Nagy Márton: lehet, hogy most válság van, de utána óriási bővülés jöhet

Nagy Márton: lehet, hogy most válság van, de utána óriási bővülés jöhet

2020. március 24. 20:34

A várakozásoknak megfelelően eseménydús délutánt teremtett a Magyar Nemzeti Bank. Bár a monetáris tanács nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A jegybank itt nem áll le, további intézkedések várhatóak majd, melyek a koronavírus okozta gazdasági kihívásokra reagálnak - emelte ki Nagy Márton az MNB-alelnöke egy háttérbeszélgetésen.

Bár az MNB nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A következő lépések pedig azon fognak múlni, melyik szektort érdemes megsegíteni (állam, háztartás, vállalatok, bankrendszer). Az viszont biztos, hogy a tervek készen és ütemezve vannak - mondta el az Nagy Márton, MNB-alelnök a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen.

A szakember az eseményen többek között beszélt arról, nem biztos, hogy az MNB 2-3 százalékos növekedési előrejelzése a legvalószínűbb kimenetel idén. Lehet ennél alacsonyabb, de ha a bizalmi válságot hatékony monetáris és fiskális politikai eszközökkel leküzdjük, akkor lehet ebből gyors emelkedés, azaz V-alakú válság. Ez azt jelentené, hogy 2021-ben a járvány előttinél is magasabb ütemű bővülést lehetne várni. Ám ehhez az kellene, hogy a mostani válságot a 2-3 hónap alatt leküzdjük, mindezt a vállalatok sérülése nélkül. 

A konkrét intézkedésekről a szakember elmondta, a likviditásbővítő lépéssorozatnak nincs még vége, további lépések jönnek. Ezzel a nemzeti bank a gazdaság 4 szektorán segít azzal, hogy likviditási helyzeteket kezel. A most bejelentett fedezett hitelnyújtás jelentősége és újdonsága a hosszú lejárat, a fix kamat és a feltétel nélküliség.

Nem célzunk egy piacra, a bankrendszer eldöntheti, mit akar vele csinálni. 3 dolgot tehet: vállalatokat, háztartásokat hitelezhet, vagy állampapírt vehet belőle

- emelte ki az alelnök, aki kiemelte a bankokat érdekeltté kell tenni, hogy mindezt használják is. 

Nagy Márton az elszálló forintról is beszélt, azt mondta náluk az MNB-nél nem aggódnak emiatt, a nemzeti banknak ugyanis nincs árfolyam célja. Kiemelte, a jelenlegi helyzetben hatalmas volatilitás mellett gyengül a forint, ugyanakkor a régióban a legkevésbé volatilis a forint a mostani környezetben. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alelnök szerint jelenleg az inflációtól sem kell tartani, azt ugyanis vissza tudják majd hozni 3 százalékra, ezért most lehet a gazdaságot támogatni. Nagy azt is elmondta, hogy szerinte a magyar ügyfelek több mint 80 százaléka élni fog a moratóriummal, és nem fogja törleszteni hitelét. 

Gazdasági hatást tekintve kulcsfontosságú, hányan élnek a moratóriummal, hiszen az ő fogyasztásuk pörgetheti a növekedést

- fogalmazott az MNB alelnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?