Pórul járnak a külföldre utazó magyarok: megmenti őket ma a jegybank?

Pórul járnak a külföldre utazó magyarok: megmenti őket ma a jegybank?

2018. június 19. 13:50

Aki mostanában indul külföldre, annak nincs szerencséje. Három és fél éves mélyponton jár a forint árfolyama, 2015 januárja óta nem kellett ilyen sokat fizetni forintban egy euróért. A jegybank segíthetne a nyaralni induló családokon, ha kamatot emelne, de valószínű, hogy nem avatkozik be. Ma délután kamatdöntés várható.

Legutóbb ma reggel foglalkoztunk vele, hogy igencsak gyengélkedőre fogta a forint az elmúlt egyéves időszakban, ami miatt jelentősen drágább most külföldre utazni, mint 2017 nyarán. Ez a Gfk kutatása szerint a lakosság 22 százalékát érinti, ennyien mondták ugyanis tavasszal, hogy külföldre utaznak nyaralni az elkövetkező időszakban. Mindemellett, ahogy reggeli cikkünkben is megírtuk, a magyarok által kedvelt Törökországban még a forintnál is nagyobb mértékben gyengült a nemzeti valua (líra), így akik odamennek, azok akár kevesebbet is fizethetnek forintban egy nyararlásért, mint ahogy azt tavaly tették.

Az utazóknál azonban többen vannak, akiket rosszul érint, ha gyenge a forint. Elsősorban persze az importtal foglalkozó vállalkozásokat érinti rosszul ez a folyamat, hisz vagy árat emelnek vagy kevésebb nyereséggel tudnak továbbadni az általuk értékesített termékeken, másodsorban viszont mindenkit érint, aki külföldi webshopból rendel vagy Magyarországon olyan terméket vagy szolgáltatást vásárol, melynek ára függ az euró-forint kurzustól. Jelenleg 324 forint felett jegyzik az eurót, ilyen magas értéket utoljára 2015. január közepén vett fel a magyar fizetőeszköz. Mutatjuk ábrán is, hogy most hol tartunk:

Ma délután monetáris ülést tart a jegybank, ám szakértől várakozása szerint nem lesz olyan döntés (kamatemelés), amely visszafordítaná a forint árfolyamát.

Döntött a jegybank

Cikkünk megjelenése után pár perccel hozták nyilvánosságra, hogy a jegybank döntése alapján 0,9 százalékon maradt az irányadó kamatráta. Bár az írásos indoklásra még várni kell, az már most valószínűsíthető, hogy a bejelentés nem fogja megfogni a forint gynegülését.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08