10 °C Budapest
Pórul járnak a külföldre utazó magyarok: megmenti őket ma a jegybank?

Pórul járnak a külföldre utazó magyarok: megmenti őket ma a jegybank?

2018. június 19. 13:50

Aki mostanában indul külföldre, annak nincs szerencséje. Három és fél éves mélyponton jár a forint árfolyama, 2015 januárja óta nem kellett ilyen sokat fizetni forintban egy euróért. A jegybank segíthetne a nyaralni induló családokon, ha kamatot emelne, de valószínű, hogy nem avatkozik be. Ma délután kamatdöntés várható.

Legutóbb ma reggel foglalkoztunk vele, hogy igencsak gyengélkedőre fogta a forint az elmúlt egyéves időszakban, ami miatt jelentősen drágább most külföldre utazni, mint 2017 nyarán. Ez a Gfk kutatása szerint a lakosság 22 százalékát érinti, ennyien mondták ugyanis tavasszal, hogy külföldre utaznak nyaralni az elkövetkező időszakban. Mindemellett, ahogy reggeli cikkünkben is megírtuk, a magyarok által kedvelt Törökországban még a forintnál is nagyobb mértékben gyengült a nemzeti valua (líra), így akik odamennek, azok akár kevesebbet is fizethetnek forintban egy nyararlásért, mint ahogy azt tavaly tették.

Az utazóknál azonban többen vannak, akiket rosszul érint, ha gyenge a forint. Elsősorban persze az importtal foglalkozó vállalkozásokat érinti rosszul ez a folyamat, hisz vagy árat emelnek vagy kevésebb nyereséggel tudnak továbbadni az általuk értékesített termékeken, másodsorban viszont mindenkit érint, aki külföldi webshopból rendel vagy Magyarországon olyan terméket vagy szolgáltatást vásárol, melynek ára függ az euró-forint kurzustól. Jelenleg 324 forint felett jegyzik az eurót, ilyen magas értéket utoljára 2015. január közepén vett fel a magyar fizetőeszköz. Mutatjuk ábrán is, hogy most hol tartunk:

Ma délután monetáris ülést tart a jegybank, ám szakértől várakozása szerint nem lesz olyan döntés (kamatemelés), amely visszafordítaná a forint árfolyamát.

Döntött a jegybank

Cikkünk megjelenése után pár perccel hozták nyilvánosságra, hogy a jegybank döntése alapján 0,9 százalékon maradt az irányadó kamatráta. Bár az írásos indoklásra még várni kell, az már most valószínűsíthető, hogy a bejelentés nem fogja megfogni a forint gynegülését.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?