7 °C Budapest

Ennyivel drágulhat csak a nyaralásunk, rendelet szabályozza

2015. január 30. 14:00

Több utazási irodának kellett átszámolnia és egyúttal megemelnie nyári ajánlatainak árát a forint árfolyamváltozása miatt januárban. Egy későbbi komolyabb árfolyamváltozás esetén az utazási irodák legfeljebb 8 százalékkal emelhetik meg a már lekötött út árát, efölött az utazó feltétel nélkül elállhat a szerződéstől.

Az utazási irodák az utak összeállításánál igyekeznek olyan árfolyamot meghatározni, ami biztonságot ad nekik, hogy egy esetleges forint árfolyam-gyengülés során ne szenvedjenek el veszteséget - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője, Molnár Judit. Ugyanakkor pedig arra is kell törekedniük kell, hogy ez egy optimális árfolyam legyen. Hiszen ha túlságosan a biztonságra törekszenek, akkor nagyon drágák lennének az utak, az irodák kiáraznák magukat a piacról és eladhatatlanok lennének a termékeik.

Beszámolt arról, hogy a januári árfolyam-ingadozás miatt számos utazási iroda, amelynek már készen volt a nyári szezonra a kínálata, újrakalkulálta árait. Különösen a dollár árfolyamnál jelentett az árfolyam-változás problémát.

Míg tavaly nyáron 215-220 forintos árfolyamon kalkuláltak, az elkövetkező nyáron már 270-275-280 forintos áron kénytelenek számolni. Ez nyilván a részvételi díjak emelkedését fogja jelenteni


- mutatott rá a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

Az áremelkedés kevésbé érinti az euróban lekötött utakat.

Az utazási szerződés tartalmát kormányrendelet szabályozza. Ennek alapján az utazási iroda ha 8 százalék terjedelemig emeli az árait, azt az utasnak el kell fogadnia. Ha nem fogadja el, az utas természetesen elállhat a szerződéstől, de esetleges kötbér megfizetése mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha viszont az áremelés mértéke magasabb, mint 8 százalék, akkor az utas indoklás nélkül elállhat a szerződéstől.

A jogszabály mindemellett azt is kimondja, hogy az utazás megkezdése előtti húsz napon belül az utazási iroda már semmilyen indokkal nem emelheti meg a részvételi díjat, egy húsz napon belül bekövetkező esetleges forintgyengülést az utazási irodának saját terhére kell elszámolnia.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?