12 °C Budapest
Súlyos kór fenyegeti az országot: hogy érjük így utol Európát?

Súlyos kór fenyegeti az országot: hogy érjük így utol Európát?

2018. augusztus 27. 16:07

Közép-Európában az utóbbi években kialakult súlyos munkaerőhiány miatt belassult a gazdasági fejlődés. A legtöbb magyar cég már jelezte, hogy a következő hónapokban bajban lehetnek - írja az Index.hu

Ugyan a korábban tapasztalt fellendülés még folytatódik Közép-Európában, 4 százalékos növekedésre lehet számítani az idén, ám lassan a munkaerőhiány okozhat majd problémát: kifogy a gőz a térségi gazdaságokból - derül ki a Financial Times hétfői elemzéséből.

A második negyedév végén a magyar iparvállalatok 86,6 százaléka jelezte, hogy a következő negyedévben a munkaerőhiány korlátozni fogja termelésüket

 - derül ki az Eurostat adataiból. A térségben nálunk a legmagasabb ez az arány, Lengyelországban az ipari cégek 49,7 százaléka, Csehországban 43,2 százaléka tett hasonló előrejelzést.

A munkaerőért való versengésben pedig nőnek a munkaköltségek is, itthon például 10 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez képest. A Financial Times szerint a munkaerőhiány a térség gazdasági sikereinek és demográfiai folyamatainak együttes következménye.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?