21 °C Budapest
Sick man with fever on ground in bedroom

Nyakunkon az új szuperbaktérium: milliók eshetnek áldozatul, ezek a tünetei

2024. január 23. 13:06

Nemrégiben azonosították amerikai tudósok azt a szuperbaktériumot, ami az addig sikerrel alkalmazott antibiotikum-kúrára is teljesen immunis. A szakemberek egy durva járvány kitörésétől tartanak, de a fény már látszik az alagút végén: elképzelhető, hogy mégis sikerrel felvehetik vele a harcot, mielőtt még milliók pusztulnának bele az egész világon.

A fülfertőzések az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak, egyre több beteg panaszkodik rájuk világszerte. Egy amerikai nő betegsége azonban odáig jutott nemrégiben, hogy az eddig komoly hatásfokkal alkalmazott antibiotikum-kúra sem hatott, mert a szervezete ellenállóvá vált erre a fajta gyógymódra.  

Tavaly az orvosok felajánlották, hogy kezelik egy amerikai nő, bizonyos Cynthia Horton fertőzését a természet egyik legrégebbi ragadozójával - apró háromlábú vírusokkal, úgynevezett baktériumfágokkal, amelyeket arra terveztek, hogy megtalálják, megtámadják és „felzabálják” a baktériumokat.

Ezek a multirezisztens szuperbaktériumok hónapokig, évekig, néha évtizedekig krónikus fertőzéseket okozhatnak az egyénekben. Döbbenetes, hogy ezek a baktériumok mennyire virulenssé válnak az idő múlásával

- mondta Dwayne Roach, a San Diego-i Állami Egyetem immunológus adjunktusa.

De mik ezek egyáltalán?

A mikroszkopikus lények meghosszabbították szuperbaktérium-fertőzésben elhunyt betegek életét, és most klinikai vizsgálatokban használják őket az antibiotikum-rezisztencia növekvő problémájának lehetséges megoldásaként. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 2,8 millió antimikrobiális rezisztens fertőzés fordul elő. Az ilyen fertőzések az orvosok szerint komoly globális egészségügyi fenyegetést jelentenek, világszerte 5 millió ember halálát okozták 2019-ben az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központjának statisztikái szerint.

Becslések szerint 2050-re évente 10 millió ember fog meghalni egy szuperbaktérium-fertőzésben

- mondta Steffanie Strathdee, az UC San Diego-i Orvostudományi Egyetem Innovatív Fágalkalmazások és Terápiák Központjának (IPATH) társigazgatója.

Horton más megoldást keresett visszatérő fülfertőzéseire. A gyógyszerrezisztens baktériumok mintáit a pennsylvaniai orvosi rendelőből az UC San Diego IPATH-jába szállították abban a reményben, hogy az ottani fágvadászok találnak egyezést. Amit azonban a tudósok ezután felfedeztek, váratlan volt. A nő füléből kitenyésztett baktériumok tökéletesen illeszkedtek egy ritka szuperbaktériumhoz. Hirtelen a problémájának megoldása új értelmet nyert. A tudósok olyan szuperbaktériumot találtak, ami egy bizonyos márkájú szemcsepp és úgynevezett műkönny használata után alakult ki sokaknál.

Tartós és fertőző

Az antibiotikum-rezisztens szemfertőzések súlyos esetei 2022 májusában kezdtek felbukkanni. A következő januárra az amerikai közegészségügyi hivatal, a CDC azt mondta, hogy 11 államban legalább 50 betegnél alakult ki szuperbaktérium-fertőzés tartósítószermentes műkönnyek használata után. 2023 májusára a járvány 18 államra terjedt át: négy ember meghalt, 14 látásvesztést szenvedett, és több tucat további fertőzés alakult ki a test más részein.

A betegeknek csak egy töredéke jelentkezett szemfertőzéssel, ami hihetetlenül megnehezítette a járvány megoldását. Láttuk, hogy a szervezet által kolonizált embereknél hónapokkal később húgyúti vagy légúti fertőzések alakultak ki, annak ellenére, hogy már nem használták ezeket a cseppeket. Az egyik beteg átadta a fertőzést másoknak az egészségügyi intézményben

- mondta Dr. Maroya Walters epidemiológus.

A tettes a gyógyszerrezisztens Pseudomonas aeruginosa ritka törzse volt, amelyet soha nem azonosítottak az Egyesült Államokban a járvány kitörése előtt, mondta a CDC.  Cynthia Horton soha nem használt szemcseppet, de a füléből kitenyésztett baktériumok ugyanazt a ritka törzset mutatták. A CDC által küldött baktériumok és egyéb minták felhasználásával az IPATH tudósai azonnal munkához láttak, és több mint egy tucat fágot azonosítottak, amelyek sikeresen megtámadták a halálos kórokozót.

A CDC tudósait érdekelte a felfedezés, annyira, hogy megemlítették a szuperbaktérium fágkezelésének elérhetőségét egy következő kutatásukban.

Felvetette bennünk azt az ötletet, hogy amikor olyan járvány van, amelyet ilyen korlátozott kezelési lehetőségekkel rendelkező baktériumok okoznak, akkor vajon gondolkodnunk kell ezeken az alternatív terápiákon?

– mondta Walters.

Mi ez a kis teremtmény, amely képes megdönteni a baktériumokat, amelyek képesek ellenállni az összes gyógyszernek, amelyet a modern orvostudomány összegyűjthet? És ami még fontosabb, a fágkezelés jelentős szereplővé válhat-e a szuperbaktérium-válság megszüntetéséért folytatott küzdelemben?

A mikroszkopikus háború bennünk dúl

Az evolúciónak köszönhetően a mai világban élő baktériumok sokaságának természetes ellensége van: apró vírusok, úgynevezett bakteriofágok, amelyeket genetikailag keresési és megsemmisítési küldetésekre programoztak. A "Terminátor" mikroszkopikus játékában minden fágkészletet egyedileg terveztek egy adott típusú kórokozó megtalálására, megtámadására és felfalására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden baktériumfajnak, vagy akár a benne lévő genotípusoknak is lehet egy teljes repertoárja a fágokból, amelyek megtámadják, sokféle módszert alkalmazva a baktériumsejtbe való belépésre és gyengítésre

- mondta Paul Turner, a Yale Egyetem ökológia és evolúciós biológia professzora.

A támadás elhárítására a baktériumok különféle kitérő manővereket alkalmaznak, például levetik külső héjukat, hogy megszüntessék azokat a dokkoló portokat, amelyeket a fág a kórokozó belépésére, pusztítására és végül bakteriális darabokra történő felrobbantására használ. Ez azért jó hír, mert az újonnan felfedezett baktériumok elveszíthetik antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájukat, és ismét sebezhetővé válhatnak az megsemmisítéssel szemben. A fág azonban kikerül ebből, már nem képes harcolni.

A siker maximalizálása érdekében a szakemberek különféle fágokat keresnek, hogy megbirkózzanak egy különösen csúnya szuperbaktériummal - időnként mikroszkopikus harcosok koktélját hozva létre, amelyek remélhetőleg folytathatják a támadást, ha semlegesítik őket. Az egyik ilyen koktél olyan fágot tartalmazott, amely "annyira megijesztette a baktériumokat, hogy leejtette a külső kapszuláját" - mondta Strathdee.

Fág terápia 3.0

Jelenleg klinikai vizsgálatok folynak a fágok hatékonyságának tesztelésére a kezelhetetlen húgyúti fertőzések, krónikus székrekedés, ízületi fertőzések, diabéteszes lábfekélyek , mandulagyulladás és a cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél előforduló tartós, visszatérő fertőzések ellen. A cisztás fibrózisban gyakori krónikus fertőzések jellemzően a gyógyszerrezisztens Pseudomonas aeruginosa különböző törzseinek köszönhetők - ugyanaz a kórokozó, amely felelős a Horton fülfertőzéséért és a mesterséges könnyek kitöréséért.

Számos laboratórium fejleszti a fágok könyvtárait, amelyek a természetben található törzsekkel vannak felhalmozva, amelyekről ismert, hogy hatékonyak egy adott kórokozó ellen. Texasban egy új létesítmény egy lépéssel tovább megy - felgyorsítja az evolúciót azáltal, hogy fágokat hoz létre a laboratóriumban.

Ahelyett, hogy csak új fágokat szereznénk be a környezetből, van egy bioreaktorunk, amely valós időben több milliárd fágot hoz létre. Ezeknek a fágoknak a többsége nem lesz aktív a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen, de egy bizonyos ponton lesz egy ritka változat, amelyet úgymond arra képeztek ki, hogy megtámadja a rezisztens baktériumokat, és ezt hozzáadjuk az arzenálunkhoz

- mondta Anthony Maresso, a houstoni Baylor College of Medicine docense.

Maresso laboratóriuma tavaly publikált egy tanulmányt 12 beteg kezeléséről az egyes betegek egyedi baktériumprofiljához igazított fágokkal. Minősített siker volt: öt betegnél sikerült felszámolni az antibiotikum-rezisztens baktériumokat, míg több további betegnél javulás mutatkozott.

A genetikailag módosított fágok lehetővé tennék a tudósok számára, hogy minden egyes ember antibiotikum-rezisztens kórokozóinak egyedi keverékét célozzák meg ahelyett, hogy a szennyvízben, lápokban, tavakban, hajók medrében és más elsődleges baktériumok szaporodási helyén keresnék, hogy megtalálják a megfelelő fágot a munkához.

A „fágkönyvtárak” mellett a géntechnológia is kulcsfontosságú a fágok tömegesen történő kiürítéséhez, szélesebb körű terjesztéséhez. Oroszországban és Georgiában, ahol a fágterápiát évtizedek óta használják, a betegek fág koktélokat vásárolhatnak a gyógyszertárakban.

Ha a fágokat fel lehetne használni egy baktériumpopuláció "dekolonizálására" egy magas kockázatú személyen belül, a betegek valóban csökkenthetnék a fertőzés kialakulásának és másokra való terjedésének valószínűségét. A probléma az, hogy amikor a betegek fertőződnek ezekkel a gyógyszerrezisztens baktériumokkal, akkor a kezelés után is hordozhatják ezt a szervezetet a testükben vagy a testükön. Nem mutatják betegség jeleit vagy tüneteit, de újra fertőzést kaphatnak, és átadhatják a baktériumokat más embereknek is

- mondta Walters.

(via CNN)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm