25 °C Budapest
cups of tea with mint on wooden

Ez a növény a gyógynövények királynője: rengeteg mindenre hasznos, sokan esküsznek rá

2024. február 22. 20:01

A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége - olvasható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közleményében. Felhasználása rendkívül széleskörű. Nagy mennyiségben használja a korszerű gyógyászat, az élelmiszeripar, valamint a kozmetikai ipar egyaránt. A MATE szakértőjének segítségével ismerjük meg közelebbről ezt a különleges gyógynövényt, amelyet 2024-ben az év gyógynövényének választott a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetéhez tartozó Gyógy- és Aromanövények Tanszékének docense, Dr. Tavaszi-Sárosi Szilvia és munkatársai több éve foglalkoznak különböző eredetű mentaállományok fenntartásával, több mint negyven szabadföldi parcellán.

A borsmenta természetes előfordulása nem ismert. Mai ismereteink szerint Angliából származik, de egyes szerzők szerint a Távol-Keleten alakult ki. A jelenleg hazánkban termesztett populációk angol eredetűek. A borsmenta két másik mentafaj kereszteződésével létrejött úgynevezett fajhibrid, szülővonalai a vízi menta és a fodormenta. A termesztésben a borsmenta két eltérő formája terjedt el, az egyik a fekete vagy vörös menta, a másik a fehér vagy zöld menta. A borsmenta a nemzetségre jellemzően lágyszárú, földalatti módosult hajtásokkal áttelelő, évelő növényfaj.

A borsmenta levelének és illóolajának fő hatóanyaga a mentol, amely fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású. Az olaját a felső emésztőszervi traktus rendellenessége, epeképződés hiánya, légzőszervi megbetegedések, köhögés, megfázás esetén javasolják. Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, bőrviszketés, csalánkiütés kezelésére. Érdekes tény, hogy a borsmenta esetében egyre változatosabb illóolaj-összetételű fajták közül válogathatunk. A nemesített fajták között „csokoládé”, „citrom”, „gyömbér” és „levendula” illatú növényekkel is találkozhatunk.

A MATE Gyógy- és Aromanövények Tanszéke ma Magyarországon egyedülálló a magas színvonalú kutatási és széleskörű oktatási tevékenységével. A tananyagok átfogják többek között a vadon termő és termesztett gyógynövények ismeretét, agrotechnikáját, fitoterápiás és egyéb felhasználásukat, hatóanyagaikat, feldolgozási módszereiket. A MATE Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szakára legközelebb a pótfelvételi időszakban lehet jelentkezni. A képzés iránt érdeklődők hazánkban több képzési hely közül is tudnak választani, ezek Gyöngyösön és Keszthelyen, nappali és levelező munkarendben egyaránt elérhetők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem