High angle view of a wooden bowl filled with mixed rice on a rustic wooden table. A wooden serving scoop is beside the bowl. Predominant color is brown. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Ennek a fele sem tréfa: népszerű rizsben találtak rákkeltő anyagot

2023. október 11. 16:33

Német szakértők összesen 21 féle rizst vizsgáltak meg alaposan, ezek közül öt márka el is bukott a teszten.

Német szakértők barna, rizottó és basmati rizseket teszteltek a közelmúltban – írja a hazipatika.hu a Rizikometer Facebook-bejegyzése alapján. Összesen 21 különféle márkát teszteltek (mindegyik rizsfajtából hetet), ezek közül 11 biotermék volt. A vizsgálat során kiderült, hogy több rizsben is növényvédőszer-maradékok, ásványolaj-összetevők és nehézfémek is lehetnek.

Hat bio és három hagyományos rizsben mutattak ki ásványiolaj eredetű telített szénhidrogéneket, négy barna és egy rizottórizs esetében pedig magas arzéntartalmat mértek a kutatók. Két termék esetében különösen aggasztók voltak az eredmények – az egyik barnarizsben a határérték több mint kétszeresét érte el a kadmium mennyisége, míg egy másikban nagy mennyiségű 1,2-diklór-etán került kimutatásra. Az érintett termékeket a gyártók visszahívták és kivonták azokat a forgalomból.

Az etilén-diklorid néven is ismeretes 1,2-diklór-etán egy olyan kártevőirtó szer, mely potenciálisan rákkeltő lehet az emberekre nézve, ezért az Európai Unióban már tiltják a használatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem