Szívhatják a fogukat a londoni magyarok: milliókat buktak a fontgyengülésen

Szívhatják a fogukat a londoni magyarok: milliókat buktak a fontgyengülésen

Pénzcentrum
2016. október 11. 15:02

A Brexit miatt mélyrepülésbe kezdett az angol font, azonban az esés nem ekkor kezdődött. Egy évvel ezelőtt még több mint 100 forinttal többet ért egy font, mint ma, a változás pedig rosszul érinti azokat, akik a megtakarított pénzüket forintra szeretnék váltani. Egy hosszabb Angliában töltött időszak során akár 60 ezer font is összegyűlhetett, amelyen több mint 6 millió forint a bukó az egy évvel ezelőtti árfolyamhoz képest.

Jelentős mértékben esett az elmúlt időszakban az angol font, a Brexit népszavazás előtt a várakozások, utána pedig a kilépés feltételeinek szigorúsága gyengítette, gyengíti a devizát. Egy éve még 105 forinttal magasabban volt az árfolyam, a kilépés megszavazása előtt pedig 73 forinttal többet ért egy angol font, mint ma. Persze a Brexitet nem lehetett előre megjósolni, az árfolyam azóta is folyamatosan esik.

Mennyit buktak a forintvásárlók?

Ha valaki egy éve szerette volna átváltani a megtakarításait fontról forintra,

akkor 30 százalékkal több forintot ért volna a devizája, sőt, még a Brexit előtt is 21 százalékkal járt volna jobban.

Ez elsősorban egyébként azokat érinti, akik rendszeresen hazautalnak pénzt, vagy most tervezik a hazatérést a szigetországból.
Ha azt vesszük alapul, hogy ezer fontot tett félre egy Londonban dolgozó magyar havonta, akkor évente 12 ezer fonttal nőhetett a megtakarítása, ami 5 év alatt 60 ezer fontos vagyonná hízhatott. Ez már igen tekintélyes összeg, de minél nagyobb a felhalmozott vagyon, annál nagyobbat bukhatunk rajta, ha rosszkor váltjuk át.

Ha egy éve váltunk át ezer fontot forintra, akkor 445 ezer forintot kaphattunk érte, fél éve 413 ezret, ma pedig már csupán 340 ezer forintot.

A veszteség azonban akkor a legnagyobb, ha a felhalmozott megtakarításainkat szeretnénk hazahozni, 60 ezer fontért 6,3 millió forinttal kaphatunk kevesebbet most, mint egy éve és 4,4 millióval kevesebbet, mint a Brexit előtt. Persze jellemzően ettől eltérő összeget takarítottak meg az Angliában dolgozó magyarok, azonban az ezer fontos számításból kiindulva a számításokat mindenki könnyedén elvégezheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Válts vagy ne válts?

A font esését egy olyan esemény befolyásolja negatívan, amely történelmi példa nélküli, így szinte lehetetlen megmondani, hogy a jövőben hogyan alakul a font árfolyama. Akinek a közeljövőben van szüksége az átváltott összegre, annak nem feltétlenül érdemes várnia az utolsó pillanatig, mivel a font tovább eshet. Persze, ha egyelőre nincs szükség az összegyűjtött pénzre, akkor érdemes lehet várni az átváltással, hosszú távon (több éves távlatban) ugyanis a font erősödhet. A kilépési tárgyalások elvileg két évig tartanak, így akinek ez után van szüksége a pénzre, spekulálhat arra, hogy a feltételek nem lesznek szigorúak, így az árfolyam magasabb lehet, mint jelenleg.

Persze, nem mindenki járt rosszul a gyenge fonttal, aki most tervez Angliába utazni, most nagyjából ötödével kevesebből kijöhet, mint egy éve. Mivel a brit árszínvonal magas, így egy angliai utazás nem olcsó mulatság, most viszont a korábbi árakhoz képest olcsóbban kijöhetünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?