20 °C Budapest
Transport new covid vaccine, vaccination over the world and speed test.

Folytatódik a vakcinaper: itt az Európai Bizottság állásfoglalása, mit lép erre a magyar kormány?

2023. december 7. 09:05

Egymást cáfolja a magyar kormány és az Európai Bizottság a Pfizer Magyarország ellen indított pere kapcsán – írja a Népszava. Az amerikai gyógyszergyártó cég 3 millió adag vakcina árát kéri számon a kormányon, melyet a mai napig nem fizettek ki, bár megrendelték. Amíg a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a vakcinákat az uniós bizottság feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra, Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő azt mondta a lapnak, hogy az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Pfizer jogi eljárást indított Magyarország ellen, mivel a kormány összesen 60 millió euró, vagyis több mint 22 milliárd forint értékű koronavírus elleni vakcinát nem hajlandó átvenni és kifizetni. A vita már csaknem egy éve húzódik, ekkor értesítette a kormány a Pfizert, hogy nem kíván fizetni az ukrajnai háborúra hivatkozva. Az amerikai gyógyszergyártó, illetve a BioNTech pedig perel.

Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő az ügy kapcsán elmondta, hogy a pandémia idején minden fontos döntést az úgynevezett irányító testület hozott, amelyben valamennyi uniós ország és a biztosi kollégium képviseltette magát. A tagállamok ott vitatták meg, hogy mennyi vakcinára és milyen feltételek mellett van szükségük. Az Európai Bizottság ennek alapján tárgyalt a Pfizerrel és más gyártókkal, majd a felek keretszerződésekben rögzítették a közösen beszerezni tervezett oltóanyag mennyiségét, árát, a jogi felelősségvállalás részleteit. A megállapodások biztosították, hogy az Európai Unióban mindenki számára elegendő vakcina álljon rendelkezésre - magyarázta.

A megrendelést a tagállam adta le, a vásárlásról is a tagállam és a gyógyszercég állapodott meg, majd a tagállam fizetett a készítményért

– mondta a bizottsági szóvivő. Igaz, a Pfizer és néhány más gyártó oltóanyaga a vártnál később érkezett meg az európai piacra, egy idő után túl sok lett a vakcinákból. Több tagállam ekkor felül akarta vizsgálni a korábbi szállítási megállapodásait, erről tájékoztatta az irányító testületet, melynek tárgyaló delegációja ezeket a szándékokat továbbította a gyártóknak. A tárgyalások eredményéről jelentést tettek az irányító testületnek, ez volt a hivatalos eljárás. A Pfizerrel kötött szerződésén Magyarország is változtatni akart, ám végül a módosítást nem írta alá, így a korábbi megállapodása maradt érvényben, és az abban foglaltak kötelezik a kormányt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm