kockázatokra a jegybanknak megelőző jelleggel, proaktívan kell reagálni, júniusban pedig a monetáris politika a gazdaság újranyitásával új szakaszba lép.

Amennyiben szükséges, a kamatemelés lehet az egyik első lépés, ez megelőzi majd az eszközvásárlási program esetleges visszafogását. Virág ehhez hozzátette, hogy a rövid lejáratú kamatok kiigazítását proaktívan végzi majd el. A kamatpolitikát illetően az MNB alelnöke elmondta, hogy

az egyhetes betéttel fogják kezelni a rövid távú piaci kockázatokat, és fel kell készülni az alapkamat emelésére.

Az alelnök azt is elmondta, hogy be fog következni a válságmenedzsment eszközeinek kivezetése a következő időszakban. Egyes eszközök gyorsan kikerülhetnek az eszköztárból, mások csak fokozatosan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?