23 °C Budapest
Dübörög a gazdaság: nagyot nőhetnek a bérek idén is Magyarországon

Dübörög a gazdaság: nagyot nőhetnek a bérek idén is Magyarországon

2019. július 4. 11:31

Európa szerte mindenütt romlanak az előrejelzések, de Magyarországon és Lengyelországban javultak, ez pedig gyorsuló felzárkózást jelent. Tavaly a idei évre 2,8 százalékos növekedést vártak, az idei konszenzus már 4,8 százalék. Ez teljesen ellentétes azzal, amit Európában történik, a felzárkózásunk így akár 3 százalékpont fölött is lehet.

2020-at tekintve a régiós élmezőnyben vagyunk, nem igaz tehát az az állítás, hogy a régión belül leszakadunk - mondta el Suppan Gergely, a Takarék vezető elemzője a bank sajtótájékoztatóján. A beruházások növekedése jelentős, ez első negyedévben már 26 százalék körül volt, ami brutálisan erős szám. Ez húzta fel az idei GDP-növekedést, de a háztartások fogyasztása is jelentős volt, ez pedig a nagyobb mértékű bérkiáramlásnak köszönhető.

A bérnövekedés idén is 10 százalék fölött lehet az elemző szerint.

2019-es év első negyedévében az elsők voltunk az EU-ban a növekedés tekintetében, Suppan szerint a következő negyedévekben is az elsők között leszünk. A régiós országokhoz képest abszolút tartjuk az ütemet, a déli országokra pedig erőteljesen zárkózunk fel, Portugáliát például hamarosan megelőzzük. 2000 óta a magyar gazdaság kb. 64 százalékkal növelte a gazdaságát, Szlovákia viszont megduplázta a GDP mértékét.

Pénzre van szükséged? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát! 

A mezőgazdaság kérdéseket rejt magában, sok a bizonytalanság. Búzából elmaradás lesz, a kukorica azonban még jó is lehet az idén. Ezt jelentősen befolyásolja az időjárás. A beruházások dinamikája brutális mértékben nőttek, a szolgáltatások többlete is jelentősen bővült. A külkereskedelmi mérlegünk tavaly romlott, ez betudható a Duna alacsony vízállásának, amit tavasszal pótoltak be az exportőrök. Ez, és még egyéb hatások jelentősen javították a külkereskedelmi forgalmunkat. Másrészről a készletállomány változásához jelentős mértékben hozzájárult a mezőgazdaság. Az ipar szép lassan javít, az építőipar pedig továbbra is dübörög Suppan szerint.

Kockázatok ugyanakkor vannak: az európai gazdaság lassul, ezt egyedül a fogyasztás tartja életben. Az export romlik - jelentősen érezhető tehát a kereskedelmi háború hatása. A német kilátások jelentősen romlottak, Olaszországban továbbra sem látszik a kiút, Franciaország most némileg jobban teljesít Németországnál.

Továbbra is ömlik az országba a működőtőke, idén már 1000 milliárd forint érkezik. Nagy kérdés a Mercedes-gyár bővítése, de Suppan szerint ez a bővítést befejezik majd. Azzal indokolta az elemző, hogy a magyar bérek még mindig messze elmaradnak a némettől, ráadásul az adókörnyezet is kedvező itthon. A BMW esetén nincs jel arra, hogy leállnának a beruházással. A feldolgozóiparban tehát újabb és újabb kapacitások jönnek létre, ez pedig ellensúlyozza a külső negatív környezetet.

Pénzre van szükséged? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát! 

A kiskereskedelmi forgalom most megtorpant, de ez csupán átmeneti a Takarék elemzője szerint. Az építőipar vélhetően idén lesz a csúcson, de az EU-projektek egyelőre nem futottak ki, a MOL-székház építése sem kezdődött meg, így aztán Suppan szerint a következő évektől sem kell félni a kedvezményes áfa megszűnése ellenére. Az elemző szerint hibás az a kritika, hogy a magyar gazdaságot csak az EU-s források húzzák, ugyanis minden területen konjunktúra van. Suppan hozzátette: a számok alapján kijelenthető, hogy semmilyen túlfűtöttség nincs a piacon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Christine Lagarde vélhetően még lazább monetáris politikát folytat majd Európában, miután átveszi az Európai Központ Bank elnöki címét. A hozamok jelentősen lefordultak, a német hozamszint még mindig negatív, de már a görög hozamszintek is két százalék alatt vannak. A piac már jelentős kamatcsökkentés áraz Amerikában is, ezzel még megelőzhető, hogy Amerika recesszióba süllyedjen 2020-ban.

Az MNB-t egyelőre nem nyomja a kamatemelés szükségessége, az elemző szerint idén már tartósan elérhető az inflációs cél. Ősszel három százalék, majd decemberben 4 százalék körül lehet az infláció. A maginfláció azonban nem mérséklődik, az euróövezeti infláció viszont 1,2 százalék, ez pedig akár be is gyűrűzhet Magyarországra. A pénzügyi stabilitást jelzi, hogy a kamatok már évek óta nem változtak Magyarországon, a BUBOR emelkedése azonban szép lassan kamatemeléshez vezet majd.

Használd ki az alacsony kamatokat! Válassz lakáshitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

A költségvetés nagyon kedvező állapotban van Suppan szerint. Az idei 1,8 százalékos hiánycél az eddig számok szerint kényelmesen teljesülhet, ez a beömlő adóbevételeknek köszönhető. Az államadósságunk ezzel szemben leépül, az sem kizárt Suppan szerint, hogy az Eximbank nélküli éllamadósság már jövőre 60 százalék alatt lehet. Az inflációs cél ugyan tartható lesz, de vannak olyan területek, ahol bőven magasabb lesz az áremelkedés az átlagnál: a lakásfelújításhoz kapcsolódó költségek például 12 százalékkal nőnek meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?