Plant based diet ingredients. Healthy food high in vitamins, antioxidants, smart carbohydrates

Sosem fogyunk, ha ezt nem tartjuk be: itt a sikeres diéta kulcsa, lehet, hogy nem gondoltál rá

2024. április 7. 17:34

A CNN egyik podcastjának legújabb évada a testsúly és az egészség összefüggéseit tárgyalja, beleértve a menopauza idején tapasztalható súlygyarapodást és az új fogyókúrás gyógyszereket. Egy professzor szerint a kalóriadeficit továbbra is a fogyás kulcsa, de számos egyéb tényező - mint az étrend típusa és a jóllakottság érzése - is fontos szerepet játszik - írja cikkében a CNN.

A CNN "Chasing Life With Dr. Sanjay Gupta" című podcastjának kilencedik évada a testsúly és az egészség közötti összefüggéseket tárja fel, különös tekintettel a menopauza idején tapasztalható súlygyarapodásra és az új fogyókúrás gyógyszerekre. A sorozatban Christopher Gardner, a Stanford Egyetem professzora és a Stanford Prevenciós Kutatóközpont táplálkozási tanulmányainak vezetője osztja meg kutatásainak eredményeit. Gardner szerint bár a kalória bevitel és kiadás aránya fontos a súlycsökkentésben, számos más tényező is szerepet játszik, mint például az étrend típusa és az étkezések gyakorisága.

Gardner kiemeli, hogy bár a testmozgás fontos, elsősorban az étrend határozza meg a súlyvesztést, mivel a testmozgás növelheti az éhségérzetet és így több kalória elfogyasztását kívánja. Egy 2023 novemberében publikált tanulmányban Gardner és csapata az egészséges mindenevők és vegánok étrendjének kardiometabolikus hatásait vizsgálta ikrek körében. A kutatás rámutatott arra is, hogy bár általánosságban minden diétánál a kalóriadeficit volt a kulcs a súlyvesztéshez, az egyes diéták között csak néhány kilogrammnyi különbség volt tapasztalható, míg ugyanazon diétán belül akár 60 kilogrammos eltérések is előfordultak.

A sikeres fogyás titka Gardner szerint abban rejlik, hogy korlátozzuk a kalória bevitelt anélkül, hogy túlzottan éhesek lennénk. Az étrendnek hosszú távon fenntarthatónak kell lennie, figyelembe véve az egyéni jóllakottság érzetét. Gardner öt tippet ajánlott:

  • Kerülni kell az alacsony minőségű szénhidrátokat.
  • Növelni kell a rostban gazdag ételek fogyasztását.
  • Gyakorolni kell a tudatos étkezést.
  • Elfogadni, hogy nem könnyű megváltoztatni az étkezési szokásokat.
  • Meg kell találni az örömöt az evésben.

Gardner hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy legyünk türelmesek magunkhoz ebben a változási folyamatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem