24 °C Budapest
Nesze neked gyenge forint: ennek nem fognak örülni a gasztro őrültek

Nesze neked gyenge forint: ennek nem fognak örülni a gasztro őrültek

2018. július 2. 13:18

A forint újabb gyengülési hulláma kihat a fogyasztói árakra is. Mint azt a Pénzcentrum kiszúrta, újabb közkedvelt importőr volt kénytelen árat emelni.

A forint-euró árfolyam május 14-én lépte át a 315 forintos határt, azóta is folyamatosan gyengül. Június 11-én 320, 21-én pedig a 325 forint fölé csúszott, miközben 2018 korábbi hónapjaiban stabilan 310 forint körül mozgott. Június 29-én pedig már 330 forint felett is járt az árfolyam. Ez egy 20 forintos nagyságrendű sávot jelent, amiben a forint eddig mozgott. 2010-ig visszatekintve is gyengült a forint, 2017-ig az éves átlagokat nézve 34 forinttal.

Hétfő reggel ismét 330 fölé gyengült a forint az euróval szemben.

Mint azt múlt héten már megírtuk, a forint gyengülése kihat a fogyasztói árakra, emiatt még a lottó is drágult: az Eurojackpot szelvénye eddig 660 forintba került, múlt pénteken viszont már 680 forintot kell fizetni érte. A Szerencsejáték Zrt-t az árváltozással kapcsolatban a Pénzcentrumnak megerősítette, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára a 25. heti euró árfolyam-változása miatt módosult.

A forint gyengülése elsősorban az import termékeket drágíthatja meg. Amennyiben a kereskedők áthárítják az árfolyamgyengülést, akkor elsősorban a tartós fogyasztási cikkek (ezen belül az iparcikkek, új műszaki cikkek) drágulására lehet számítani, de a készletek kisöprése után a ruhákhoz is többért juthatunk hozzá. De a hazai fizetőeszköz mélyrepülése hamar meglátszódhat a külföldről hozott élelmiszerek árán is; legyen szó déli országokból származó - idehaza nem termesztett - zöldségekről, gyümölcsökről, vagy épp olyan közkedvelt cikkekről, mint például az olívaolaj.

Az egyik olívaolaj importálásával foglalkozó magyar vállalkozás, gasztro fanatikusok körében közismert igazioliva olívaolaj-szaküzlet például az alábbi közleményt adta ki hétfő délben:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2018. július 7-ről 8-ra virradóra árat emelünk. Talán tudjátok, hogy a forint történelmi mélypontra jutott; egyszerűsítve ez olyan, mintha a termelők árat emeltek volna. Elkövettem azt a hibát, hogy sokáig 315 forintra áraztam be a termékeinket, most kénytelenek vagyunk óvatosan 335 forintra húzni. Ez majdnem 6,4%-os emelést eredményezne - ehhez képest mi 5%-ot emelünk, remélhetőleg ideiglenesen.

A cég Facebook-közlemébnyében azt is hozzátette, hogy nagyon remélik, hogy ezzel még a jófej balek kategóriában maradnak, és bíznak benne, hogy a vásárlók, fogyasztók és függők mind-mind velük maradnak. Az árfolyam mozgás miatt kiemelték:

bíznak benne, hogy nem fognak majd padlót. Döntésükkel kapcsolatban aláhúzzák: "így talán mindenki kihúzza addig, amíg a forint egy kicsit lábra kap."

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?